«Κανένα στρατιωτικό σχέδιο δεν επιβιώνει της πρώτης επαφής με τον εχθρό»
Helmut Von Moltke, the Elder
 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποστέλλει στρατό στην Ισπανία, με σκοπό να διευθετήσει τα εκεί ζητήματα, και να στερήσει από τη

Μεγάλη Βρετανία έναν ακόμη σύμμαχο. Η Ισπανία αποτελεί πλέον σκιά του παλιού της εαυτού, και όπως θα περίμενε κανείς, ο – τακτικός στρατός της – θα ηττηθεί κατά κράτος. Αυτό όμως δεν απέτρεψε στους Ισπανούς να συνεχίσουν τα μάχονται, σε αυτό που αργότερα θα μείνει γνωστό ως “guerrilla warfare”, δηλαδή «μικρός πόλεμος».

Του Σώζοντα Α. ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (MSc, PhDc)
Managing Director ZONOS SYSTEMS

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης θα εφορμήσει με το πυρπολικό του ενάντια στην τούρκικη ναυαρχίδα, σε μια τολμηρή αλλά και επιτυχημένη επιχείρηση. Αν και τα πυρπολικά δεν ήταν κάτι νέο –για την ακρίβεια ήταν κάτι απαρχαιωμένο μέχρι τότε– η τόλμη, η διορατικότητα και η ναυτοσύνη του Κανάρη και των συντρόφων του, ήταν παράγοντες που οδήγησαν στην επιτυχία. 

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, οι γερμανικοί μηχανοκίνητοι σχηματισμοί θα ξεχυθούν σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Γερμανία απέχει ακόμα αρκετά στο να γίνει σοβαρή αρματική δύναμη. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Luftwaffe και των μηχανοκίνητων σχηματισμών, η οποία ολοκληρώνεται σε μια εντελώς καινοτόμο μορφή πολεμικών επιχειρήσεων, το blitzkrieg.