Στη διοικητική ομάδα της εταιρίας εξάλλου βρίσκεται και ο πρώην
διπλωμάτης, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην
περιοχή, Amos Hochstein.
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται
οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχήματος που θα
αναλάβει να υλοποιήσει το project του πλωτού σταθμού LNG στην
Αλεξανδρούπολη, το οποίο ως γνωστόν προωθείται από την εταιρία Gaztrade του ομίλου Κοπελούζου στην οποία συμμετέχουν επίσης ηναυτιλιακή Gaslog του Πητ Λιβανού, αλλά και η ΔΕΠΑ.
Μετά την ανακοίνωση τον προηγούμενο μήνα, της συμμετοχής με ποσοστό 20% και της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gaztrade, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις με τη βουλγαρική Bulgaria Energy Holding (BEH) και την αμερικανική Tellurian Energy, οι οποίες θα ολοκληρώσουν το πενταμελές επενδυτικό σχήμα.
Η Tellurian Energy, είναι νέα εταιρία που δημιουργήθηκε από έμπειρα στελέχη της αγοράς, που προέρχονται από την Cheniere Energy το μεγαλύτερο εξαγωγέα αμερικανικού φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα η εταιρία δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Cheniere Charif Souki, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία του είχε επίσης διαπραγματευτεί για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρίας την είσοδο στο project της Αλεξανδρούπολης.
Στη διοικητική ομάδα της εταιρίας εξάλλου βρίσκεται και ο πρώην διπλωμάτης, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην περιοχή Amos Hochstein.
Η Tellurian Energy αναπτύσσει ένα εξαγωγικό και παραγωγικό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018 και εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό το 2022.
O προυπολογισμός
Υπενθυμίζεται ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι ένα έργο ύψους επένδυσης 350 - 370 εκατ. ευρώ που είχε ενταχθεί στην προηγούμενη λίστα των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η εκ νέου εξασφάλιση της συμμετοχής του στα έργα PCI.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) από τον διεθνή μελετητικό οίκο Wood Group.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
πηγή: www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου