Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Κρίσιμη ώρα: Κατανοώντας τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της Γαλλίας

Όλεγκ Μπουρούνοφ


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τις εκλογές αφού το κόμμα του υπέστη βαριά ήττα από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου.
Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στις 30 Ιουνίου . Ο πρώτος από τους δύο πιθανούς γύρους των πρώτων γαλλικών εκλογών για την εκλογή 577 μελών της Εθνοσυνέλευσης, του κοινοβουλίου της χώρας.

Ποιος συμμετέχει και τι να περιμένετε

Τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ ανταγωνίζονται, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (NR) της Μαρίν Λεπέν, της κεντροδεξιάς συμμαχίας Ensemble του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του αριστερού μπλοκ Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP).

Η NR καλεί για μια «πιο ισορροπημένη» και «ανεξάρτητη» γαλλική εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας την αποχώρηση της Γαλλίας από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, με μηδενική ανοχή για παραβιάσεις του νόμου και της τάξης.
Το NFP δημιουργήθηκε με την πρόθεση να «οικοδομήσει μια εναλλακτική λύση στον Εμανουέλ Μακρόν και να καταπολεμήσει το ρατσιστικό σχέδιο της άκρας δεξιάς» στις επερχόμενες εκλογές.
Το Ensemble περιλαμβάνει το κόμμα της Αναγέννησης του Macron, ειδικότερα, υποστηρίζοντας θέσεις υπέρ της ΕΕ και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το NR προηγείται στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές με 36% των ψήφων, ακολουθούμενο από το NFP με 28,5%, ακολουθούμενο από το Ensemble με 21%, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβεβαιώσουν την τάση όσον αφορά τα αποτελέσματα.

Πώς λειτουργούν οι εκλογές;

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 06:00 GMT και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:00 GMT, αν και τα εκλογικά τμήματα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00 GMT.
Για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ένα κόμμα ή μπλοκ πρέπει να λάβει τουλάχιστον 289 έδρες από τις 577.
Στον πρώτο γύρο, η προσέλευση των ψηφοφόρων πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% και ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Σε ένα πολυκομματικό σύστημα όπως αυτό της Γαλλίας, αυτές οι δύο προϋποθέσεις σημαίνουν ότι ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας πιθανότατα θα συμβεί σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες στις 7 Ιουλίου.

Μόνο οι υποψήφιοι που θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 12,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο μπορούν να διαγωνιστούν στον δεύτερο, γεγονός που περιορίζει ουσιαστικά το πεδίο των διαγωνιζομένων.
Ένα δημοφιλές γαλλικό ρητό λέει: "Στον πρώτο γύρο ψηφίζεις με την καρδιά σου, στον δεύτερο - με το κεφάλι σου".

«Συγκατοίκηση»

Εάν μια πολιτική δύναμη διαφορετική από την κεντροδεξιά συμμαχία του Macron πάρει την πλειοψηφία, θα πρέπει να διορίσει έναν πρωθυπουργό που ανήκει σε αυτό το μπλοκ - μια κατάσταση που ονομάζεται «συγκατοίκηση» στη Γαλλία.
Στο πλαίσιο της συγκατοίκησης, η γαλλική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές που αποκλίνουν από τη στάση του προέδρου.

Τι λένε οι αρχηγοί των κομμάτων

Η Λεπέν κατέστησε πρόσφατα σαφές ότι δεν θα επιδιώξει την παραίτηση του Μακρόν εάν το κόμμα της επικρατήσει στις πρόωρες εκλογές. «Σέβομαι τους θεσμούς. Δεν ζητώ θεσμικό χάος. Απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση», τόνισε.

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι δεν θα παραιτηθεί εάν το κόμμα του υποφέρει στην ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι «δεν σκοπεύει να κάνει εκστρατεία περισσότερο από ό, τι [έκανε] το 2017 και το 2022».

sputnikglobe.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου