Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι πρακτικές τύπου «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και εμφανίζονται αντίθετοι στο να ρίξουν τις τιμές, σε επίπεδα πιο ελκυστικά για τους υποψήφιους αγοραστές. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι Έλληνες εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και εμπορικών ακινήτων πωλούν ή εκμισθώνουν ακίνητα σε τιμές προ κρίσης, αρνούμενοι να... κάψουν το «λίπος» που τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευαν. Και αυτό, την στιγμή που οι αγοραπωλησίες ακινήτων καταρρίπτουν μήνα με το μήνα το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
«Εάν οι τιμές των ακινήτων δεν σημειώσουν διόρθωση και δεν καταγράψουν πτώση, αντίστοιχη αυτής που παρατηρείται στην υπόλοιπη αγορά, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε αργά ή γρήγορα σε αιφνίδια, αναπόφευκτη και δίχως προηγούμενο υποχώρηση τιμών», σημειώνει ο επικεφαλής εμπορικών ακινήτων της Δανός BNP/ Paribas, κ. Γιώργος Λίτσας.
Πράγματι, οι κατοικίες για τις οποίες εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον είναι όσες μόνο πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες τουλάχιστον έως 30%, συγκριτικά με αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Συνεπώς, τόσο εξαιτίας της άρνησης των πωλητών να μειώσουν τις τιμές, όσο και λόγω των νέων φορολογικών μέτρων, ο αριθμός των αγοραπωλησιών βρίσκεται στο ναδίρ.
«Στις αρχές του έτους, καταγραφόταν μία υποτυπώδης κίνηση σε πράξεις αγοράς και πώλησης ακινήτων. Μετά την ψήφιση όμως, του φορολογικού νομοσχεδίου, πραγματοποιούνται μηδενικές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων» σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης.
Την ίδια στιγμή, η δυσκολία λήψης στεγαστικού δανείου, η επιβολή του πόθεν έσχες στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχουν μετατρέψει το ακίνητο από πρώτη, μέχρι πρότινος επενδυτική επιλογή, σε τελευταία.
Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος πάντως, το πρώτο τρίμηνο του 2010, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, η συρρίκνωση των τιμών των ακινήτων διαμορφώθηκε μόλις στο 2% στην Αθήνα και 3,6% στη Θεσσαλονίκη. Κτηματομεσίτες όμως, επισημαίνουν ότι η υποτίμηση των ακινήτων, σε όλη την επικράτεια, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τουλάχιστον το 10%.
Το μη χείρον βέλτιστον στα εμπορικά ακίνητα
Με ρυθμούς χιονοστιβάδας αυξάνονται τα ξενοίκιαστα καταστήματα και γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με την ζήτηση για εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα να είναι ανύπαρκτη.
Δεν θα μπορούσε, άλλωστε να συμβεί διαφορετικά, δεδομένου ότι η ελαχιστοποίηση της καταναλωτικής δαπάνης, σε συνδυασμό με τα υψηλά μισθώματα, έχουν καταστήσει το «λουκέτο» μονόδρομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλη αλυσίδα ένδυσης, όπως αναφέρει στέλεχός της στο Capital.gr, ο τζίρος στο σύνολο των καταστημάτων της έχει διολισθήσει από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα σε ποσοστό που αγγίζει το 30%.
Αλλά και υπό τις ιδιαίτερα δυσμενείς αυτές συνθήκες, μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών εξακολουθούν να μην δέχονται να προχωρήσουν -έστω και προσωρινά- σε επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου προς τα κάτω. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μισθώματα διατηρούνται στα ύψη, εξηγεί γιατί η πανδημία των ξενοίκιαστων καταστημάτων εξαπλώνεται τόσο γοργά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων, τα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων έχουν υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2010, σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα του 2009, από 4% έως 10% στις εμπορικές πιάτσες, όπως στην Ερμού, το Κολωνάκι, και την Οδό Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου