Του Κώστα Ράπτη
Για τους Times of Israel πρόκειται "επίσκεψη αλληλεγγύης εν καιρώ πολέμου”. Για το BBC πάλι είναι μια "προσπάθεια να κρατηθεί εντός ορίων η σύγκρουση”. Οι New York Times και το CNN από την πλευρά τους μιλούν για αποστολή με "πολλά ρίσκα”.
Η σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ αποτελεί κάτι από όλα αυτά ταυτοχρόνως. Όμως απέτυχε προτού καν ξεκινήσει.
Ο λόγος είναι ότι η εκατόμβη νεκρών από τον βομβαρδισμό του
Νοσοκομείου Al Ahly της Γάζας (και κατόπιν σχολείου της UNRWA όπου είχαν καταφύγει άμαχοι) ακύρωσε το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης, ήτοι την διεξαγωγή μικρής συνόδου κορυφής στο Αμάν της Ιορδανίας με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντουλάχ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, στρατάρχη Σίσι. Θα ήταν παράδοξο να διανοείται ο Μπάιντεν επίσκεψη στο Αμάν την ώρα που η εκεί ισραηλινή πρεσβεία πυρπολείται, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στην κοινή γνώμη πολλών μουσουλμανικών κρατών είναι εκρηκτική. Η εσπευσμένη αναχώρηση του Αμπάς για την Ραμάλλα, συμπαρέσυρε και τους ηγέτες Ιορδανίας και Αιγύπτου σε ακύρωση της συνόδου. Η προσπάθεια της αμερικανικής πλευράς να εμφανίσει συνομιλητές στον αραβικό κόσμο (τραβώντας μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς και όσους, με πρώτο το Ιράν, προορίζονται να στοχοποιηθούν ως οι αποσταθεροποιητές της περιοχής) ακυρώνεται.Το "λάθος”, κατά την ισραηλινή εκδοχή, που οδήγησε στον βομβαρδισμό του Αραβικού Νοσοκομείου διευκολύνει οποιεσδήποτε δυνάμεις επενδύουν στην παράταση και διεύρυνση της σύγκρουσης. Άλλωστε ο πειρασμός για παίκτες, όπως λ.χ. η λιβανική οργάνωση Χεζμπολλάχ, να εμπλακούν ενεργότερα γίνεται μετά ταύτα ακατανίκητος.
Ο Μπάιντεν προσδοκούσε με μόνη την παρουσία του στο Ισραήλ να "αγοράσει χρόνο”, ώστε να μην υλοποιηθεί η χερσαία επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία παρουσιάζει τεράστια επιχειρησιακά και κυρίως πολιτικά προβλήματα.
Η στάση της Ουάσιγκτον αποτελεί ακροβασία ανάμεσα στη συμφωνία του Μπάιντεν στην ανάγκη εξουδετέρωσης της Χαμάς, την προειδοποίηση του ιδίου ότι μία εισβολή στη Γάζα θα αποτελούσε λάθος, την δεδομένη θέση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή και την αποστολή δύο αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να χαλιναγωγηθούν η Χεζμπολλάχ και η Συρία.
Και στο βάθος υπάρχει πάντα και η αμερικανική εσωτερική πολιτική, καθώς η αρχική τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Χεζμπολλάχ είναι "έξυπνη” και ο Νετανιάχου "ανόητος” δίνει την ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να πλειοδοτήσουν ως προς την ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ.
Όμως οι τελευταίες εξελίξεις ταπεινώνουν τον Μπάιντεν και κάθε προσπάθειά του να θέσει όρια στη σύγκρουση. Ασχέτως των πραγματικών περιστατικών, το Ισραήλ χρεώνεται (στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο) την ευθύνη μιας ανθρωποσφαγής, που άλλωστε ήδη πραγματοποιούνταν σε μικρότερη κλίμακα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα εναντίον της Γάζας και τον εγκλωβισμό των κατοίκων της. Και ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σφιχταγκαλιασμένος με τον Νετανιάχου, διαπραγματευόμενος τους όρους συνέχισης ενός πολέμου τον οποίο η αμερικανική πλευρά ούτε να τερματίσει μπορεί (δεν κρατά το μίνιμουμ των αποστάσεων που θα του επέτρεπαν να λειτουργήσει μεσολαβητικά), ούτε και να πολεμήσει επιδιώκει. Αν υποθέσουμε ότι η αμερικανική πλευρά διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου