Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Στα ύψη η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα

Στο 25% θα ανέλθει η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους και ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τους 150.000, σύμφωνα με τα συνδικάτα των εργαζομένων. Οι κυριότεροι κλάδοι που πλήττονται είναι το εμπόριο, η κλωστοϋφαντουργία και η οικοδομή. Μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, οι νέοι και οι γυναίκες δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και των εργαζόμενων έχει συρρικνωθεί. Google Adsense Center

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. “Αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα στην πόλη μας με τα πολλά κλειστά εργοστάσια. Εκτός από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τη Βαλκάν Εξπόρτ, τη Ζίμενς, τη ΒΙΑΜΥΛ, έκλεισαν τελευταία η Τεξαπρέτ, η Γιουροχάουζ, ο Δούδος και τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, Αντί”, περιέγραψε ο κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του ΕΚΘ, προσθέτοντας: “Προβλήματα αντιμετωπίζει η ΕΛΒΟ, που απασχολεί 700 άτομα ενώ πριν από μερικά χρόνια είχε 1.100 άτομα, και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Θα πρέπει επιτέλους να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, που μειώνονται τα τελευταία χρόνια, να ενεργοποιηθεί ο αναπτυξιακός νόμος, να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ και οι τράπεζες να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις”.

Τα προβλήματα κατά νομό
Σε συνέλευσή τους χθες στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων περιέγραψαν τα εργασιακά προβλήματα των νομών ως εξής:

Χαλκιδική. Στο 50% μειώθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων στον τουριστικό νομό Χαλκιδικής και από τους 12.500 έπεσε τα τελευταία δύο χρόνια στους 6.500, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ του νομού Άγγελος Πράτσας. Ένας στους δύο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ πολλές επιχειρήσεις απασχολούν μαθητές σχολών τουριστικών επαγγελμάτων με ελάχιστες αποδοχές και ανασφάλιστοι. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον κ. Πράτσα, η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά την καλοκαιρινή περίοδο άγγιξε το 90%.

Καβάλα. Στην Καβάλα, όπου “το πρόβλημα επιβίωσης είναι τεράστιο εδώ και δύο χρόνια”, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 60% μετέτρεψαν τις σχέσεις εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τιάκα, πρόεδρο του τοπικού ΕΚ. “Πρέπει να διατηρηθεί ο σύνδεσμος των εργαζομένων με την παραγωγική εργασία, αλλά δυστυχώς κυριαρχεί εργασιακός μεσαίωνας”, τόνισε ο κ. Τιάκας.

Δράμα. Ο νομός Δράμας χαρακτηρίστηκε πρωταθλητής της ανεργίας από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χρήστο Βασιλειάδη, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 40%. Όπως περιέγραψε ο κ. Βασιλειάδης, σημαντικός παράγοντας της ανεργίας είναι η μετακόμιση των επιχειρήσεων της περιοχής στη γειτονική Βουλγαρία. “Δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις για να πάνε στις βαλκανικές χώρες και δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα”, τόνισε ο πρόεδρος.

Σέρρες. Το 50% των επιχειρήσεων στον νομό Σερρών έχει μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση, ενώ στις μισές από αυτές οι εργαζόμενοι δουλεύουν και εκ περιτροπής, δηλαδή μερικές ημέρες την εβδομάδα. “Είναι επίσημα στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση στον νομό μας”, υπογράμμισε ο κ. Άλκης Απιδόπουλος, πρόεδρος του ΕΚ. Ο ίδιος περιέγραψε ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει στη Βουλγαρία.

Φλώρινα. Από τις αρχές του έτους στη Φλώρινα έχουν κλείσει 250 μικρές επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 25%, με 7.000 άνεργους. “Οι δραστηριότητες του δημοσίου σταμάτησαν. Στο φράγμα Τριανταφυλλιάς 70 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι” είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος.

Κοζάνη. Στην ανεργία οδηγήθηκαν 15.000 εργαζόμενοι στην Κοζάνη, ποσοστό 30% του ενεργού πληθυσμού, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέβει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η οικοδομική δραστηριότητα σταμάτησε και τα συναφή επαγγέλματα διέρχονται κρίση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. “Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και για μας είναι άνεργοι”, είπε ο κ. Αριστείδης Κουρκούτας, πρόεδρος του ΕΚ Κοζάνης.

Καστοριά. Ένας στους δύο εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος στην Καστοριά, όπου ανθεί η μαύρη εργασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚ Γιώργο Μαλέα. “Τα δάνεια στους γουνοποιούς τους έχουν καταρρεύσει και οδήγησαν σε καταστροφή τις επιχειρήσεις τους”, είπε ο κ. Μαλέας, υπογραμμίζοντας ότι το τελειωτικό χτύπημα στα νοικοκυριά θα δώσει η πιθανή αύξηση της τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η περιοχή έχει οκτώ μήνες χαμηλές θερμοκρασίες.

Αλεξανδρούπολη. Η επίσημη ανεργία στον Έβρο είναι 16%, αλλά το Εργατικό Κέντρο εκτιμά ότι ξεπερνά το 22%. Τα τελευταία δύο χρόνια έκλεισαν 275 επιχειρήσεις. “Η ύφεση μας έφερε στα επίπεδα του 1960. Τότε μετανάστευαν οι πατεράδες μας και τώρα μεταναστεύουν τα παιδιά μας”, τόνισε ο κ. Απόστολος Γκιγκούδης, πρόεδρος ΕΚ.

Κομοτηνή. Το 2002 στην Κομοτηνή λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και σήμερα λειτουργούν μόνο πέντε, ενώ άλλα δέκα εργοστάσια υπολειτουργούν. “Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Είχαμε πάνω από 17.000 εργαζόμενους και σήμερα έχουμε 6.500”, είπε ο κ. Παντελής Μαγαλιός, πρόεδρος του ΕΚ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, επικαλούμενες την οικονομική κρίση, απολύουν εργαζόμενους και προσλαμβάνουν νέους με 500 ευρώ τον μήνα. Εκτός αυτού “η κυβέρνηση είχε δώσει άδεια για να φέρουν Ουζμπέκους, που ζουν σε κοντέινερ, και χάνουν τη δουλειά τους οι Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου