Η εκπληκτική αγωνιστική παρουσία της Ατλέτικο Μαδρίτης την έχει
αναγάγει σε διεκδικητή τόσο της ισπανικής όσο και της ευρωπαϊκής
ποδοσφαιρικής κορυφής. Την ίδια ώρα όμως, στηρίζεται σε σαθρά οικονομικά
θεμέλια, που μπορεί να την
διαλύσουν, αν σταματήσει η αξιοσημείωτη αγωνιστική της πορεία.
διαλύσουν, αν σταματήσει η αξιοσημείωτη αγωνιστική της πορεία.
Ο Ντιέγκο Σιμεόνε, που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στα τέλη του 2011, κατάφερε να διαμορφώσει ένα όχι εντυπωσιακό ρόστερ σε μια εκπληκτική ομάδα, για πολλούς τον ορισμό της ομάδας. Αγώνα με τον αγώνα και βήμα με το βήμα η ομάδα καταφέρνει να ανεβαίνει συνεχώς σκαλοπάτια.
Κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ και της 5ης θέσης το 2012, του Κυπέλλου Ισπανίας απέναντι στην συμπολίτισσα Ρεάλ και της 3ης θέσης το 2013, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου μετά την χθεσινοβραδινή της νίκη (18/4) θέλει άλλες τρεις για να πετύχει το «θαύμα» κατακτώντας το ισπανικό πρωτάθλημα αφήνοντας πίσω της τους δύο γίγαντες του ισπανικού ποδοσφαίρου.
Παράλληλα παλεύει για ακόμα ένα θαύμα, αυτό της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Εντούτοις, αν κοιτάξει κάποιος τα λογιστικά βιβλία του συλλόγου θα δει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά. Την ώρα που Ρεάλ και Μπαρτσελόνα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της Deloitte με τις πλουσιότερες ομάδες έχοντας έσοδα μεγαλύτερα από 500 εκατ. ευρώ , η Ατλέτικο μπήκε με το ζόρι στην τελευταία θέση της λίστας με έσοδα 120 εκατ. ευρώ.
Ο Χοσέ Μαρία Γκάι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, μελέτησε τους ισολογισμούς του συλλόγου αποκαλύπτοντας πως τα χρέη είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ!
Την ίδια ώρα οι μισθοί των ποδοσφαιριστών καλύπτονται από το 90% των εσόδων.
Πως καταφέρνει η Ατλέτικο να αποφύγει να «βαρέσει κανόνι»; Μα με την πέραν κάθε προσδοκίας αγωνιστική επιτυχία της.
Η επιτυχία φέρνει χρηματικά έπαθλα, κάνει τον σύλλογο πιο εμπορικό (χορηγική συμφωνία 12 εκατ. ευρώ με Αζερμπαϊτζάν, συνεργασία με Nike) και κάνει τους ποδοσφαιριστές της ομάδας περιζήτητους - Φαλκάο, Ντε Χέα, Αγκουέρο, μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα- φέρνοντας στην ομάδα κέρδη από το μετεγγραφικό παζάρι των τριών τελευταίων σεζόν, ύψους 52,6 εκατ. ευρώ.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το ότι οι εντός αγωνιστικού χώρου επιτυχίες αφήνουν τα τραγικά οικονομικά προβλήματα στο περιθώριο. Σε μια καταπληκτική χρονιά όπως η φετινή, κανένας δεν τόλμα να αναφέρει τα υπέρογκα χρέη, τα οποία όμως δεν εξαφανίζονται, αλλά είναι πάντα εκεί. Τι θα γίνει όμως όταν έρθουν οι πρώτες αποτυχίες; Μήπως τότε ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για τους Μαδριλένους;
Χωρίς μεγάλες πηγές σταθερών εσόδων, μοιάζει ακατόρθωτο να καταφέρει μια ομάδα να κοντράρει τους «Μίδες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως, όταν τα αποτελέσματα σταματήσουν να είναι τόσο καλά, η Ατλέτικο θα έχει την μοίρα ομάδων όπως η Βαλένθια και η Σεβίλλη που κόντραραν τους μεγάλους αλλά στην συνέχεια βρέθηκαν στην μετριότητα.
Ακόμα χειρότερο είναι το παράδειγμα ομάδων, όπως η Βιγιαρεάλ και η Ντεπορτίβο, που έπεσαν ακόμα και κατηγορία.
Ενθαρρυντική κίνηση για τους οπαδούς της ομάδας είναι οι έξυπνες εμπορικές κινήσεις των διοικούντων.
Η μεγαλύτερη από αυτές το νέο 70.000 θέσεων γήπεδο που κατασκευάζει για να αντικαταστήσει το παλαιό Βιθέντε Καλντερόν. Μια μεγάλη σύγχρονη έδρα είναι εχέγγυο οικονομικής επιτυχίας για κάθε σύλλογο που θέλει να προοδεύει.
Με το νέο γήπεδο σαν οδηγό, αν οι υπόλοιπες αποφάσεις συνεχίζουν να είναι σωστές, αν δεν υπάρξουν τρελές σπατάλες -ιδιαίτερα όταν, νομοτελειακά, τα αποτελέσματα «στραβώσουν» και αν ο σύλλογος συνεχίσει να δίνει βάση και στο εμπορικό κομμάτι, τότε υπάρχει περίπτωση οι «Ροχιμπλάνκος» να αποφύγουν το σπαθί των 500 εκατ. που βρίσκεται πάνω από το κεφάλι τους και να συνεχίσουν να δυναμώνουν. Μπορεί να μην κάνουν κάθε σεζόν ποδοσφαιρικά θαύματα, ωστόσο θα γίνουν μια σταθερά υπολογίσιμη δύναμη σε Ισπανία και Ευρώπη.
sportandbusiness.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου