Δεν είναι δυστυχώς τα πράγματα τόσο απλά για τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα, όπως τα παρουσιάζουν οι περισσότεροι τραπεζίτες ανά τον κόσμο, προκειμένου να μας καθησυχάσουν και να γλυτώσουμε τα χειρότερα.
Απόδειξη, το “βαθύ κόκκινο” στη Wall Street, χθες, που αντέδρασε θετικά στην μικρή αύξηση (0,25%) των επιτοκίων από τη FED, αλλά τρόμαξε μετά τις τοποθετήσεις της Τζάνετ Γέλεν στη Γερουσία σχετικά την πλήρη προστασία των καταθέσεων, που είχε αναφέρει σε δήλωσή της προηγούμενη ημέρα.
“Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει, δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε” είπε η Γέλεν, ερωτηθείσα στη Γερουσία σχετικά με την “πλήρη προστασία” των καταθέσεων από την επιτροπή FDIC.
Η όλη υπόθεση του “κατευνασμού” που ακολουθείται, κυρίως στην Ευρώπη, μου θύμισε το φθινόπωρο του 2008, όταν επισκέφθηκα στο γραφείο του, μεγάλο, τότε, τραπεζίτη και τον ρώτησα για τα subprime δάνεια που ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα στις ΗΠΑ.
Μου απάντησε: “Γράψε αυτό που θα σου πω, ειδικά στην Ελλάδα, κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι τράπεζές μας είναι υγιέστατες, έχουμε μεγάλα κέρδη, δεν έχουμε εμείς τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, εδώ έχουμε ανάπτυξη, οι δανειολήπτες πληρώνουν κανονικά, μόνο ένα 7% καθυστερεί τις πληρωμές του”.
Το έγραψα και …το τι ακολούθησε στην Ευρώπη, όπου οι ΗΠΑ εξήγαγαν την κρίση τους, το γνωρίζετε. Ειδικά στην Ελλάδα, ένα και κάτι χρόνο μετά, αποκαλύφθηκε, με αφορμή τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό, ισοζυγίου) ότι το τραπεζικό σύστημα έκρυβε ένα …δάσος από subprime. (Τα δάνεια, τα οποία ο δανειζόμενος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει χρήματα για ν εξυπηρετήσει ονομάζονται subprime).
Και αυτό το…δάσος, χρειάστηκε πάνω από 50 δισ. δανεικά από το κράτος, άρα από εμάς, για να “καθαρίσει”. Και ακόμα και σήμερα, που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καμία σχέση δεν έχει με εκείνο του 2008-2009-2010, το ιδιωτικό χρέος είναι στα ύψη και οι φορολογούμενοι πληρώνουν με αίμα τους servicers.
Συμπέρασμα: Να είμαστε ήσυχοι, αλλά …να ανησυχούμε. Η όποια κρίση στις ΗΠΑ, “μεταναστεύει” στην Ευρώπη και η Ευρώπη,, όπως είπε και χθες ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Ινάτσιο Βίσκο, ΑΝ αντιμετωπίσει πρόβλημα με κάποιες από τις μεσαίες ή μικρές της τράπεζες, δρα αργά και δεν έχει τα εργαλεία για άμεση παρέμβαση, όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες»
Και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: Παγκοσμίως, οι τράπεζες θα χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο και με αυστηρότερους όρους, καθώς τα Subordinated Bonds (Ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης) που χρησιμοποιούσαν για να αυξήσουν τη ρευστότητα δεν θα εκδίδονται τόσο εύκολα, καθώς οι αγοραστές τους θα είναι πολύ πιο “κουμπωμένοι”. Λιγότερα δάνεια σημαίνει λιγότερη ανάπτυξη και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που το 70% τουλάχιστον επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων δεν έχουν καν πρόσβαση στον δανεισμό, τα πράγματα μόνο καλύτερα δεν θα γίνουν.
Όσον αφορά στα περίφημα AT1 ομόλογα με τις μεγάλες αποδόσεις και τη μεγάλη αναξιοπιστία-ρίσκο, οι μεγάλοι “παίκτες” των αγορών, θα στραφούν σε αυτά που εκδίδουν μεγάλες τράπεζες, καθώς έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να “σκάσουν”. Και τοποθετούμενοι σε αυτά, θα προσπαθήσουν να ρεφάρουν από τις ζημιές που “έφαγαν” στην Ελβετία (ποιος το περίμενε, τραπεζικές ζημιές από την Ελβετία…), η οποία τους επιφύλασε και την έκπληξη-ψυχρολουσία, πρώτα να κουρέψει τα ομόλογα και μετά τους μετόχους!.
Συνέβη για άλλους λόγους και στην Ελλάδα αυτό και πέρασαν πολλά χρόνια για να αγγίξει Έλληνας παθών ακόμα και τα κανονικά (όχι μόνο τα σκουπίδια) ομόλογα.
Τέλος, για να σας κάνω την καρδιά …περιβόλι, μην εκπλαγείτε αν ακούσετε τίποτα τριγμούς και από την “κραταιά” Deutsche Bank. Κερδοφόρα μεν το 2022, αλλά λόγω κακού πρόσφατου παρελθόντος, οι ειδικοί ψάχνουν τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Για την ιστορία, που δείχνει ότι …παντού τα πάντα, ο επικεφαλής της SVB, Greg Becker, εισέπραξε 9,9 εκατ. δολάρια (1,5 εκατ. δολάρια ήταν το bonus) για τις εκπληκτικές …αποδόσεις του στην τράπεζα. Λίγες ώρες πριν από το λουκέτο της SVB, εις υγείαν των κορόιδων, o Greg Becker εξαργύρωσε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης αξίας 2,27 εκατ. δολαρίων.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Επιφυλακτικότητα. Πάντως, καλά νέα σήμερα από τη ΔΕΗ, ενώ θα έχουμε επιτέλους και μια νέα τραπεζική μετοχή σύντομα στο ταμπλό: Την Optima Bank.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ο Ανδρουλάκης δήλωσε ότι θέλει ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μας οδηγήσει στη “σωτηρία”, με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας. Άνευ σχολίου, καθώς πλησιάζει και η Εθνική γιορτή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου