«Κόψτε δαπάνες» συστήνει η τεχνική ομάδα της τρόικας που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, διαπιστώνοντας τις εγγενείς αδυναμίες αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού και υπό τον φόβο ότι το έλλειμμα θα υπερκεράσει το 8,1% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία του οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τόσο τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών όσο και τους εκπροσώπους της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα αυξάνουν με ρυθμό μόλις 3,2%. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο ΦΠΑ, ο οποίος αυξάνει με ρυθμό μόλις 1,6%, στα 11.545 εκατ. ευρώ, από 11.360 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Κι ενώ στα πετρελαιοειδή ο ΦΠΑ παρουσιάζει θετική πορεία, αυξάνοντας με ρυθμό λίγο πάνω από 32%, και στις λοιπές συναλλαγές 7,9%, η πορεία είναι ακριβώς αντίστροφη στη λιανική, δηλαδή από το κίνημα των αποδείξεων, όπου υπάρχει μείωση 2,7%.
Το διά ταύτα της πορείας αυτής είναι ότι τα έσοδα εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση 3,5 δισ. ευρώ, βάσει της αναθεώρησης των στοιχείων του προϋπολογισμού του Αυγούστου και θεωρείται αβέβαιο αν θα πιάσουν τα 50,5 με 51 δισ. ευρώ έναντι στόχου 54,46 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι δαπάνες παρουσιάζουν μακράν καλύτερη πορεία, κοντά στα 53,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Τα δεδομένα αυτά στρέφουν για άλλη μία φορά το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στον τομέα των δαπανών. «Κόψτε δαπάνες», ήταν η φράση που ειπώθηκε επανειλημμένα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, βλέποντας πως πρέπει να ακολουθηθεί για άλλη μία φορά η σίγουρη οδός. Και αυτό κατά τους ίδιους, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαίνει:
1 Να προχωρήσουν άμεσα οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Στο μάτι παραμένουν οι ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι στοιχίζουν πολύ στο Δημόσιο και πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να συρρικνωθούν. Το ερώτημα είναι αν η συρρίκνωση αυτή θα περιοριστεί σε κατάργηση και συγχώνευση ή αν θα επεκταθεί ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων. Αλλωστε στελέχη της κυβέρνησης έχουν αφήσει κατά καιρούς ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση κατάργησης θέσεων, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν «καλύπτονται» από το Σύνταγμα.
2 Να μειώσουν περαιτέρω τη δαπάνη μισθοδοσίας. Ακολουθώντας την αρχική συνταγή, η τεχνική ομάδα της τρόικας θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες μειώσεις της δαπάνης αυτής, που ετησίως ανέρχεται στα 19 δισ. ευρώ (χωρίς τα 7 δισ. από τις συντάξεις). Τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό; Σύμφωνα με την ομάδα, θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε νέα μείωση επιδομάτων, δηλαδή των αποδοχών.
Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως, αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί στο 9,1-9,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 8,1%. Η απόκλιση μιας μονάδας από το ΑΕΠ θεωρείται απευκταία, καθώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η οποία φτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ζητήσει πλήρη δέσμευση ως προς τα όρια των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, τα περιθώρια απόκλισης μπορεί να φτάσουν μέχρι 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή το έλλειμμα να κλείσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως η απόκλιση μπορεί να είναι το πολύ μέχρι 1,1 δισ. ευρώ. Κι αυτό όταν, αρχικά, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούσαν ακόμα και για πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται σε αυτή τη φάση την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων του 2010 και του 2011, όπως διευκρίνισε με συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Libre Belgique» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέποντας πως η ανάκαμψη θα επιστρέψει το 2011. *
ΠΗΓΗ:enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου