Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

368 σεισμοί από τον Φεβρουάριο: Η σεισμική δραστηριότητα δείχνει σημάδια «επαναφόρτισης» του όρους Αγία Ελένη.

 Εκατοντάδες μικροί σεισμοί έχουν καταγραφεί στο όρος Αγία Ελένη τους τελευταίους μήνες. Οι επιστήμονες του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι το ηφαίστειο διέρχεται από μια διαδικασία που ονομάζεται «επαναφόρτιση», η οποία είναι η άφιξη πρόσθετου μάγματος.

Το USGS είπε ότι 368 μικροί σεισμοί καταγράφηκαν στο όρος Αγία Ελένη μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 
21 Ιουνίου . Οι περισσότεροι σεισμοί ήταν μικρότεροι του μεγέθους 1, ο οποίος είναι πολύ μικρός για να γίνει αισθητός στην επιφάνεια, και σημειώθηκαν σε μεσαίο βάθος περίπου 3,5 μιλίων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 2 στις 31 Μαΐου, με κορύφωση 38 σεισμών που καταγράφηκε σε μια εβδομάδα στις αρχές Ιουνίου. Την Παρασκευή, το USGS έγραψε στο Twitter ότι καταγράφηκαν 31 σεισμοί στο όρος Αγία Ελένη τις τελευταίες επτά ημέρες.

«Το Όρος της Αγίας Ελένης τροφοδοτείται από μάγμα που σχηματίζεται κοντά στη βάση του φλοιού σε βάθη περίπου 16 μιλίων», έγραψε το USGS για την πρόσφατη δραστηριότητα . «Το μάγμα ανεβαίνει αργά μέσα από τον κατώτερο φλοιό και συσσωρεύεται σε μια δεξαμενή περίπου 2,5 έως 6 μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συμβάντα επαναφόρτισης μπορεί να συμβούν όταν το μάγμα εισέρχεται σε αυτήν την ανώτερη δεξαμενή και αυξάνει τις τάσεις που οδηγούν σε σεισμούς».

Ενώ το επίπεδο σεισμικότητας είναι αυξημένο σε σύγκριση με τα τελευταία αρκετά χρόνια, το USGS είπε ότι «εξακολουθεί να θεωρείται εντός του εύρους φόντου και δεν υποδηλώνει επικείμενη έκρηξη».

«Έχουμε δει τέτοιες ανόδους στο παρελθόν και είναι μέρος της κατανόησής μας για ένα ενεργό ηφαιστειακό σύστημα ότι υπάρχουν άμπωτες και ροές με σεισμικότητα», εξήγησε ο σεισμολόγος του USGS, Seth Moran, στο KOMO News. «Συνολικά, είναι κάτι που αντικατοπτρίζει ότι το όρος Αγία Ελένη, γεωλογικά, είναι ένα πολύ ενεργό ηφαίστειο».

Η πιο πρόσφατη έκρηξη έλαβε χώρα από το 2004 έως το 2008 και επέτρεψε στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί το ηφαίστειο και επίσης βοήθησε τους ερευνητές να αναπτύξουν νέα εργαλεία παρακολούθησης. Μία ή δύο ημέρες πριν από την έναρξη αυτής της έκρηξης, ο Moran είπε ότι οι επιστήμονες κατέγραψαν «έναν σεισμό το λεπτό», που είναι «μια σημαντική διαφορά στο ρυθμό σεισμού» από αυτό που καταγράφεται αυτή τη στιγμή.

Ο Moran είπε στο KOMO News ότι η επαναφόρτιση θα μπορούσε «να μοιάζει με δύο διαφορετικά πράγματα», ένα από τα οποία είναι νέες παρτίδες μάγματος που έρχονται στο μέσο προς το ανώτερο φλοιό, το οποίο προκαλεί τους σεισμούς.

Μια άλλη πιθανότητα, είπε ο Moran, είναι ότι «ολόκληρο το σύστημα ασκεί γενική πίεση» και το μάγμα που απομένει από την προηγούμενη έκρηξη είναι η ψύξη και η απελευθέρωση αερίου, το οποίο «μπορεί από μόνο του να πιέσει το σύστημα και να οδηγήσει σε αυτούς τους σεισμούς».

«Τελικά, αυτή η πίεση είναι αρκετά μεγάλη που μπορεί να βοηθήσει ό,τι έχει μείνει πίσω να βγει, κάτι που θα μπορούσε να ήταν αυτό που συνέβη το 2004», είπε ο Moran. «Αυτό ήταν ίσως υπολειπόμενο μάγμα από το 1980 που δεν έβγαινε, μετά έμεινε πίσω και κάπως ψύχθηκε και λίγο αέριο βγήκε από αυτό και ήταν σε θέση να βοηθήσει να σπάσει μια επιφάνεια και μετά βγήκε λίγο από αυτό το μάγμα που είχε απομείνει».

Το Όρος της Αγίας Ελένης είναι ένα από τα ηφαίστεια με την καλύτερη παρακολούθηση στον κόσμο, γι' αυτό ο Moran είπε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τις «πραγματικά, πολύ μικρές εκδηλώσεις» του ενεργού ηφαιστειακού συστήματος και τους μικρούς σεισμούς που συμβαίνουν κάτω από το βουνό.

«Στην ουσία, αυτό που έχουμε είναι μια μανσέτα για την αρτηριακή πίεση συνεχώς στο όρος Αγία Ελένη και παίρνουμε τον σφυγμό της συνεχώς», εξήγησε ο Moran. «Λοιπόν, όποτε υπάρχει οποιουδήποτε είδους αποκλίσεις σε αυτό, τότε είναι που αρχίζουμε πραγματικά να δίνουμε προσοχή και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε, τι θα μπορούσε να συμβεί;»

Το USGS είπε ότι αυξημένα ποσοστά σεισμικότητας, τα οποία έχουν ερμηνευθεί ως επαναφόρτιση, έχουν παρατηρηθεί στο όρος Αγία Ελένη στο παρελθόν. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια χωρίς να συμβεί έκρηξη.

«Δεν έχουμε την ικανότητα να κατεβούμε πραγματικά στη γη και να δούμε τι συμβαίνει, οπότε αυτό που κάνουμε είναι πραγματικά συμπέρασμα ότι οι σεισμοί είναι το σύμπτωμα. Αν θέλετε να το μεταφέρετε στη σφαίρα των γιατρών, οι σεισμοί είναι το σύμπτωμα και η διάγνωση είναι, ω, αυτό είναι σύμφωνο με ένα ηφαίστειο που επαναφορτίζεται», είπε ο Moran.

Κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου του περασμένου έτους , περισσότεροι από 400 σεισμοί καταγράφηκαν στο όρος Αγία Ελένη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς ήταν μικρότεροι του μεγέθους 1 και ήταν επίσης πολύ μικροί για να γίνουν αισθητοί στην επιφάνεια.

Ενώ σμήνη σεισμών σημειώθηκαν επίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο όρος Αγία Ελένη, κανένας δεν οδήγησε άμεσα σε ηφαιστειακές εκρήξεις.

komonews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου