Ο Warren Buffett είναι ένας Αμερικανός επενδυτής, ολιγάρχης και φιλάνθρωπος με καταγωγή από την Ομάχα της Νεμπράσκα. Αν όχι ο πιο πετυχημένος, θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους επενδυτές στον κόσμο και είναι προεδρεύων, γενικός διευθυντής και κύριος μέτοχος της
εταιρείας διαχείρισης μετοχών Berkshire Hathaway.Συγκαταλέγεται αδιαμφησβήτητα ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και το 2008 ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος. Επιπροσθέτως το 2012 το περιοδικό Time τον τοποθέτησε ανάμεσα στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.
Ο αποκαλούμενος με το προσωνύμιο “Σοφός της Oμάχα” είναι γνωστός για την ενασχόληση του με τις επενδύσεις αξιών (Value Investing) καθώς και για την λιτότητα του βίου του παρά τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει.
Warren Buffett: Τα παιδικά του χρόνια και η πρώτη επαφή με το Χρηματιστήριο.
Ο Buffett γεννήθηκε το 1930 στην Ομάχα της Νεμπράσκα, το δεύτερο από τα τρία παιδιά και ο μόνος γιός της Leyla και του βουλευτή Howard Buffett. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Rose Hill και το 1942, ο πατέρας του εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και ακολούθησαν άλλες τρεις θητείες στο Κονγκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και εν συνεχεία μετακόμισαν οικογενειακώς στην Ουάσιγκτον.
Εκεί ο Buffett τελείωσε το δημοτικό και μαθήτευσε στο γυμνάσιο Alice Deal. Από μικρή ηλικία έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, αφού από παιδί ακόμα είχε ανακοινώσει στους γονείς του ότι αν δεν είχε φτάσει το 1.000.000$ (σε χρήματα της εποχής) μέχρι και την ηλικία των 30 ετών θα πηδούσε από το υψηλότερο κτίριο της Ομάχα.
Ο Buffett από την ηλικία των 6 ετών άρχισε να χτίζει τον πλούτο του, στην αρχή πουλώντας τσίχλες, μπουκάλια Coca-Cola, μπάλες του γκόλφ, γραμματόσημα, ακόμα και εβδομαδιαία περιοδικά από πόρτα σε πόρτα. Συγκεκριμένα άρχισε να αγοράζει παρόμοια μικροπροϊόντα και τα πουλούσε σε τιμή λίγο μεγαλύτερη από εκείνη που τα αγόρασε για να βγάζει το απαιτούμενο κέρδος.
Ο Warren κατάλαβε με αυτή την τακτική, την λέξη “Margin” (Περιθώριο) και συνειδητοποίησε ότι η διαφορά του περιθωρίου αγοράς των προιόντων αυτών σε συσχέτιση με την τιμή που τα πουλούσε, ήταν αρκετά χαμηλή και ο στόχος του 1.000.000$ ήταν ανέφικτος. Έτσι σκέφτηκε μία νέα επιχειρηματική ιδέα που θα του αποφέρει κέρδος χωρίς να δουλεύει.
Η νέα του επιχειρηματική ιδέα ήταν να αγοράσει μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σε ηλικία μόλις 11 ετών, με την βοήθεια του πατέρα του σε ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη, ο Buffett επισκέφτηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με τα χρήματα που είχε μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια από τις πωλήσεις των παραπάνω αγαθών, αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα 3 μετοχές της εταιρείας City Service Preferred για τις οποίες έδωσε το ποσό των 114,75$ τα οποία σε σημερινά χρήματα μεταφράζονται σε περίπου 2.300$.
Η βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής ήταν ανοδική με αρκετές όμως διακυμάνσεις και αυτό οδήγησε τον Buffett μέσα σε ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα να τις πουλήσει με ένα ελάχιστο κέρδος, μιας και το νεαρό της ηλικίας του και συνάμα η απειρία τον οδήγησαν να παρασυρθεί από το άγχος των συνεχών διακυμάνσεων και να πουλήσει τις μετοχές αυτές πρόωρα.
Η εμπειρία αυτή λειτούργησε σαν ένα μεγάλο μάθημα για τον ίδιο, εφόσον μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ενώ είχε πουλήσει τις μετοχές του είδε την τιμή της μετοχής να διπλασιάζεται και να τριπλασιάζεται σε σχέση με την τιμή που την είχε αγοράσει.
Σε ηλικία 14 ετών ο Buffett συνέχιζε να πουλάει τα αγαθά που αναφέρθηκαν πιο πάνω και έτσι η προσωπική του περιουσία έφτασε τα 1.000$ ή περίπου 15.000$ σε σημερινά χρήματα.
Η αγάπη του για το διάβασμα και οι πρώτες επενδύσεις.
Ο Warren ήταν από παιδί, λάτρης του διαβάσματος και από μικρή ηλικία δανειζόταν βιβλία από την δημόσια βιβλιοθήκη της Ομάχα προσπαθώντας να δημιουργήσει επιχειρήσεις.
Έτσι λοιπόν βρήκε ένα βιβλίο που το κέντρισε το ενδιαφέρον με τίτλο “Χίλιοι τρόποι για να κερδίσετε χίλια δολάρια”, οπότε μόλις ο Buffett είδε τον τίτλο του βιβλίου σκέφτηκε κατευθείαν ότι αν πολλαπλασίαζε την προσωπική του περιουσία που άγγιζε τα 1.000$ με τους χίλιους τρόπους θα του έβγαινε 1.000.000$ που ήταν και ο προσωπικός του στόχος από όταν ήταν μικρό παιδί.
Έπειτα από μόλις έναν χρόνο αφού έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο και χρησιμοποιώντας νέες επιχειρηματικές ιδέες, το 1945 ο Buffett είδε την προσωπική του περιουσία να διπλασιάζεται στα 2.000$ ή περίπου 30.000$ σε σημερινά χρήματα. Οπότε αποφάσισε να επενδύσει το 60% της περιουσίας του, δηλαδή τα 1.200$, αγοράζοντας ένα αγρόκτημα 40 στρεμμάτων που δούλευε ένας ενοικιαστής αγρότης.
Το 1946, ενώ κατείχε ακόμα το συγκεκριμένο αγρόκτημα σε συνδυασμό με την πώληση κυρίως εφημερίδων και παρόμοιων αγαθών που συνέχισε να πραγματοποιεί, ο Buffett κατόρθωσε να βγάζει 175$ τον μήνα, την ώρα που τότε το εθνικό εισόδημα των νοικοκυριών ήταν περίπου 275$ τον μήνα.
Τον ίδιο χρόνο ο Buffett μαζί με έναν φίλο του, αγόρασαν για 25$ ένα μεταχειρισμένο φλίπερ, το οποίο τοποθέτησαν σε τοπικό κουρείο. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, είχαν στην κατοχή τους πολλά μηχανήματα σε τρία διαφορετικά κουρεία στην Ομάχα και το κατάφεραν αυτό επανεπενδύοντας τα κέρδη τους. Αργότερα όμως πούλησαν την επιχείρησή τους μέσα στην χρονιά για 1.200$ σε έναν βετεράνο πολέμου.
Ο άνθρωπος που άλλαξε την επενδυτική φιλοσοφία του Buffett.
Όταν τελείωσε το κολλέγιο, ο Buffett είχε συγκεντρώσει 9.000$ σε αποταμιεύσεις ή περίπου 112.000$ σε σημερινά χρήματα. Από εκείνη την ηλικία και μετά από τον Warren Buffett τον μικροεπιχειρηματία μετατράπηκε στον Warren Buffett τον επενδυτή. Η αιτία για την συγκεκριμένη αλλαγή ήταν ο καθηγητής και μέντοράς του, Benjamin Graham.
Σε ηλικία 19 ετών, ο Buffett στρέφει το ενδιαφέρον του σε ένα βιβλίο με τίτλο “The Intelligent Investor”, συγγραφέας του οποίου είναι ο Benjamin Graham. O “πατέρας” της επενδυτικής φιλοσοφίας Value Investing την οποία ο Warren Buffett την καλλιέργησε και μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway την έφερε στο προσκήνιο άκρως επιτυχημένα σημειώνοντας τεράστια κέρδη.
Μέχρι να γίνουν όλα αυτά όμως ο Buffett είχε αφοσιωθεί μελετώντας το trading και την τεχνική ανάλυση των μετοχών μέσω ειδικών βιβλίων, μέχρι να διαβάσει το βιβλίο του Benjamin Graham, να ενθουσιαστεί με αυτό και να αλλάξει η επενδυτική του φιλοσοφία.
Έχοντας βασικό άξονα πλέον την θεμελιώδης ανάλυση εταιρειών και όχι την τεχνική ανάλυση των μετοχών και έχοντας ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο βιβλίο, ο Buffett έγραψε γράμμα στον Benjamin Graham που ήταν τότε καθηγητής στο Columbia Business School, λέγοντάς του ότι αγάπησε το βιβλίο του και ότι νόμιζε ότι ήταν νεκρός, αλλά αφού έμαθε ότι ήταν ζωντανός ήθελε να μάθει τα πάντα από τον Graham.
Τότε ήταν που ο Buffett εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο που δίδασκε ο Graham όπου διέπρεψε σαν μαθητής του και όταν πλησίαζε η αποφοίτηση παρακάλεσε τον Graham να τον προσλάβει στην εταιρεία του ως Investment Analyst ακόμα και δωρεάν.
Εν τέλει, ο Graham άφησε τον Buffett να δουλέψει στο Investment Fund του όντας 24 χρονών τότε με μισθό 1.000$ τον μήνα. Όμως ο μισθός αυτός θα ανέβει κατακόρυφα και σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και ο Buffett ξεχώρισε και εκεί.
Επίσης σε ηλικία των 26 ετών ο Buffett δουλεύοντας μαζί με τον καθηγητή και μέντορα του είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται στα 175.000$ ή 1.700.000$ σε σημερινά χρήματα.
Τέλος έχοντας έρθει η ώρα ο Benjamin Graham να αποσυρθεί, πρότεινε στο Buffett να τον κάνει Partner στο Investment Fund του με τον ίδιο όμως να αρνείται και να επιστρέφει στην Ομάχα ώστε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο με την μετέπειτα εταιρεία του Berkshire Hathaway.
Πηγή: Investopedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου