Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ο επόμενος πόλεμος ίσως έχει ξεκινήσει…

Του Κώστα Στούπα 

Πριν λίγες μέρες το διεθνές ποινικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τούτο έγινε μετά από έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με απαγωγές παιδιών στο πόλεμο της Ουκρανίας. 

Μπορεί να δικαστεί ο Πούτιν; Όχι. Τούτο γιατί προκειμένου να δικαστεί θα πρέπει συλληφθεί και

να οδηγηθεί σε αυτό.

Τούτο μπορεί να συμβεί μόνο αν ταξιδέψει εκτός Ρωσίας σε κάποια από τις χώρες που εφαρμόζουν τα εντάλματα του δικαστηρίου ή αν τον παραδώσει η ίδια η Ρωσία αν οι αντίπαλοί του κερδίσουν την εξουσία. 

Το ένταλμα πάντως κάνει πιο δύσκολες τις συναντήσεις δυτικών ηγετών με τον Πούτιν, καθώς οι επαφές με κάποιον ηγέτη που είναι καταζητούμενος θα  αποτελεί στίγμα για το δυτικό ημισφαίριο. 

Η Κίνα πάντως περιφρόνησε ευθύς εξαρχής το ένταλμα καθώς ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα κατά την οποία είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου είναι η πρώτη μετά την έναρξη της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο.

Κατά την ειδησεογραφία ο Σι χρησιμοποίησε τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, για να παρουσιαστεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κατά αυτόν τον τρόπο ενισχύει τον ρόλο της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης εναλλακτικής των ΗΠΑ που μεσολαβεί και δίνει λύσεις σε διεθνή προβλήματα.

Πριν από λίγες μέρες υπήρξε συνάντηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη μεσολάβηση και πάλι της Κίνας. Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν ανατρέπει σε βάθος ολόκληρο το σκηνικό στη Μέση Ανατολή, σε όλα τα μέτωπα τα οποία οι δύο χώρες αντιπαρατίθενται κυρίως μέσω αντιπροσώπων σε "θερμές" συγκρούσεις.

Ξαφνικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται εκτός των διεθνών εξελίξεων με έναν τρόπο που δεν είχαν βρεθεί ποτέ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τούτο εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξουν "νευρικές" αντιδράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πέραν τούτου όμως το πλέον πιθανό είναι οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους να επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον όσων αμφισβητούν τη δυτική ισχύ...

Οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά και το τεχνολογικό εμπάργκο εναντίον της Κίνας είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν αλλά και να επεκταθούν και εναντίον χωρών που τις ακολουθούν. 

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας παραβιάζεται μαζικά από χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία. Αν  οι κυρώσεις επεκταθούν, το κόστος για τη Δύση μπορεί να καταστεί καταστροφικό.

Αν η Δύση προσπαθήσει να επιβάλει στην Κίνα κυρώσεις σαν αυτές που επέβαλε στη Ρωσία, οι περισσότερες δυτικές πολυεθνικές που αντλούν ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων και των κερδών από τις αγορές της Ασίας θα γονατίσουν για χρόνια...

Άλλη λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα όμως. Αν η Δύση θέλει να ανακόψει την  πορεία της Κίνας προς την παγκόσμια ηγεμονία θα πρέπει να της στερήσει την πρόσβαση στη δυτική τεχνολογία και πλούτο όσο ακόμη η Δύση προηγείται...

Από την άλλη πλευρά είναι θέμα χρόνου η Κίνα και οι υπόλοιποι αμφισβητίες της ηγεμονίας της Δύσης να επιτεθούν στην καρδιά της δυτικής ισχύος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον ρόλο του δολαρίου και του ευρώ ως αποθεματικά νομίσματα.

Αυτός θα πρέπει να περιμένουμε να είναι ο επόμενος στόχος και η τρέχουσα τραπεζική κρίση μάλλον αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία. 

kostas.stoupas@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου