Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Προ των πυλών η πολιτική συμφωνία στα πρόσωπα για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα - Οι επικρατέστεροι


Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα για τη νέα θητεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που διαμορφώθηκε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής των "27" θα καταλήξουν σε... λευκό καπνό.

"Θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται ως ο νικητής των εκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της άτυπης Συνόδου.

"Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ είναι οι διαπραγματευτές για τους Σοσιαλιστές και φαίνεται ότι απόψε μπορεί να έχουμε μία πολιτική συμφωνία, διότι φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο ότι οι ηγέτες είναι υπέρ του να είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) υποψήφια για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Σοσιαλιστές) να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Σαρλ Μισέλ και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας (RENEW- Φιλελεύθεροι) να είναι υποψήφια για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης" μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα.


Όσον αφορά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι τη στηρίζουν άπαντες και φαίνεται ότι οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν στη σύνοδο των G7, υπογράμμισε η δημοσιογράφος.

 Ο μόνος που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να δείχνει ότι διαφωνεί δεν είναι άλλος από τον Βίκτορ Όρμπαν. Όπως και να έχει όμως, ακόμη και αυτό να ισχύει, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να είναι υποψήφια διότι χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, δηλαδή 15 από τις 27 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Σε σχέση με τον Αντόνιο Κόστα, υπάρχουν κάποιοι ηγέτες οι οποίοι λένε ότι θέλουν λίγο να συζητήσουν παραπάνω. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο διάστημα είχε θέματα με τη Δικαιοσύνη σε σχέση με εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά είναι κάποιος τον οποίο συμπαθούν οι Βρυξέλλες

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, "ουσιαστικά μιλάμε για μία ιστορία δούναι και λαβείν. Δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τις 190 έδρες αυτή τη στιγμή, είναι πιο ισχυρό απ’ ότι ήταν. Ο πρώτος πάντα παίρνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τελικής πτώσης διεκδικεί την προεδρία. 
Εδώ λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το πιο ισχυρό, άρα δεν αφήνει την προεδρία της Επιτροπής. Οι Σοσιαλιστές ως δεύτεροι -136 έδρες αυτή τη στιγμή- θέλουν το Συμβούλιο και φυσικά ο Κόστα είναι ένα πρόσωπο που είναι κοινώς αποδεκτό.


Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά σήμερα και υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, οι ηγέτες επιστρέφουν 27 και 28 Ιουνίου για την τακτική Σύνοδο και φυσικά για να συζητήσουν και τις προτεραιότητες τους, δηλαδή τη στρατηγική ατζέντα του 2024 – 2029: άμυνα, ανταγωνιστικότητα, μεταναστευτικό, καινοτομία.

Μετά εφόσον υπάρξει επισήμως η πρόταση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να περάσει από ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τους 720 νέους ευρωβουλευτές. Το πιο πιθανό είναι να γίνει στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 16 με 18 Ιουλίου.

Υποψηφιότητα από Μέτσολα

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε η Ρομπέρτα Μέτσολα όπως ανέφερε προσερχόμενη στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία σήμερα για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, η Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει.

"H δημοκρατία είναι πολύ ζωντανή. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται τα επόμενα χρόνια σε μία απαιτητική νομοθετική περίοδο", επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα. Επίσης, υπογράμμισε ότι τα αιτήματα και τα αποτελέσματα του κοινοβουλίου πρέπει να ληφθούν υπόψη για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ στηρίζουν τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου", όπως προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου