Η αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το φετινό Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το έργο της σχετικά με τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε την Δευτέρα η επιτροπή των βραβείων στη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν
εργάζονται, συχνά αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, σημειώνει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της. H Κλόντια Γκόλντιν χτένισε τα αρχεία και συνέλεξε δεδομένα από τις ΗΠΑ για περισσότερα από 200 έτη, κάτι που τις επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές των φύλων στην αμοιβή και στην απασχόληση άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου.Η Γκόλντιν έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν είχε ανοδική τάση όλη αυτή την περίοδο, αλλά σχηματίζει μια καμπύλη σε σχήμα U.
Η Γκόλντιν έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγφορά εργασίας δεν είχε ανοδική τάση όλη αυτή την περίοδο, αλλά σχηματίζει μια καμπύλη σε σχήμα U.
Historically, much of the gender gap in earnings could be explained by differences in education and occupational choices. However, this year’s economic sciences laureate Claudia Goldin has shown that the bulk of this earnings difference is now between men and women in the same… pic.twitter.com/MGWou9hHZx
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2023
Η συμμετοχή παντρεμένων γυναικών μειώθηκε κατά τη μετάβαση από την αγροτική στη βιομηχανική κοινωνία στις αρχές του 190υ αιώνα, μετά όμως άρχισε να αυξάνεται με την ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η Γκόλντιν ερμήνευσε αυτό το μοτίβο ως το αποτέλεσμα δομικών αλλαγών και εξελισσόμενων κοινωνικών κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των γυναικλων στο σπίτι και την οικογένεια.
Στη διάρκεια του 200ύ αιώνα, το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών συνεχώς ανέβαινε, και στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το επίπεδο των ανδρών.
Η Γκόλντιν έδειξε ότι η πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της επαναστατικής αλλαγής προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τον προγραμματισμό καριέρας.
Η χρηματική αξία του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2023 -που ολοκληρώνει τον κύκλο των φετινών Νόμπελ- ανέρχεται σε 11 εκατ. σουηδικές κορώνες ή 947.325 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου