Κάτι ήξερε ο Σκρουτζ Μακ Ντακ που έσκαβε στο Κλοντάικ ψάχνοντας για χρυσό. Οι εποχές αβεβαιότητας των παγκόσμιων χρηματαγορών αναδεικνύουν έναν outsider πρωταγωνιστή: το χρυσάφι. Στις αρχές και τα τέλη Αυγούστου το www.bankingnews.gr είχε παρουσιάσει στους αναγνώστες του τα δύο σενάρια για το μέλλον του χρυσού. Ο Simon Derrick της Bank of New York Mellon τόνιζε στις 6 Αυγούστου ότι ο χρυσός στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα ότι θα φτάσει τα 1.330 δολάρια ανά ουγγιά το αμέσως ερχόμενο διάστημα. “Οι αγορές χρυσού δείχνουν ότι υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα στην αγορά. Τα θέματα που υπάρχουν επάνω στο τραπέζι είναι πολλά και επιφέρουν την αβεβαιότητα. Το ράλι του χρυσού θα συνεχιστεί”, σημείωνε ο Derrick.
Σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στην επαλήθευση των προβλέψεών του. Μήπως όμως το χρυσάφι μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο για το μέλλον; Ο οικονομικός αναλυτής της Commerzbank, Eugen Weinberg και ο Dan Brebner, αναλυτής της Deutsche Bank, παρότι φιλοξενούνται στα εδάφη της... προσγειωμένης στις προβλέψεις, Ευρώπης υπολόγιζαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα φτάσει τα 1.500 και τα 1.550 δολάρια αντίστοιχα ανά ουγγιά στο τέλος του 2010.
Οι δηλώσεις των ίδιων των χρυσωρύχων μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ήταν το ίδιο ενθαρρυντικές.
Η εταιρεία AngloGold Ashanti, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στην Αφρική, δια στόματος του προέδρου της, Russell Edey, πρότεινε στους επενδυτές να στηρίξουν επενδυτικά συμβόλαια στο χρυσάφι. “Η τιμή στο χρυσάφι θα είναι 10% πάνω τον προσεχή Φεβρουάριο”, δήλωσε το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος της εταιρείας εξορύξεων Onexim Group, Mikhail Prokhorov.
Η αβεβαιότητα στις αγορές κάνει ανελκυστικές τις μετοχές. Οι αποδόσεις των ομολόγων δέχονται μεγάλες παρεμβάσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες για να ελεγχθούν οι δημοσιονομικές εκτραχύνσεις των χωρών ανά τον πλανήτη. Ο χρυσός αποπνέει σιγουριά στον επενδυτή.
Ο Wang Tao, Ιάπωνας αναλυτής με έδρα το Τόκιο, χρησιμοποιώντας την ακολουθία Fibonacci και αναλύοντας τεχνικά το διάγραμμα ανόδου του χρυσού εκτιμά ότι το πολύτιμο μέταλλο θα κινηθεί στα 1.539 δολάρια ανά ουγγιά στο τέλος του έτους. Προβλέπει μια “διόρθωση” στα μέσα Οκτώβρη κοντά τα 1.234 δολάρια ανά ουγγιά που θα είναι όμως προσωρινή.
Ο Tosa Anastasious, στρατηγικός τεχνικός αναλυτής της UBS στην αγορά των αγαθών περιμένει ο χρυσός να κάνει μια μικρή... στάση στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ισοτιμία στην οποία έφθασε την Παρασκευή. “Τα 1.300 δολάρια είναι ψυχολογικό μαξιλαράκι. Το momentum είναι υπέρ του χρυσού δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Μελετάμε την πορεία της τιμής του χρυσού από τον Οκτώβριο του 2008. Είχαμε δώσει πρόβλεψη για 1.300 δολάρια ανά ουγγιά στα τέλη Οκτώβρη του 2010 πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Η μακροοικονομική κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές μας κάνει να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας. Ίσως μέσα στο Νοέμβριο ο χρυσός να ξεπεράσει και τα 1.450 δολάρια ανά ουγγιά. Θεωρείται ακόμα ως η πιο υγιής επένδυση, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας”, επισημαίνει ο Ελβετός αναλυτής.
“Η τάση για έντονη άνοδο της τιμής του χρυσού ξεκίνησε από τις 28 Ιουλίου”, υπογραμμίζει ο Daryl Guppy, διευθύνων σύμβουλος της Guppytraders. Σύμφωνα με τον Guppy, το ερχόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο. “Μετρήσαμε τις αντιδράσεις της τιμής από τις στιγμή που ξεπέρασε τα 1.160 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τη στιγμή που άγγιξε τα 1.260. Αν μέχρι τις 10 Οκτώβρη ξεπεράσει τα 1.355 δολάρια ανά ουγγιά που δίνουμε εμείς ως στόχο, τα 1.500 δολάρια στα τέλη Δεκέμβρη είναι εφικτός στόχος”, σημείωσε.
Κι επειδή πάντα υπάρχει η αντίθετη άποψη, ο John Schofield, τεχνικός διευθυντής της Tempus Investment Corp δεν συμφωνεί. “Γνωρίζουμε όλοι ότι ο χρυσός αποτελεί τη σίγουρη επένδυση, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το ράλι θα συνεχιστεί. Είναι πολύ πιθανό η τιμή του χρυσού να συναντήσει μεγάλη αντίσταση στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά. Όταν οι χρηματαγορές αποκτήσουν και πάλι θετικό κλίμα και ανοδική τροχιά, ο κόσμος θα στραφεί στις μετοχές. Κάτι τέτοιο θα συμβεί καθώς οι αγορές κινούνται κυκλικά, από bullish σε bearish και αντίστροφα. Δεν υποστηρίζω ότι η τιμή του χρυσού θα μειωθεί αλλά η ζήτηση για μετοχές στα χρηματιστήρια θα αυξηθεί και θα μειώσει την τροχιά ανόδου του. Τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά αποτελούν ένα ρεαλιστικό όριο αυτή τη στιγμή. Το επόμενο ψυχολογικό όριο είναι τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά. Είναι πασιφανές, όλοι το λένε. Όμως πιστεύω ότι πρόκειται για στόχο που θα αργήσει”, τονίζει ο Schofield.
Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου