Δώδεκα χρόνια μετά το λανσάρισμα του το bitcoin δεν διαδραματίζει σχεδόν κανέναν ρόλο στη φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Νew Υork Τimes ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ο οποίος συγκρίνει το κρυπτονόμισμα με ένα κλασικό «σχήμα Πόντσι».
Tονίζει μάλιστα πως, μόνο σε περιπτώσεις παράνομων δραστηριοτήτων όπως το
ξέπλυμα χρήματος ή τα λύτρα που κατέβαλε σε χάκερ η Colonial Pipeline ακούμε να χρησιμοποιείται το bitcoin ως μέσο πληρωμής.Δώδεκα χρόνια που κυκλοφορεί θα έπρεπε είτε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα ή να εγκαταλειφθεί ως αποτυχία
«Δώδεκα χρόνια είναι ένας αιώνας για τα δεδομένα της τεχνολογίας της πληροφορίας» υπογραμμίζει ο Krugman, επισημαίνοντας ότι το iPad βγήκε στην αγορά το 2010 και το Zoom το 2012.
«Όταν μια τεχνολογία έχει μεγαλώσει τόσο όσο τα κρυπτονομίσματα, αναμένουμε ότι είτε θα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας ή ότι θα έχει εγκαταλειφθεί ως αποτυχία» σημειώνει.
O ίδιος εκμυστηρεύεται ότι έχει βρεθεί σε πολυάριθμες συναντήσεις με υπέρμαχους των κρυπτονομισμάτων και του blockchain και ακόμα δεν έχει πάρει μία απάντηση για το ποιο πρόβλημα λύνει αυτή η τεχνολογία ή τι μπορεί να κάνει που δεν κάνουν άλλες πιο φθηνές τεχνολογίες.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο Krugman, οι επενδυτές συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Γιατί το κάνουν αυτό για στοιχεία ενεργητικού τα οποία δεν φαίνεται να χρησιμεύουν σε κάτι;
Γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την αγορά κρυπτονομισμάτων;
Η απάντηση σύμφωνα με τον Krugman είναι ότι οι τιμές τους συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα, με αποτέλεσμα οι πρώτοι επενδυτές να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και η επιτυχία τους αυτή να προσελκύει νέους επενδυτές.
Όπως υποστηρίζει ο Krugman το παραπάνω μοιάζει ή είναι ένα σχήμα Πόντσι, όπως είναι ουσιαστικά κάθε κερδοσκοπική φούσκα.
Μπορεί ένα σχήμα Πόντσι να κρατήσει για τόσο πολύ; – Έχει καλό… «αφήγημα» το bitcoin
Σύμφωνα με τον νομπελίστα Krugman ναι, όπως δείχνει και το παράδειγμα
του Bernie Mandoff ο οποίος κατάφερε να ξεγελάσει τους πελάτες του για
δύο ολόκληρες δεκαετίες και ενδεχομένως να συνέχιζε για περισσότερο αν
δεν είχε συμβεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αλλά ένα μακροχρόνιο σχήμα Πόντσι χρειάζεται σύμφωνα με τον Krugman και
ένα καλό αφήγημα και κατά τον ίδιο είναι σε αυτόν τον τομέα που τα
κρυπτονομίσματα παίρνουν άριστα:
1. Oι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων είναι άριστοι στην «τεχνοφλυαρία», χρησιμοποιώντας δυσνόητη ορολογία για να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι προσφέρουν μια νέα επαναστατική τεχνολογία, αν και το blockchain είναι μάλλον γερασμένο με τα δεδομένα τη τεχνολογίας της πληροφορίας και ακόμα δεν έχει βρει κάποια χρησιμότητα.
2. Υπάρχει ένα ισχυρό στοιχείο αντικρατισμού, η πεποίθηση ότι το κλασικό κρατικό ή παραστατικό χρήμα, που εκδίδεται χωρίς κάποιο πραγματικό στήριγμα όπως ο χρυσός θα χάσει την αξία του.
Τα κρυπτονομίσματα θα οδηγηθούν σύντομα σε κραχ;
Όχι απαραίτητα, απαντά ο Krugman συσχετίζοντας τα κρυπτονομίσματα με το χρυσό, γιατί η διάρκεια του χρυσού ως στοιχείου ενεργητικού με υψηλή αξία.
Ο χρυσός κατά τον Krugman αντιμετωπίζει πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα με το bitcoin.
Κάποιοι μπορεί να τον αντιμετωπίζουν σαν χρήμα, αλλά δεν έχει τα
χαρακτηριστικά ενός χρήσιμου νομίσματος: δεν μπορείς να το
χρησιμοποιήσεις πραγματικά για να κάνεις συναλλαγές.
Αλλά η αίγλη και η αξία του χρυσού αντέχουν στο χρόνο, τονίζει ο Krugman.
Οπότε θεωρεί πιθανό ότι ένα ή δύο κρυπτονομίσματα θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να έχουν παρόμοια διάρκεια στον χρόνο.
Από την άλλη, οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες και μπορεί να αποφασίσουν να καταστείλουν τη χρήση τους, κάτι που δεν έκαναν με τον χρυσό.
Επιπλέον, η πληθώρα των κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν μπορεί να εμποδίσει κάποιο από αυτά να αποκτήσει τον σχεδόν ιερό χαρακτήρα που έχει ο χρυσός για κάποιους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου