Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ενα ακόμα βήμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν στην ισλαμοποίηση της Αριστεράς

Le Figaro, 19/06/2024

ΑΝΑΛΥΣΗ – Οι Ανυπότακτοι ολοκληρώνουν τον μετασχηματισμό τους σε κόμμα των ιθαγενιστών, εξουδετερώνοντας τους τελευταίους εναπομείναντες αντιπάλους του κοινοτιστικού ρεύματος. Η Ρίμα Χασάν (Rima Hassan) και η Χουριά Μπουτελτζά (Houria Bouteldja), δύο μορφές του

αποαποικιακού αγώνα, έχουν προσφέρει την συναίνεσή τους σε αυτή την εκκαθάριση.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν γνωρίζει καλά τους κλασικούς του. Η εκκαθάριση που πραγματοποίησε στο κίνημά του την  Ανυπότακτη Γαλλία (ΑΓ) θυμίζει την περίοδο ακμής του σταλινισμού, αλλά και εκείνη της Πολιτιστικής Επανάστασης, υπό την ηγεσία του Μάο Τσε Τουνγκ. Περιθωριοποιημένος από τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, οι οποίοι τον ενοχοποιούσαν για τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του Μεγάλου Άλματος προς τα εμπρός, ο Μεγάλος Τιμονιέρης χρησιμοποίησε τη φανατική νεολαία των Κόκκινων Φρουρών για να ανακτήσει την εξουσία κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, το 1966. Με τον ίδιο τρόπο, ο γηράσκων ηγέτης κάλεσε τη νεολαία, τη φανατισμένη με το ζήτημα της Γάζας, να τον υποστηρίξει στις εκκαθαρίσεις του.

Τη Δευτέρα, στη συνάντηση του Μοντρέιγ, όπου ο Φρανσουά Ρυφέν (François Ruffin) καταδίκαζε τη στάση του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τασσόμενος στο πλευρό των εκκαθαρισθέντων, το ίνδαλμα των ευρωεκλογών, η Ρίμα Χασάν, υποστήριξε δημοσίως τον Μελανσόν: «Η ενότητα δεν μπορεί να αντέξει όταν στάζει το δηλητήριο της προδοσίας. Για τη γενιά στην οποία ανήκω, και η οποία είναι ασυμβίβαστη, δεν μπορεί να υπάρξει Αριστερά χωρίς τον αντιρατσιστικό και αποαποικιακό αγώνα», δήλωνε.

Πίσω από τις εγωιστικές διενέξεις και την εκκαθάριση των αντιπάλων, υπάρχει ένα πραγματικό ιδεολογικό ρήγμα που υποβόσκει στο ίδιο το εσωτερικό της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα σε εκείνους που υπερασπίζονται μια γραμμή ανοικτά χωριστική, αντισιωνιστική και αποαποικιακή και εκείνους που, αν και είναι εξίσου ριζοσπαστικοί σε σχέση με την οικονομία (ρήξη με τον καπιταλισμό, απόρριψη της σοσιαλδημοκρατίας), υιοθετούν θέσεις πιο μετριοπαθείς στα ταυτοτικά ζητήματα και στο ζήτημα της Γάζας.

Τρεις αντάρτες, θύματα της «μεγάλης αντικατάστασης»

Οι τρεις από τους εκκαθαρισθέντες, η Ρακέλ Γκαριντό (Raquel Garrido), ο Αλεξίς Κορμπιέρ (Alexis Corbière) και ο Χεντρίκ Νταβί (Hendrik Davi) έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το ότι καταδίκασαν απερίφραστα τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της Χαμάς, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γενοκτονία» για να χαρακτηρίσουν τα γεγονότα στη Γάζα, και προτίμησαν να μιλήσουν για «κίνδυνο γενοκτονίας». Ο Κορμπιέρ, μάλιστα, τόλμησε να δηλώσει πως «Η Χαμάς δεν είναι αντιστασιακό κίνημα» και αρνήθηκε να παρακολουθήσει το φιλμ για τη Γάζα που προβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση. «Το ότι μας συγκινούν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου δεν μας καθιστά αυτομάτως γενοκτόνους, όπως λένε κάποιοι», πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα; Οι τρεις αντάρτες έπεσαν θύματα της «Μεγάλης Αντικατάστασης» από υποψήφιους πιο ταιριαστούς με την ισλαμο-αριστερίστικη στροφή της Ανυπότακτης Γαλλίας: η εντατικολόγος γιατρός Σαμπρίνα Αλί Μπεναλί (Sabrina Ali Benali), που αναφέρεται χωρίς ενδοιασμό στη «γενοκτονία στη Γάζα», πήρε τη θέση του Αλεξίς Κορμπιέρ, ο Αλύ Ντιουαρά (Aly Diouara), υπάλληλος στον δήμο του Ντρανσύ, που θεωρούσε τον Ραφαέλ Γκλυκσμάν «σιωνιστή», πήρε τη θέση της Ρακέλ Γκαρριντό, και ο Αλάν Ποπλάρ (Allan Popelard), αρθρογράφος, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Monde Diplomatique, τη θέση του Χεντρίκ Νταβί. 

Και το κερασάκι στην τούρτα: η Ανυπότακτη Γαλλία έδωσε στον εαυτό της το δικαίωμα να βάλει υποψήφια στο Seine-et-Marne την Αμάλ Μπεντουνσί, ιδρύτρια της Συλλογικότητας «Επείγον, η αστυνομία μας δολοφονεί», και η οποία έγραφε: «Δεν μπορούμε να κατηγορούμε έναν θρησκευόμενο ότι είναι ομοφοβικός εάν του το επιβάλλει η θρησκεία του». Λες και διαβάζουμε την ιδεολόγο των Ιθαγενών Χουριά Μπουτελτζά, η οποία έγραφε πως η ομοφοβία στα προάστια δεν είναι παρά «μια παθιασμένη αντίσταση στον δυτικό, λευκό ιμπεριαλισμό».

Η ίδια μιλούσε, ήδη το 2021, για τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν χαρακτηρίζοντάς τον μια «λεία πολέμου». Υπενθύμιζε ότι, παλιότερα ο ηγέτης της Αριστεράς «ήταν ένας τρελός υπέρμαχος της κοσμικότητας». Σήμερα, «λέει πράγματα που δεν θα έλεγε ποτέ πριν από δεκαπέντε χρόνια». Κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που ήταν αξονισμένη γύρω από τη Γάζα, η ίδια έγραφε: «Η Ανυπότακτη Γαλλία αξίζει τον θαυμασμό». «Οι υποψήφιοι της ΑΓ παίζουν πολύ σωστά τον ρόλο τους, μάλιστα τον υπερβαίνουν, σε σημείο που μας πλημμυρίζει η συγκίνηση». Όσο για τις εκκαθαρίσεις του Μελανσόν, δηλώνει: «Αρνούμαι να μιλήσω για εκκαθαρίσεις. Προτιμώ τη διατύπωση “μετεκλογική στρατηγική”. Διότι πρόκειται για βουλευτές της δεξιάς και ακραία κοσμικής πτέρυγας της ΑΓ, αυτής που είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους εχθρούς (μεταξύ των οποίων και ο Ολάντ;) και να αποσκιρτήσει από το ρεύμα του Μελανσόν, το οποίο βλέπει τη ρήξη μόνο μέσα από τη συμμαχία του λαουτζίκου και των βαρβάρων, χωρίς να θυσιάζει τον αντιρατσισμό, τον αγώνα ενάντια στην ισλαμοφοβία και υπέρ της Παλαιστίνης».

Υπερκινητοποίηση του μουσουλμανικού εκλογικού σώματος

Ο Φρεντερίκ Λορντόν (Frédéric Lordon), ένας από τους διανοητές του κινήματος «Όρθιοι τη νύχτα», ο οποίος ήλπιζε να οδηγήσει στη σύμπλευση των αγώνων στα προάστια, στα εργοστάσια και τους προλεταριοποιημένους ακαδημαϊκούς των κέντρων των πόλεων, γράφει στο μπλογκ που διατηρεί στον Monde Diplomatique, ότι ο Ρυφέν ενσαρκώνει την «αριστερά της δεξιάς». Τι μπορεί να προσάψει κανείς στον αντικαπιταλιστή δημοσιογράφο, έναν από τους σπάνιους βουλευτές της ΑΓ που δεν εξελέγη ούτε στα προάστια ούτε στις μητροπόλεις; Μα το γεγονός ότι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ενοχή της αστυνομίας στην υπόθεση Ανταμά Τραορέ: «Εγώ πιστεύω κατ’ αρχήν στη έρευνα. Σήμερα άκουσα τα λόγια (της Ασσά Τραορέ) και ήμουν ήδη ευαισθητοποιημένος με αυτό το ζήτημα, αφού δημοσίευσα και ένα άρθρο, αλλά δεν θα τοποθετηθώ προτού πειστώ απόλυτα». Λάθος ασυγχώρητο για τη νέα φυλετικοποιημένη αριστερά.

Η υπερκινητοποίηση του μουσουλμανικού εκλογικού σώματος (που συμμετείχε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές σε ποσοστό 77%, έναντι 74% του εθνικού μέσου όρου, και ψήφισε, σε ποσοστό 69%, τον Μελανσόν) ήταν το κλειδί για να εξηγηθεί το ποσοστό του Μελανσόν το 2022, η εκλογική κατακυριάρχηση της Ανυπότακτης Γαλλίας στα προάστια (9 εκλογικές περιφέρειες στις 12, στο Seine-Saint-Denis, πολλές από τις οποίες κερδήθηκαν με ποσοστό άνω του 70%), καθώς και το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΓ στις ευρωεκλογές του 2024, σε σύγκριση με εκείνες του 2019. Σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, το κίνημα συνεχίζει τη μετεξέλιξή του σε κόμμα των ιθαγενιστών. Ο εκκαθαρισθείς Αλεξίς Κορμπιέρ είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου με τον τίτλο, Ροβεσπιέρε, γύρνα πίσω! Σε αυτό το πόνημα επιχειρούσε να αποκαταστήσει τον ηγέτη της Τρομοκρατίας. Θα όφειλε όμως να θυμάται πως, στην Αριστερά, οι φίλοι της γκιλοτίνας καταλήγουν και οι ίδιοι να πέσουν από το μαχαίρι της.

 ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου