Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Οι τρεις κλάδοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη, αυξάνοντας το ΑΕΠ

Τουρισμός,  real estate και λιανικές πωλήσεις είναι τρεις κλάδοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη,  αυξάνοντας για φέτος το ΑΕΠ πάνω από το 4%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι αν και ακόμη η πορεία της οικονομίας αντιμετωπίζει μια σειρά από αβεβαιότητες, υπάρχουν τομείς της οικονομίας που μπορούν να κάνουν την έκπληξη, αυξάνοντας το ΑΕΠ πάνω από 4% για φέτος,  παρά τη σχετικά συντηρητική πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος όπως την

έχει συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο πρώτος τομέας είναι ο Τουρισμός,  ο οποίος αποτελεί για φέτος το μεγάλο ερωτηματικό. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι ο κλάδος μαζί με το AirBnB θα ανακτήσουν ένα ποσοστό 40-45% του τζίρου των 18 δισ. που είχαν καταγράψει το 2019, δηλαδή περίπου 8,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σίγουρα μεγαλύτερο από τον τζίρο των 4-4,5 δισ. που είχαμε το 2020,  αλλά απέχει σημαντικά από την πλήρη επαναφορά στα επίπεδα προ πανδημίας. Προς το παρόν οι κρατήσεις που υπάρχουν,  δεν προμηνύουν καλύτερη πορεία από την επίσημη πρόβλεψη. Ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψη του τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο,  δηλαδή τη συνέχιση της πανδημίας και την ύπαρξη πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών, ειδικά για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί,  η έλλειψη κρατήσεων είναι εξηγήσιμη. Την έκπληξη αναμένεται να κάνουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής,  μετά και την επισημοποίηση του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσα στον Ιούλιο,  σε συνδυασμό και με την παράταση της τουριστικής περιόδου που θεωρούν από τώρα δεδομένη, οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η σημασία μιας καλύτερης του αναμενομένου πορείας του τουρισμού γίνεται φανερή από το γεγονός ότι αν ανακτήσει για την φετινή περίοδο το 55% του τζίρου του 2019,  (περίπου 10 δισ. ευρώ) το ΑΕΠ θα αυξηθεί αυτόματα κατά 1% από το 3,6% στο 4,6%. 

Η αξιοποίηση των κλειστών διαμερισμάτων 

Ο δεύτερος τομέας είναι η αξιοποίηση κατοικιών, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά την υλοποίηση του προγράμματος "Εξοικονομώ" που αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο,  με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Μεγάλος αριθμός μικρών ή παλιών διαμερισμάτων που χρήζουν ανακαίνισης, παραμένει προς το παρόν αναξιοποίητος,  λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να τα ανακαινίσουν. Με την επιδότηση που ξεκινά από το 75% αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός από τα σπίτια και τα διαμερίσματα αυτά να ανακαινιστούν μέσα στο φθινόπωρο,  και να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους, δημιουργώντας νέα εισοδήματα από ενοίκια. Μόνο από την ανακαίνιση,  το όφελος έως τότε θα είναι ότι θα πέσουν άμεσα στην οικονομία περίπου 1,25 δισ. ευρώ, από τις ανακαινίσεις των ακινήτων, δηλαδή περίπου 0,7% του ΑΕΠ. 

Οι λιανικές πωλήσεις 

Τέλος μεγάλη έκπληξη μπορεί να υπάρξει και από τις λιανικές πωλήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες. Πριν ακόμη εμφανιστεί και καταγραφεί η περίφημη αναβαλλόμενη κατανάλωση, τα πρώτα σημάδια από τις λιανικές πωλήσεις είναι θετικά. Εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιορισμών,  για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου είχαμε αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών 15% με τη βοήθεια διαδοχικών περιόδων εκπτώσεων από τους επαγγελματίες του χώρου. Με τη μεταφορά μέρους των καταθέσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν εν μέσω πανδημίας (υπολογίζεται ότι θα καταναλωθούν καταθέσεις 2-3 δισ. το 2021) από τα νοικοκυριά στην κατανάλωση, η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις μπορεί δυνητικά να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 0,5 -0,7%. 

Η τελική "απόδοση" και των τριών αυτών τομέων της οικονομίας δεν μπορεί να υπολογιστεί παρά μόνο απολογιστικά καθώς ο υγειονομικός κίνδυνος είναι ακόμη υψηλός και η αντίδραση της αγοράς δύσκολο να προβλεφθεί. 

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου