Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η μεγάλη βουτιά των...ακινήτων

Δεν έχει τέλος η «κατρακύλα» των τιμών των ακινήτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στις γύρω από αυτό περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο -από τις αρχές του 2009 και μετά- παρατηρείται μείωση στις αξίες των ακινήτων και μάλιστα αυτή φτάνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η κρίση πάντως δημιουργεί ευκαιρίες για όσους έχουν χρήματα, αφού σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης η πτώση ξεπερνάει ακόμη και το 15%! Αρκεί να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο φέτος η πτώση έφτασε στο 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς και είναι σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με τη μείωση των τιμών το πρώτο φετινό τρίμηνο (2,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009), παρά το γεγονός ότι η κτηματαγορά παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η μεγάλη «βουτιά» των τιμών των ακινήτων φαίνεται ξεκάθαρα και από τη σύγκριση του δεύτερου τριμήνου του 2010 με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, χρονιά που ξεκίνησε η κάθοδος των αξιών στην κτηματαγορά. Η μείωση ανέρχεται συνολικά στο 12,6%, αφού άλλο ένα 6,3% είχαν πέσει οι τιμές στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο περσινό τρίμηνο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προπέρσινης χρονιάς.

«Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά όλοι οι συνάδελφοι. Επανειλημμένα έχουμε πει ότι στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το 2008, που ήταν οριακή χρονιά, οι τιμές των ακινήτων είναι σήμερα μειωμένες πάνω από 10%», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου (ΣΜΑΣΘ). «Οταν έχουμε παρατεταμένη κρίση στην κτηματαγορά, είναι λογικό ο καθένας από τους συναδέλφους να κάνει ό,τι μπορεί, για να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Παγώνης (ΣΟΕΒΕ).

Στα ακριβά και στα καινούργια

Τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, καθώς και τα καινούργια σε τμήματα με μεγάλη προσφορά νεόδμητων, βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Οπως υποστηρίζουν μεσίτες και εργολάβοι, στα ακριβά ακίνητα υπάρχει πάντοτε περιθώριο για σημαντικές πτώσεις τιμών, κάτι που παρατηρείται στην τρέχουσα συγκυρία, ενώ σε περιόδους ύφεσης σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται και οι αξίες των νεόδμητων σπιτιών σε περιοχές με υψηλή ανοικοδόμηση, αφού εκεί «λειτουργεί» εντονότερα ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακριβών περιοχών με σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων είναι το τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάτω από την οδό Τσιμισκή (με εξαίρεση τη λεωφόρο Νίκης και την πλατεία Αριστοτέλους), το Πανόραμα, η Πυλαία και το κέντρο Καλαμαριάς, ενώ τμήματα της πόλης με μεγάλη προσφορά νεόδμητων, όπου οι αξίες των σπιτιών ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία, είναι η Νέα Πολιτεία Ευόσμου, ο Αγιος Ιωάννης Καλαμαριάς και οι οικισμοί του δήμου Μίκρας. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ οριοθετεί την πτώση των τιμών γύρω στο 10% - 15%. «Στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ακόμη και σε αυτές που βρίσκονται στην πυρίκαυστη ζώνη, η πτώση των τιμών των ακινήτων κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στο 5% - 10%. Πάντως, στις νεόδμητες περιοχές, επειδή έχει ουσιαστικά σταματήσει η ανοικοδόμηση, πιστεύω ότι σύντομα θα μειωθεί η μεγάλη σήμερα προσφορά ακινήτων. Εκτιμώ ότι ακόμη και μέσα στο 2011 μπορεί να υπάρχει έλλειψη νεόδμητων σπιτιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στα Κωνσταντινουπολίτικα χτίζονται μόλις δύο οικοδομές, ενώ σε ένα μεγάλο τμήμα της Πυλαίας καμία», είπε ο κ. Αναγνώστου.

Ευκαιρίες με ρευστό

Ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων, κυρίως στις περιοχές όπου έχουν πέσει σημαντικά οι τιμές, έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με εργολάβους και μεσίτες. Περισσότερο κερδισμένοι είναι σίγουρο ότι θα βγουν όσοι έχουν ρευστότητα, αφού μπορούν να κινηθούν εύκολα, χωρίς δεσμεύσεις από τράπεζες και χρονοτριβές. «Με μια ματιά στο περιοδικό "κατοικία" του "Αγγελιοφόρου" καταλαβαίνεις ότι σήμερα στο Πανόραμα πωλούνται περισσότερα από 15 σπίτια και μάλιστα σε αρκετά καλές τιμές. Η κατάσταση έχει δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες γι' αυτούς που έχουν χρήματα στην άκρη. Δυστυχώς, μόνο αυτοί σήμερα μπορούν να αγοράσουν ακίνητο, αφού οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια», είπε ο κ. Αναγνώστου. «Οποιος αγοράσει τώρα ακίνητο, είναι σίγουρο ότι θα βγει κερδισμένος. Θα προχωρήσει σε μία ιδιαίτερα συμφέρουσα επένδυση με προοπτικές υπεραξίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ.

ΠΗΓΗ:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου