Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται να συντρίψει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στους δύο γύρους των εκλογών, στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, με τις γυναίκες να οδηγούν όλο και περισσότερο την αυξανόμενη πολιτική τύχη του κόμματός της Λε Πεν, που φαίνεται να τοποθετείται πια στο mainstream – αν όχι για τους πολιτικούς αναλυτές, τουλάχιστον στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με έρευνα της OpinionWay για την εφημερίδα Les Echos, το 2019, το 25% των ανδρών και το 21% των γυναικών ψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό. Φέτος, στις Ευρωεκλογές, το 33% των γυναικών και το 30% των ανδρών έδωσε την ψήφο του στο ακροδεξιό κόμμα. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από τις γυναίκες ψηφοφόρους σε διάστημα πέντε ετών.

Η διαφορά με Γερμανία και Ιταλία

Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων διαφοροποιεί τον Εθνικό Συναγερμό από τα αντιμεταναστευτικά κόμματα σε άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Στη Γερμανία, το AfD έλαβε το 19% των ψήφων των ανδρών και το 12% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με exit poll της 9ης Ιουνίου.
Στην Ιταλία, οι Aδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Tζώρτζια Μελόνι έλαβαν το 30,5% των ψήφων των ανδρών σε σύγκριση με το 27% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Demopolis.

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο μεταξύ των ακροδεξιών πολιτικών της Γαλλίας. Πράγματι, για χρόνια η ακροδεξιά προσπαθούσε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, εν μέρει συγχέοντας το ζήτημα με τις πολιτικές της εκστρατείες κατά των μεταναστών και τους κινδύνους του ισλαμισμού.

Η ακροδεξιά ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών

Ο Ζορντάν Μπαρντέλα, απαντώντας σε κριτική ότι το κόμμα του θα ήταν κακό για τα δικαιώματα των γυναικών, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγες ημέρες πως αν οι Γάλλοι τον εκλέξουν θα είναι «πρωθυπουργός που εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες για κάθε γυναίκα και κορίτσι στη Γαλλία».

Σε ένα βίντεο ο Μπαρντλά υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει στηρίξει κάθε βήμα προόδου για τα δικαιώματα των γυναικών, από την ιατρική υποστήριξη μέχρι την προστασία των γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Είπε επίσης ότι θα απελάσει «ξένους παραβάτες και εγκληματίες» και θα επιβάλει αυστηρότερες ποινές για τη βία κατά των γυναικών.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να βγει στους δρόμους της χώρας μας, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας», είπε.

Το βίντεό του ταιριάζει με τη νέα πολιτική πλατφόρμα του κόμματος, η οποία είναι προσαρμοσμένη στην «προστασία των Γάλλων πολιτών που ανησυχούν για την ατομική τους ακεραιότητας», εξήγησε στο Politico ο Ερβάν Λεστρόχαν, διευθυντής έρευνας της Odoxa, γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Για τους ψηφοφόρους του Εθνικού Συναγερμού η απειλή για την ασφάλεια «ερμηνεύεται βαθιά ως απειλή, που συνδέεται με τη μετανάστευση», είπε. «Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα».

Αλλά το κόμμα ορίζει την έννοια της «προστασίας» ευρύτερα, εφαρμόζοντάς την όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην υγεία, την απασχόληση και τις συνθήκες διαβίωσης – μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων που έχουν σημαντική απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους, τόνισε.

Ο Μπαρντελά έχει μετατρέψει το κόμμα από μια ομάδα ακροδεξιών ψηφοφόρων σε ένα «κόμμα που τους αγκαλιάζει όλους… με την υποστήριξη που το συνοδεύει», τόνισε.

Ναυτεμπορική