Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές είναι η μόνη διέξοδος για την επίτευξη των απαιτούμενων ρυθμών ανάπτυξης που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Ιούνιος 2010, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 16,3%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €1,86 τρις. Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 15,3%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, σημείωσαν μικρή αύξηση κατά 3%, και σε αξία ανήλθαν σε €7,4 δις. Παρά τη μικρή βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης η Ελλάδα αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό ανάκαμψης των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών εξαγωγικών οικονομιών.
Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27 και σε επίπεδο εξαγωγών παραμένει η 21η, ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 14η στις 16 συνολικά χώρες για το εξεταζόμενο διάστημα. Σημαντικότερη συνεισφορά στις εξαγωγές της ΕΕ-27 έχει η Γερμανία (μερίδιο 24,6%), η Ολλανδία (11,1%) και η Γαλλία (10,4%), ενώ η χώρα μας αποσπά μόλις το 0,4% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ-27. Βάσει στοιχείων εξαγωγών του 2007, οι 11 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 έχουν ήδη καλύψει τις απώλειες των εξαγωγών που προκλήθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση, ενώ αντίθετα οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται μόλις στο 88% του επιπέδου του 2007.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της Eurostat, για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Είναι η πρώτη φορά μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών που τα αποτελέσματα των δύο στατιστικών υπηρεσιών ταυτίζονται για το εξεταζόμενο διάστημα Ιαν-Ιούνιος.
Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπολογίζεται σε μόλις 6,3%. Με απουσία στοιχείων για τις 5 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27 (Ολλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27 για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ-27 που παρουσιάζουν εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές/ ΑΕΠ) σε μονοψήφιο νούμερο. Αναφορικά με την εξαγωγική επίδοση των υπολοίπων οικονομιών οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, οι εξαγωγές της Ιταλίας ανέρχονται στο 21% του εθνικού προϊόντος, της Πορτογαλίας στο 20,9% και της Ισπανίας στο 17,1%.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2010, η εξαγωγική επίδοση της χώρας έχει βελτιωθεί από 5,7% σε 6,3%. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από τη μια έχουμε αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και από την άλλη μείωση του ΑΕΠ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τις εξαγωγές.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές για το πρώτο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 15,9%, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ αντίθετα η χώρα μας είναι μαζί με την Ιρλανδία οι μόνες οικονομίες της ΕΕ-27 που κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών τους, και συγκεκριμένα κατά 8% και 5% αντίστοιχα. Το έλλειμμα της ΕΕ-27 συνολικά μειώθηκε κατά 3,6%, ενώ το πλεόνασμα που καταγράφει η Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 30,8%.
Σήμερα παρά ποτέ, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την ομοφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων για την εξαγωγική πολιτική της χώρας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών και να βάλουμε στόχους για «νέες αγορές, νέες επιχειρήσεις, νέα προϊόντα». Η προσπάθεια αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ίδρυση μιας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας (ΓΓΕξ), η οποία θα συντονίζει όλη την προσπάθεια.
ΠΗΓΗ:spnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου