Με τις προσδοκίες, που δημιουργεί το άνοιγμα της αυλαίας των εμβολιασμών, αφήνει τις αγορές το 2020.
Αλλά και με αποτίμηση της συμφωνίας Βρυξελλών- Λονδίνου για τις σχέσεις
των δύο πλευρών, στην-πλέον- Brexit εποχή αλλά και τις τελευταίες
ενέργειες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ειδικότερα όσον αφορά στην
Mε θετικό πρόσημο το τέλος του 2020, μεγαλύτερο για τον S&P500 μικρότερο για τον DAX, με τους 2 δείκτες σημεία αναφοράς να διαμορφώνονται στις 3.703,06 μονάδες (14,62%) και 13.418,11 (1,28%).
Με ανάμεικτα συναισθήματα και εκτιμήσεις, και στα καθ' ημάς, με το ΧΑ από το ναδίρ της περιόδου Μαρτίου- Οκτωβρίου στο ζενίθ του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου φέρνοντάς το πρώτο σε απόδοση σε διάστημα τελευταίου μηνός και μεταξύ των δέκα πρώτων σε τριμήνου. Ενδεικτικά τα στοιχεία/πίνακες που αναφέρονται στα Στοιχήματα και κινδύνους για τις αγορές, του Γιώργου Α. Σαββάκη.
Στις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το "κλείσιμο" έτους θα φανεί εάν traders και επενδυτές προτιμούν ως σημείο εκκίνησης, για το 2021, το...7άρι ή το...8άρι για τον Γενικό Δείκτη.
Στις 787,48 μονάδες, με απώλειες 14,09% (έτους) αλλά ισχυρή αντίδραση 12,04% (μηνός) και 27,02% (τριμήνου) διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο για συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Εν προκειμένω, για τον ΓΔ, θυμίζω το "υψηλό 52 εβδομάδων" των 949,20 μονάδων.
Κλάδος-κλειδί, που έκανε και την διαφορά (τόσο στην διόρθωση, όσο στην αντίδραση) ο τραπεζικός.
Στις
494,24 μονάδες, χαμηλότερα 44,16% (έτους) αλλά και με αντίδραση 30,55%(
μηνός) και 63,93% (τριμήνου) θα παραμείνει ο ρυθμιστής της τάσης, όσον
αφορά στην διακύμανση των "δεικτών".
Ωστόσο πέραν των δεικτών, υπάρχει το...πραγματικό χρηματιστήριο, οι εισηγμένες από τη μεγάλη, τη μεσαία αλλά και την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με το απερχόμενο έτος να αναδεικνύει εξαιρετικές περιπτώσεις εταιρειών. Από τον FTSE25, τον FTMid Cap αλλά και τα SmallCaps συντηρώντας τις προσδοκίες, πως και το 2021 θα έχει τις ευκαιρίες (αλλά και τις παγίδες του).
Τα "καύσιμα" για την αρχή του 2021, τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους είναι οι θεαματικά αυξημένες συναλλαγές/τζίροι του διαστήματος από αρχή Νοεμβρίου μέχρι και τελευταία (στα 90 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, την προηγούμενη εβδομάδα), οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν από πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια σε τραπεζικές και blue chips στην διάρκεια της αντίδρασης αυτών των εβδομάδων.
Στις 1.884,05 ο FTSE25, με απώλειες 18,01% (έτους) αλλά αντίδραση 12,99% (μηνός) και 27,50% (τριμήνου) με την ανοδική φορά να συντηρείται προς τις 1.920-1.930 μονάδες που είναι η σημαντικότερη κοντινή αντίσταση μας.
Οδηγός μας, για τις πρώτες εβδομάδες του 2021, τόσο οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις των πιο επιθετικών χαρτοφυλακίων (κυρίως ) στις τραπεζικές μετοχές όσο των πιο μεσοπρόθεσμων σε blue chips, εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.
Ορόσημα μας, το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου, οπότε οι αναλυτές της Fitch θα παρουσιάσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις και την προοπτική των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, με τον οίκο αξιολόγησης να είναι και ο πρώτος που θα βαθμολογήσει το outlook της ελληνικής οικονομίας προς το τέλος του Ιανουαρίου. Η Fitch ήταν ο οίκος, που (προ Covid-19) αναβάθμισε το αξιόχρεο (σε ΒΒ), εξέδωσε έκτακτη έκθεση (Ιούλιος) η δε Moody's ο οίκος που έκανε την έκπληξη (Νοέμβριος) ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως τα πανίσχυρα ξένα σπίτια στρώνουν "κόκκινο χαλί" για το ΧΑΑ, εν όψει του νέου έτους. Θα τα δούμε αυτά, στην εξέλιξη τους, συνεκτιμώντας την συνεδρίαση της ΕΚΤ (21 Ιανουαρίου) με την Φρανκφούρτη να ενεργεί τα μέγιστα για την (υπό) στήριξη των συστημάτων της Ιταλίας (συνακόλουθα της χώρας μας).
Κοινή εκτίμηση, πως το volatility θα παραμείνει αυξημένο και στις πρώτες εβδομάδες του 2021, με την ελληνική αγορά να δείχνει πως μπορεί να βγει από το πολυετές πτωτικό σπηράλ σε μία συγκυρία, όμως, που στην Wall Street εξελίσσεται ο μακροβιότερος ανοδικός οίκος και στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης δείκτες και μετοχές έχουν επανέλθει σε προ Covid-19 αποτιμήσεις.
Ας "κλείσουμε", ωστόσο, τον φετινό κύκλο, στις 4 συνεδριάσεις που μένουν, έχοντας για τον ΓΔ τις 787 (760) και τις 805 (845) ως σημεία αναφοράς μας.
Για το ίδιο διάστημα, για τον S&P500 προσοχή θέλουν οι 3.650 (stop για τις long θέσεις στις 3.636)
και οι 3.767 μονάδες. Με ορατές- στην περίπτωση υπέρβασης- τις 3.829 μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου