Η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία μετά την έκδοση δύο "καυτών" επιστολών από εν αποστρατεία και εν ενεργεία Γάλλους στρατιωτικούς, ούτε κόπασε ούτε πέρασε, όπως εκτιμά ο Onur Sinan Guzaltan, με άρθρο του στην ιστοσελίδα United World International.
Η αξιολόγηση των πολιτικών αντανακλαστικών των αποστράτων στρατιωτικών που έστειλαν επιστολές κατά της κυβέρνησης Μακρόν, αφορούν υπόγειες κινήσεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Υπενθυμίζεται για την ιστορία, ότι Γάλλοι στρατιωτικοί ενεπλάκησαν με την
πολιτική, με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Δεύτερης Δημοκρατίας.Το 1958, Γάλλοι στρατιωτικοί με επικεφαλής τον στρατηγό Raoul Salan και τον στρατηγό Jacques Massu, στασίασαν κατά της πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στον πόλεμο της ανεξαρτησίας που ξέσπασε στην Αλγερία.
Έχοντας πάρει τον έλεγχο της Κορσικής, οι Γάλλοι στρατηγοί ξεκίνησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στο Παρίσι, αλλά στην συνέχεια απέτυχαν οικτρά.
Η τωρινή κατάσταση σύμφωνα με τον Onur Sinan Guzaltan, έχει τις ρίζες της σε κίνημα δυσπιστίας κατά του Μακρόν, το οποίο έχει ξεκινήσει με την παραίτηση του τότε αρχηγού γενικού επιτελείου Pierre de Villiers, ο οποίος είχε διαφωνίσει με την κυβέρνηση σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2017.
Ο Στρατηγός ε.α. de Villiers, εκτός από τη συγγραφή δύο βιβλίων, εργάστηκε και για την εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group με έδρα τις ΗΠΑ.
“Είναι χρήσιμο να σημειωθεί η έκφραση "η παγκοσμιοποίηση δεν βρίσκεται σε παρακμή, αλλάζει απλώς σχήμα" σύμφωνα με την εταιρεία που εξυπηρετεί ο στρατηγός de Villiers.
Είναι γνωστό ότι ο στρατηγός συνδέεται με ορισμένους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων και ενεργών αξιωματικών, οι οποίοι δημοσίευσαν τις γνωστές επιστολές κατά του Μακρόν σε διαφορετικές ημερομηνίες, ενώ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τη φράση "εάν είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι για το καθήκον μας", αναφέρει ο Onur Sinan Guzaltan.
Ο ίδιος ο ειδικός θεωρεί ότι τα ΜΜΕ των ΗΠΑ έχουν επιταχύνει πρόσφατα τις προσπάθειές τους να παρουσιάσουν τον στρατηγό de Villiers ως σωτήρα της Γαλλίας.
Η Le Figaro ισχυρίζεται ότι "περισσότερο από το 20% του γαλλικού λαού" θα ψήφιζε υπέρ του στρατηγού, εάν ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022.
Φοβούμενη τις εξελίξεις η Marine Le Pen, αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, υποστήριξε ταχύτατα τους Γάλλους εν αποστρατεία στρατιωτικούς και τις επιστολές τους, καλώντας τους να ενωθούν με το κόμμα της.
“Το έργο της καταστροφής του κράτους πρόνοιας, το οποίο εξελίσσεται άγρια στην Γαλλία από την εποχή του «Σοσιαλιστή» Φ.Μιτεράν, που ακολούθησε το δόγμα Ρήγκαν-Θάτσερ στη Γαλλία, συνεχίζεται με τον Πρόεδρο Ε.Μακρόν.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, η οποία συνεχίζει να ορίζει τον εαυτό της ως έθνος κράτος, δεν είναι πλέον σε θέση να ενσωματώσει τους νέους μετανάστες από τις πρώην αποικίες της, καθώς και τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς στο γαλλικό «έθνος».
Το γαλλικό κράτος έχει χάσει τον έλεγχο από κάθε άποψη στις παραγκουπόλεις. Η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης προκάλεσε την κοινωνική έκρηξη των εργατών, των αγροτών, των τεχνιτών και των μαθητών, ιδίως με την δράση των Κίτρινων γιλέκων, που αφορούν την μεσαία τάξη" τόνισε ο Onur Sinan Guzaltanς.
Ο πρώην πρωθυπουργός Edouard Balladur, ένα από τα σημαντικά ονόματα του γαλλικού κράτους, σχολίασε ότι οι ενέργειες ήταν πολύ πέρα από το κίνημα του 1968.
«Ανησυχώ πολύ, τα πράγματα μπορεί να τελειώσουν με ένα σοβαρό τρόπο. Το 1968 υπήρχε αισιοδοξία και πεποίθηση για το μέλλον της Γαλλίας. Σήμερα, όλα αυτά τα όνειρα έχουν ξεθωριάσει. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το 1968 ήταν ευκολότερο σε σύγκριση με σήμερα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
"Ο φιλελεύθερος-παγκοσμιοποιητής Bernard Henri Lévy και άλλοι συνεχίζουν την αποστολή τους, σπρώχνοντας τις γαλλικές μάζες κατά των στρατιωτικών, και κατηγορώντας τους ότι έχουν άλλα κίνητρα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι πιθανό ότι η νέα τάξη πραγμάτων, που θέλει να προστατεύσει την καθεστηκυία τάξη όπως ακριβώς και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα δώσει το πράσινο φως στην εκκαθάριση του Μακρόν και των ομοίων του που δεν μπορούν να εμπνεύσουν πλέον, με μια εναλλακτική λύση που θα ορίσει η ίδια”, καταλήγει ο Onur Sinan Guzaltan.
Η
Γαλλία ευρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι από το οποίο διακυβεύεται
το μέλλον ολόκληρης της ΕΕ, για όσους δεν το κατανοούν, και οι όποιες
εξελίξεις εκεί θα επηρεάσουν ολόκληρη την γηραιά ήπειρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου