Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τρεις Ελληνες έβαλαν τα γυαλιά στα hedge funds

Του Δημήτρη Παφίλα

Παγκοσμίως οι καλύτεροι διαχειριστές για το 2013 δεν βρίσκονται ούτε στα hedge funds από τις ΗΠΑ, ούτε σε αυτά από Λονδίνο και Ζυρίχη.
Δεν θα τους συναντήσεις ούτε στα ακριβά θέρετρα, ούτε σε πολυτελή σκάφη.

Πρόκειται για σαραντάρηδες Eλληνες που σπούδασαν στο εξωτερικό και τώρα που επέστρεψαν έλαβαν μία από τις καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις τους: αγόρασαν ελληνικά ομόλογα κυριολεκτικά στα χαμηλά της αγοράς, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα τους, σε μια περίοδο (Ιούνιος 2012) όπου ήταν μόδα να προβάλλεις αμφιβολίες και τη χειρότερη πλευρά της Ελλάδας.

 Η απόφασή τους τελικά επιβραβεύτηκε, καθώς αντικειμενικά είναι οι
καλύτεροι επενδυτές βάσει των στοιχείων της διεθνούς εταιρείας Morningstar και όχι επειδή η «Wall Street Journal» τούς ξεχώρισε.

Οι αποδόσεις τους από τα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν ελαφρώς το 100% από τον Ιούνιο του 2012, όταν οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ χρειάζονται αγώνα για να ξεπεράσουν το 30% στα «δολαριακά ομόλογα».

 Οι τρεις Ελληνες, λοιπόν, είναι οι διαχειριστές της Eurobank Asset Management κύριοι Αρης Παπαγεωργακόπουλος και Γιάννης Γκίκας και ο κ. Πάνος Σίμος της Εθνικής Αsset Management.

Πώς το αποφάσισαν

Ο κ. Σίμος, 36 χρόνων, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στην Αγγλία, διαχειρίζεται μια σειρά από ομόλογα στην Εθνική, αλλά και το Δήλος Εσωτερικού, το οποίο εμφάνισε την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως - 108% με κεφάλαια 83 εκατ. ευρώ.

Οπως λέει στο «business stories», η απόφαση δεν ήταν μόνο δική του, αφού οι αποφάσεις για επενδύσεις δεν λαμβάνονται «αποστειρωμένα», αλλά ύστερα από συζήτηση που προηγήθηκε στην εταιρεία.

 Το αμοιβαίο διέθετε ρευστότητα καθώς ήταν υποεπενδυμένο σε ομόλογα του ελληνικού δι­καίου. «Αυτή η ρευστότητα μας βοήθησε να αγοράσουμε επιθετικά όταν στον πάτο της αγοράς είχαμε τα 12 σεντς (σ.σ.: τα μεγάλα hedge funds, όπως το Third Point ή το Dromeus, είχαν αγόρασαν στα 17 σεντς).
 Οι αγορές από το Δήλος έφτασαν τα 150-160 εκατ. ευρώ σε ονομαστική αξία όχι στις 100 μονάδες βάσης, αλλά στις 12! Οι αγορές επαναλήφθηκαν όταν έγινε το buy back και αφορούσαν όλο το πακέτο των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τα warrants που έχουν εκδοθεί».

Οταν τον ρωτάμε για τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων, μας δίνει και τον λόγο για τον οποίο υποστήριξε την εν λόγω αγορά. «Θεωρούμε ότι το πιο σημαντικό ρίσκο είναι το πολιτικό, εάν υπάρχει δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει η αγορά σε ανάπτυξη.
 Αργά ή γρήγορα θα γυρίσει σε ανάπτυξη και οι προοπτικές θα είναι καλές για τα ομόλογα όσο υπάρχει μια κυβέρνηση που θα προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Μια άλλη παράμετρος για την πορεία των ομολόγων είναι οι διαπραγματεύσεις με το εξωτερικό και την τρόικα», καταλήγει.

Για την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους, απαντά ότι στην παρούσα φάση οι δηλώσεις των ξένων δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
 Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο κοντά και φυσικά εντάσσεται ως ψηφιδωτό σε μια μεγαλύτερη λύση.
Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα, ο κ. Σίμος δηλώνει ότι κάνει trading, καθώς όσα είναι κοντά στη λήξη έχουν χαμηλή απόδοση και συμφέρουν οι συναλλαγές. Κατά τη γνώμη του, μάλιστα, υπάρχει μεγαλύτερη αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε ό,τι αφορά το warrant, τονίζει πως διατηρεί μια θέση για το Αμοιβαίο καθώς υπάρχει αξία.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου