ΜΕΓΑΛΗ υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών παρατηρείται στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Αυτή η πτώση φτάνει ή και ξεπερνά το 20% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, αλλά δεν «αποτυπώνεται» ούτε στα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων, ούτε στα «πωλητήρια» που βάζουν οι ιδιοκτήτες.
Οι νέες χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, πάνω στις λίγες συναλλαγές που γίνονται σήμερα. Σε αυτές κοινό γνώρισμα είναι η ανάγκη του ιδιοκτήτη να πουλήσει. Κάτι που εξηγεί και τις σημαντικές εκπτώσεις.
Στους υπόλοιπους που βάζουν απλά πωλητήρια αλλά δεν έχουν βιασύνη να βρουν αγοραστή, η εικόνα είναι μεικτή: κάποιοι έχουν ως αρχική τιμή πώλησης αυτή που ίσχυε και πριν δύο χρόνια, ενώ άλλοι τις ρίχνουν κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη διετία.
Στον πάγο
Χαρακτηριστική στην αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα είναι η απουσία αγοραπωλησιών. Οι μεσίτες κάνουν λόγο για μία αγορά που είναι «παγωμένη» λόγω του μεγάλου «φρένου» που έχει μπει από τις τράπεζες στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων. Στις λιγοστές, λοιπόν, αγοραπωλησίες πωλητές είναι αυτοί που χρειάζονται μετρητά άμεσα, οπότε είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές και αγοραστές είναι εκείνοι που έχουν λεφτά και δεν χρειάζονται δάνειο. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών προέρχονται από μία μεγάλη κατηγορία καταθετών που έχει θορυβηθεί σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης.
Ετσι, αρκετοί απ' αυτούς που έχουν καταθέσεις 200-400 χιλ. ευρώ ψάχνονται για αγορές ακινήτων, πολλές φορές για λογαριασμό των παιδιών τους, για να περιορίσουν το ύψος των καταθέσεών τους.
Ο Γ. Ρούσκας, ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου της Αθήνας, που έχει εικόνα για τις συναλλαγές λόγω των εισφορών που καταβάλλουν αναλογικά με τις πράξεις τα μέλη του συλλόγου, αναφέρει ότι «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πτώση στην αγορά. Από το 2007 έως σήμερα η μείωση φτάνει το 70% στις συμβολαιογραφικές πράξεις. Κάθε χρόνο, από το 2008 και μετά, η πτώση μεσοσταθμικά είναι 30%. Εννοείται ότι και φέτος η τάση από την αρχή του χρόνου είναι πτωτική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν συμβολαιογράφοι που το Μάιο δεν έκαναν ούτε ένα συμβόλαιο για αγοραπωλησία ακινήτου. Επίσης, δεν υπάρχει αγοραπωλησία που να γίνεται στην τιμή που βάζει ο πωλητής. «Ολες οι συναλλαγές ξεκινούν με ένα ποσοστό 20% κάτω από την αρχική τιμή» υποστηρίζει ο Γ. Ρούσκας. «Εκεί δε που υπάρχει ολοκληρωτική καθίζηση είναι στην αγορά της εξοχικής κατοικίας», συμπληρώνει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι πωλητές που «καίγονται» να πουλήσουν, είναι χαρακτηριστικό ότι περί το τέλος του 2009 αυτές κυμαίνονταν από 10% έως 20%, ενώ τώρα το 20% θεωρείται δεδομένο.
Σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων συναντώνται σε περιοχές που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Στην Αττική, για παράδειγμα, στις περιοχές αυτές συγκαταλέγονται ο Γέρακας, η Παλλήνη, τα Σπάτα, το Κορωπί κ.ά.
Στο Γέρακα, όπου οι τιμές των νεόδμητων ξεκινούν από 2.300 ευρώ ανά τ.μ, ένα οροφοδιαμέρισμα 100 τ.μ., στον 5ο όροφο, φετινής κατασκευής, με 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, πάρκινγκ, αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη κ.λπ., έχει αρχική τιμή 280.000 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ ανά τ.μ. Μέχρι πριν από ένα χρόνο αντίστοιχα νεόδμητα στο Γέρακα έφταναν ή και ξεπερνούσαν τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ.
Χαμηλότερες τιμές, πάντως, δίνουν τα μεσιτικά γραφεία και για περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «τσιμπήσει» αρκετά προς τα πάνω. Για παράδειγμα, το Αιγάλεω που είχε φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τα 2.400 ευρώ ανά τ.μ. στα νεόδμητα πριν από μία διετία, τώρα έχει πέσει στα 1.800-2.100 ευρώ ανά τ.μ.
Σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή η πτώση των τιμών είναι μικρότερη και περιορίζεται, σε πρώτη φάση στα 100-200 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, εάν ένας πωλητής ζήταγε για ένα καινούριο σπίτι στο Χαλάνδρι 3.500 ευρώ ανά τ.μ., τώρα, αν δεν έχει μεγάλη ανάγκη να πουλήσει, το πολύ να δώσει τιμή στα 3.300-3.400 ευρώ ανά τ.μ.
ΠΗΓΗ:enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου