"Επαναστατικές” αλλαγές, που στόχο έχουν το χτύπημα των “καρκινωμάτων” του ισχύοντος συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τη ομόφωνη σύμφωνη γνώμη των Πρυτάνεων όλων των Πανεπιστημίων της χώρας, θα εφαρμοστούν από τις επικείμενες Πανελλαδικές που θα διαγωνιστούν οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ Λυκείου.
Οι αλλαγές που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη
σημερινή έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων,και θα προωθηθούν σύντομα , προς ψήφιση, στη Βουλή, προβλέπουν δύο Μηχανογραφικά και ελάχιστη βάση εισαγωγής:Α. Το πρώτο Μηχανογραφικό θα το συμπληρώνουν όλοι οι υποψήφιοι,χωρίς να εξαιρείται κανείς, αλλά σε περιορισμένο αριθμό τμημάτων επιλογής, 10 έως 15 από το ίδιο Επιστημονικό Πεδίο.
Β. Παράλληλα θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
Για παράδειγμα το τμήμα Φιλοσοφικής θα βάλει ως βάση εισαγωγής ένα ποσοστό επί του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Γ. Όταν βγουν τα αποτελέσματα , αμέσως θα κληθούν να συμπληρώσουν δεύτερο μηχανογραφικό για τις θέσεις που έχουν μείνει κενές , μόνο οι υποψήφιοι που δεν πέρασαν σε καμία Σχολή.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι σήμερα μόνο το 57% των υποψηφίων εισάγονταν σε τμήμα των πέντε πρώτων επιλογών.
Το σκεπτικό της Νίκη Κεραμέως και της 11μελούς Επιτροπής “σοφών” θεωρούν ότι αυτό το σύστημα:
- Ενθαρρύνει του υποψηφίους να κάνουν συνειδητές επιλογές
- Μειώνει τον αριθμό των επιτυχόντων σε τυχαίες και μη επιθυμητές σχολές
- Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες οι υποψήφιοι να εισάγονται στα τμήματα που πραγματικά επιθυμούν να φοιτήσουν.
- Μειώνει τη ανάγκη μετεγγραφών
- Μειώνει το ποσοστό μη ολοκλήρωσης των σπουδών στα τμήματα εισαγωγής
- Αναβαθμίζει την ποιότητα σπουδών
Η Επιτροπή των “σοφών” εκτίμησε ότι η εμπειρία της οριζόντιας βάσης εισαγωγής του 10 , όπως εφαρμόστηκε στο παρελθόν δεν είχε θετικά αποτελέσματα , καθώς :
- Έμπαιναν ευκολότερα θέματα
-Τα γραπτά βαθμολογούνταν με μεγαλύτερη επιείκεια , και
-Συνοστίζονταν οι υποψήφιοι γύρω από τη βάση.
Δεν επηρεάζεται η προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές
Από το υπουργείο παιδείας ανακοινώθηκε ότι:
- Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις.
- Ανάμεσα στους στόχους είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρείται πολλά τελευταία χρόνια, με περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων.
Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων: Θεραπεύει προβληματικές καταστάσεις
Με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης δίνει ουσιαστικό ρόλο στα Πανεπιστήμια να να διαμορφώνουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ.
Ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων , Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παππαιωάννου σχολιάζοντας στο esos τις προτεινόμενες αλλαγές είπε τα εξής:
“Είναι ένα σύστημα εισαγωγής το οποίο προσπαθεί να θεραπεύει προβληματικές καταστάσεις του παρελθόντος, σχετικά με τις βάσεις εισαγωγής σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα εισαγωγής δίνεται για πρώτη φορά στα τμήματα των Πανεπιστημίων η δυνατότητα να καθορίζουν τη βάση και στους υποψηφίους σε μεγάλο βαθμό το τι και σε ποια περιοχή θα σπουδάσουν. Πιθανόν να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων μετεγγραφών ενώ παράλληλα θα υπάρχει βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας στα αμφιθέατρα εξαιτίας της ομοιογενούς κατανομής των φοιτητών ανά τμήμα”.
Προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας την πρόταση για την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων πρότεινε ακόλουθα μέτρα:
- Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,
- Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,
- Ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στόχος:
- Η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.
Επί του θέματος συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και ακούστηκαν ποικίλες απόψεις για πρακτικά ζητήματα, οι οποίες συμφωνήθηκε να συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Πρυτάνεων την Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου