Η Ελλάδα και η Ευρώπη ήταν υποεπενδυμένες την τελευταία δεκαετία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί, τόνισε ο αξιωματούχος του ESM(Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), Πιέρ Γκραμένια, κατά την διάρκεια της 3ης ημέρας του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.
Ο Πιέρ Γκραμένια υποστήριξε πως τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν fit for purpose(κατάλληλα για το σκοπό) καθώς ήταν επικεντρωμένα αποκλειστικά στην σταθερότητα και
όχι στις επενδύσεις. Προσέθεσε πως οι παραγωγικές επενδύσεις θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ εν αντιθέσει με το ισχύον που δίνει έμφαση και αυτό μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα.Ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προέτρεψε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν αποδώσει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης. Πρότεινε πως οι δημόσιες υπηρεσίες και η δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές, και εκεί φαίνεται και η αποφασιστικότητα της παρούσας κυβέρνησης.
Επιπλέον, όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχάρη την Ελλάδα καθώς είναι στις πρώτες θέσεις στην αξιοποίησή του λέγοντας πως θα πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό καθώς είναι κάτι το οποίο βοηθά στις επενδύσεις. Ωστόσο επεσήμανε πως η συνολική εξυγίανση της οικονομίας είναι αναγκαία για τον ίδιο στόχο, κάτι το οποίο διαφαίνεται και από την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που έχει πλέον η Ελλάδα.
Εξήρε το παραπάνω γεγονός τονίζοντας πως η Ελλάδα το κατάφερε με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και με την υψηλή παραγωγικότητα που έχει αποκτήσει.
O Πιέρ Γκραμένια υπογράμμισε πως με τη συμβολή του ESM και του προκατόχου του EFSF παρατάθηκε η ωριμότητα των δανείων, κάτι το οποίο συνιστά πλεονέκτημα γιατί όπως είπε η χώρα απέκτησε «ανοσία» στα υψηλά επιτόκια για τις επόμενες δεκαετίες.
Κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα με σώφρονα δημοσιονομική πολιτική, ανάπτυξη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντας τον τομέα της Δικαιοσύνης και κάνοντας παραγωγικές τις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες μετά από πολλά χρόνια είναι κερδοφόρες. Υπενθύμισε πως η ανάπτυξη της Ελλάδας «άγγιξε» κατά μέσο όρο το 6% τα τελευταία 3 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου