Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Η Hellenic Cables θα κατασκευάσει στην Ελλάδα τα καλώδια για το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο!

Η κοινοπραξία Μεταξύ Μιας Βελγικής πλοιοκτήτριας εταιρείας και εταιρείας ναυτιλιακών υπηρεσιών DEME, και της Hellenic Cables, το τμήμα καλωδίων της Cenergy Holdings, υπέγραψαν συμφωνία για

την προμήθεια και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης για το νησί Princess Elisabeth στη Βόρεια Θάλασσα που ανήκει στο Βέλγιο.

Το νησί Princess Elisabeth, που αναπτύχθηκε από τον διαχειριστή του δικτύου Elia, θα είναι το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο που συνδυάζει συνεχές ρεύμα (HVDC) και εναλλασσόμενο ρεύμα (HVAC).

Η υποδομή του νησιού θα συνδυάσει τα καλώδια εξαγωγής αιολικών πάρκων της ζώνης Princess Elisabeth κλίμακας γιγαβάτ, ενώ θα χρησιμεύσει επίσης ως κόμβος για μελλοντικές διασυνδέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σύμβαση, αξίας για τη DEME άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλύπτει 165 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων ισχύος που συνδέουν το ενεργειακό νησί με το βελγικό χερσαίο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Ελλάδα, με την επιχείρηση μεταφοράς και εγκατάστασης να έχει προγραμματιστεί για το 2027.

Η DEME θα αναπτύξει ένα πλοίο τοποθέτησης καλωδίων καθώς και αρκετά σκάφη βυθοκόρους για την πραγματοποίηση του έργου.

Η DEME, ως μέρος της βελγικής κοινοπραξίας με τον Jan De Nul — TM Edison — εξασφάλισε επίσης τη σύμβαση από την Elia για την κατασκευή του ίδιου του ενεργειακού νησιού, το οποίο θα βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα από τις βελγικές ακτές.

«Με αυτό το νέο έργο, επιβεβαιώσαμε την ηγετική μας θέση στην αγορά υποθαλάσσιων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Luc Vandenbulcke, Διευθύνων Σύμβουλος της DEME.

Η εταιρεία εργάζεται επί του παρόντος στο μεγαλύτερο έργο καλωδίωσης μεταξύ συστοιχιών για το αιολικό πάρκο Dogger Bank — το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο — και νωρίτερα φέτος, υπέγραψε επίσης μεγάλα συμβόλαια για τις IJmuiden Ver Alpha και Nederwiek 1.

Αυτή είναι η δεύτερη σύμβαση καλωδίων της DEME που ανατέθηκε από την Elia μετά από έργο εξαγωγών καλωδίων 85 km το 2019.

e-nautilia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου