Του Γιώργου Ι. Μαύρου
gmavros@pegasus.gr
Δυο χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και η κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί αλλά έχει και πολύ μέλλον. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά μιλώντας αποκλειστικά στην «Η» ένας από τους διασημότερους κερδοσκόπους των αγορών, ο Τζιμ Ρότζερς.
«Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν εξ αρχής για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λανθασμένες», υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και άλλοτε συνεταίρος του Τζωρτζ Σόρος. Η επιλογή, λέει, της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών και η διάθεση πακέτων στήριξης των οικονομιών μέσω της δημιουργίας τεράστιων ελλειμμάτων και εκτύπωσης χρήματος, όπως συστηματικά γίνεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού έχει οδηγήσει όχι σε λύσεις αλλά σε αδιέξοδα. Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες και δεν δανείζουν, παρά τα μηδενικά επιτόκια που απολαμβάνουν, ενώ η ανησυχία για την υπερχρέωση όχι μόνο μικρών οικονομιών, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και των μεγαλύτερων όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ εντείνεται. Την ίδια ώρα, προσθέτει, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική ενώ η μαζική εκτύπωση χρήματος έχει πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο κύμα πληθωρισμού, το οποίο είναι ορατό πλέον σε όλα τα επίπεδα και όλες τις χώρες. Αυξάνονται οι τιμές στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, παντού.
«Το μόνο που κατάφεραν (σ.σ. οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες στη Δύση) με τις επιλογές τους ήταν να μεταθέσουν το πρόβλημα για το μέλλον και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους, καθώς το χρέος ολοένα και αυξάνεται», υποστηρίζει, αναφέροντας ως παράδειγμα και την Ελλάδα, στην οποία ήδη από τον περασμένο Απρίλιο συνέστηνε μέσα από τις σελίδες της «Η» να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Την ίδια άποψη διατηρεί και σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε χώρα ή πιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Γι’ αυτό και θεωρεί λανθασμένη την όλη συζήτηση περί επιβολής ειδικού φόρου στις τράπεζες και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. «Είναι παράλογο σε μια περίοδο κρίσης να αυξάνεις τους φόρους», λέει. «Αν πριν από δυο χρόνια οι προβληματικές τράπεζες είχαν αφεθεί να χρεοκοπήσουν, αντί να διασωθούν με χρήματα φορολογούμενων, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος για επιβολή τέτοιων φόρων», τονίζει. Όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, προσθέτει, οι προβληματικές τράπεζες και χώρες θα μπορούσαν να είχαν αφεθεί να πτωχεύσουν. Αυτό θα προκαλούσε αρκετό «πόνο» βραχυπρόθεσμα, όμως, θα αναδιοργανώνονταν και σύντομα θα ξαναστέκονταν στα πόδια τους.
Αντίθετα, επιλέχθηκε η μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον. Έτσι, σήμερα οι ίδιες ανισορροπίες που γέννησαν την κρίση εξακολουθούν να υφίστανται εμποδίζοντας την ανάκαμψη και εντείνοντας τις αναταράξεις στις δυτικές κοινωνίες, που από προορισμός μεταναστών μετατρέπονται σταδιακά σε αφετηρία. Στον αντίποδα, τη σκυτάλη στην παγκόσμια οικονομία μοιάζουν να έχουν πάρει πλέον οι οικονομίες της Ασίας, όπως η Κίνα και η Κορέα. Εκεί, λέει, παίζεται πλέον το οικονομικό παιχνίδι. Εξ ου και η συμβουλή του σε όσους Έλληνες αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον: «Μεταναστεύστε στην Ασία!»
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου