Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πως έπεσε σε τουρκικά χέρια η “Καλλιμάνης”

Ο υψηλός δανεισμός για επενδύσεις στην παραγωγή λίγο πριν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά και η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, σε συνδυαμό και με άλλους παράγοντες, γονάτισε την άλλοτε κραταιά εταιρεία κατεψυγμένων “Καλλιμάνης”, η οποία πλέον πωλείται σε Τούρκους.

Ρόλο στην κρίση της “Καλλιμάνης” έπαιξε και ότι στηρίχθηκε πολύ στα σούπερ μάρκετ “Μαρινόπουλος”, που όταν βάρεσαν κανόνι, τίναξαν στον

αέρα πολλές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Η τουρκική εταιρεία Dardanel SA δημιούργησε πριν από 8 μήνες στην Κομοτηνή, εν μέσω πανδημίας, την εταιρεία Dardanel Greece SA με κεφάλαιο μόλις 500.000 ευρώ.  Αυτή φέρεται να είναι η εταιρεία που θα εξαγοράσει την “Καλλιμάνης” και όχι η μητρική, η οποία δραστηριοποιείται από το 1984 και είναι μεταποιητική παραγωγός κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η “Καλλιμάνης” δημιουργήθηκε το 1956 στο Αίγιο και εν συνεχεία “άνοιξε φτερά” με εξαγωγές και γνώρισε ημέρες δόξας, αλλά μετά το 2010 βρέθηκε σε δυσχερέστατη θέση. Προσπάθησε να βρει μια λύση το 2016 με την εταιρεία Pillarstone, αλλά κι αυτή αποχώρησε το 2018. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της εταιρείας για το 2016, ο συνολικός δανεισμός της τότε ανερχόταν σε 59 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη χρήση εμφάνισε τζίρο 31,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,149 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων φέρονται να είναι πλέον 73,48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. είναι χρέη προς τράπεζες.

Το σχέδιο των τραπεζών να διατηρήσουν ζωντανό το brand name της “Καλλιμάνης” στην αγορά του λιανεμπορίου δεν αποδείχθηκε τελικά αποτελεσματικό. Με βάση ένα από τα πλάνα που δεν ευοδώθηκαν, η “Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. Βιομηχανική Εταιρεία Κατεψυγμένων Τροφίμων”, προχώρησε την άνοιξη του 2017 ύστερα και από σχετική υπόδειξη από τις τράπεζες, σε συμφωνία με την ΕΛΓΕΚΑ για την κάλυψη υπηρεσιών πωλήσεων και logistics στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Τούρκος επενδυτής

Η μεταξύ τους σύμβαση προέβλεπε πως η αγορά των αλιευμάτων που απαιτούνται θα γίνεται από την ΕΛΓΕΚΑ η οποία και θα προωθεί τα μεταποιημένα από την “Καλλιμάνης” προϊόντα στην αγορά. Οι οικονομικές συναλλαγές με τους προμηθευτές και τους λιανεμπόρους γίνονται επίσης με την ΕΛΓΕΚΑ, η οποία από τα έσοδα που έχει παρακρατεί τα έξοδα προμηθειών, τη συμφωνημένη προμήθειά της και αποδίδει αυτά που έχουν καθοριστεί στις πιστώτριες τράπεζες. Το λιγοστό υπόλοιπο πήγαινε στην “Καλλιμάνης” και προφανώς δεν επαρκούσε, οπότε και αναζητήθηκε επενδυτής.

Ο Τούρκος επενδυτής σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και θα δώσει μόνο 6 εκατομμύρια, ενώ θα ζητήσει μεγάλο κούρεμα στα χρέη. Η σχετική απόφαση ελήφθη στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τουρκικής εταιρείας. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα «το διοικητικό συμβούλιο της Dardanel Önentaş αποφάσισε να εξαγοράσει τη Γ. Καλλιμάνη Α.Ε. καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια υποβάλλοντας αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το νέο πτωχευτικό κώδικα».

Η τουρκική εταιρεία Dardanel ιδρύθηκε το 1984 από τον τότε 34χρονο Niyazi Önen, που σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και είναι και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Çanakkale Dardanelspor. Αντικείμενο της εταιρείας είναι τα κονσερβοποιημένα ψάρια, κυρίως ο τόνος, αλλά και τα θαλασσινά, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά και τροφές για κατοικίδια. Διαθέτει δύο εργοστάσια στην ευρωπαϊκή Τουρκία και ένα στην ασιατική πλευρά, στα Δαρδανέλια. Σύμφωνα με την οικογένεια Önen, η Dardanel ελέγχει μερίδιο 60% στην επώνυμη αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία και την τελευταία πενταετία ο όμιλος Dardanel, έχει αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 30%.

slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου