Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Διαφθορά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο:124 δις υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος της αθλητικής βιομηχανίας

Ο τζίρος του στοιχηματισμού είναι από 184 έως 459 δις το χρόνο, εκ των οποίων το 80% αφορά παράνομο στοιχηματισμό!
Μεγαλύτερη επιτυχία δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Στέλιος Κούλογλου, όταν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της, έφτασαν στις Βρυξέλλες τα… μαντάτα για το εισαγγελικό βούλευμα κατά 27 ανθρώπων του (ελληνικού) ποδοσφαίρου, γεγονός που έδωσε ακόμα πιο
έντονο ενδιαφέρον στη συζήτηση.
«Θεωρώ ότι πήγε καλά, παρότι το φοβόμουν όταν αποφάσισα να οργανώσω αυτό το event» είπε ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και εξήγησε:
 «Εχω οργανώσει αρκετές ομιλίες και τις περισσότερες φορές είχα πολύ κόσμο. Όμως για τη σημερινή (7/11) υπήρχε ένα άγχος παραπάνω γιατί τα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό είναι γενικά δύσκολα, έστω κι αν αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο που είναι δημοφιλές σε όλους. Τελικά, όμως, πήγαν καλά τα πράγματα».

Παρόντες ήταν οι Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ΝΔ, Θοδωρής Ζαγοράκης καθώς και ο Κύπριος Ευρωβοουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάσος Χατζηεωργίου.

Ο Στ. Κούλογλου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και πήρε πρώτος το λόγο δίνοντας στο στίγμα της εκδήλωσης με τίτλο «Football leaks. Tackling corruption in European Sport».
«Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι πηγαίνουμε από τα Papers στα Leaks. Από τα Panama Papers στα Paradise Papers και από τα Lux Leaks στα Football Leaks, τη μεγαλύτερη αποκάλυψη στην ιστορία του αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1.9TB σε δεδομένα από τη συνεργασία 60 δημοσιογράφων από 12 χώρες

Μέσα από τα Football Leaks αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει επιδημία φοροδιαφυγής στο ποδόσφαιρο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έστειλε 6.3εκ. ευρώ σε φορολογικό παράδεισο, στους Παρθένους Νήσους. Ο Μέσι 4.1εκ. σε εταιρίες σε άλλα απομακρυσμένα μέρη. Εμπλέκονται κι άλλοι, όπως ο Μουρίνιο που χρησιμοποίησε μία offshore μέσω Νεάς Ζηλανδίας για να στείλει 11εκ. ευρώ στη Σουηδία ή ο γνωστός ατζέντης Ζόρζε Μέντες ο οποίος αναζητά τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος (whistleblower) που έδωσε τις πληροφορίες.
Οι αρμόδιες αρχές πετούν τη μπάλα στην εξέδρα όταν ρωτήθηκαν για διαφάνεια ή αν πρόκειται να πάρουν μέτρα εναντίον του Μέσι και του Ρονάλντο.

 Ένα σύνθημα που επικρατεί τελευταία είναι το Fair Taxes-Fair Play.
Δηλαδή πρέπει όλοι να πληρώνουν αυτό που τους αντιστοιχεί ώστε ο ανταγωνισμός να είναι τίμιος. Διαφορετικά δεν θα υπάρχουν ποτέ εκπλήξεις.
Η ψαλίδα ανοίγει διαρκώς και αυτό που πέτυχε η Ελλάδα το 2004 ίσως θα ήταν αδύνατο να συμβεί σήμερα και ειδικά αν αναφερθούμε σε συλλογικό επίπεδο όπου πέφτουν τα πολλά χρήματα».

Στη συνέχεια ο κ. Κούλογλου, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών) ανέλαβε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης η οποία χωρίστηκε σε δύο επί μέρους τομείς.

1. Τρόποι αντιμετώπισης της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο (Combatting Corruption In Sport – What must be done)
 

Ομιλητές ήταν οι:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ. Ο υφυπουργός αθλητισμού ξεκίνησε «εναλλακτικά» την τοποθέτησή του λέγοντας: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα φοροδιαφυγής στον αθλητισμό, γιατί οι αθλητές τις περισσότερες φορές… δεν πληρώνονται!». Επίσης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Γύρω από τον αθλητισμό στήνεται μια τεράστια αγορά και από τη στιγμή εκείνη κάνει την εμφάνισή της η διαφθορά. Δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι πάνω στο θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επί της ουσίας η μοναδική της παρέμβαση ήταν ο νόμος Μποσμάν. Δεν υπάρχει σαφής θέση της Ευρώπης, ενώ οι κρατικές αρχές μοιάζουν ανήμπορες να αντιδράσουν. Είτε δεν υπάρχει βούληση, είτε προκύπτει το αυτοδιοίκητο που ο καθένας ερμηνεύει και επεκτείνει όπως θέλει παραβιάζοντας την κρατική νομοθεσία, ακόμα και την κοινή λογική. Πρέπει να θεσπιστούν κανόνες οι οποίοι θα δημιουργούν σύγκρουση με τα κονκλάβια που έχουν συμφέροντα».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ. «Αυτό που έχω να πω στο θέμα, είναι ότι κι εμείς πήραμε χρήματα όταν ήμασταν ποδοσφαιριστές, αλλά τα δηλώναμε όλα. Ειδικά όταν παίζαμε στο εξωτερικό θυμάμαι ότι κάναμε δηλώσεις και στις δύο χώρες. Προσωπικά δεν έδωσα ποτέ το δικαίωμα να με πλησιάσει κανείς, άρα δεν έχω δική μου εμπειρία από διαφθορά. Όμως τα προβλήματα που περιγράφονται είναι υπαρκτά και γι΄αυτό βρισκόμαστε εδώ να τα συζητήσουμε».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΑΖΑΚΗΣ (Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης Διαφθοράς): «Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι με σχέδιο και όχι με μπαταριές στον αέρα. Εκπονούμε νέο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς για την επόμενη τριετία. Η διαπλοκή γίνεται με ανθρώπους που κατέχουν ταυτόχρονα, σωματεία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και παρεμβαίνουν με ευθύ τρόπο στα πολιτικά πράγματα. Η νέα στρατηγική στον αθλητισμό αφορά πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σε συνεργασία με το υπουργείο. Επεξεργαζόμαστε νομοθεσία για τους whistleblowers, να περάσουν σε καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς και σχέδιο για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στο πλαίσιο ελέγχου της διαπλοκής»

Παράλληλα τοποθετήθηκαν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στον τομέα αθλητισμού:
Τζορτζ Πάτερσον, ο οποίος ανέλυσε τη δράση της Ε.Ε. και το πλάνο για το μέλλον. «Δεν πρόκειται τα πράγματα να αλλάξουν εν μία νυκτί. Σημείο κλειδί είναι η διαφάνεια ώστε ο αθλητισμός να γίνει ένα ασφαλές περιβάλλον».
Παουλίνα Τόμτσικ: «Ο αθλητισμός είναι business δισεκατομμυρίων και γι΄αυτό υπάρχει διαφθορά. Θα έπρεπε να υπάγεται στην ίδια νομοθεσία με όλους τους άλλους θεσμούς όσον αφορά θέματα διαφθοράς. Να υπάρχει συμμόρφωση με τους διεθνείς εργατικούς κανόνες, όπως σε κάθε άλλη επιχείρηση. Η λογοδοσία σε φορείς και αρχές είναι απαραίτηττη και μέχρι τώρα δεν υπάρχει».

2. Θέματα ντόπινγκ και «στημένων» αγώνων «Prevention of doping and match fixing»
Ομιλητές ήταν οι Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης (Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Βασίλης Μπαρμπούκης (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Χάγιο Σέπελτ (Γερμανός δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα ντόπινγκ, ο οποίος μίλησε μέσω Skype), Πιμ Βερσουρέν (Ερευνητής, ειδικός συνεργάτης του γαλλικού ινστιτούτου διεθνών και στρατηγικών υποθέσεων) και Ελισάβετ Μανώλη (Λέκτωρ στην επικοινωνία και το αθλητικό marketing στο Πανεπιστήμιο του Loughborough).
Ακρως ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις που ακούστηκαν και στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερα οι αριθμοί που παρουσίασε η Ελ. Μανώλη προκαλούν… ναυτία.

– 124 δις υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος της αθλητικής βιομηχανίας
– Στα 90 δις ετησίως υπολογίζεται το «ξέπλυμα» χρήματος
Ο τζίρος του στοιχηματισμού είναι από 184 έως 459 δις το χρόνο, εκ των οποίων το 80% αφορά παράνομο στοιχηματισμό!
129 εκατομμύρια είναι το ποσό που δόθηκε σε δωροδοκίες για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων (σκάνδαλο FIFA)
– 16 εκατομμύρια είναι ετησίως τα έσοδα από προϊόντα-«μαϊμού»

Παράλληλα τόνισε ότι η διαφθορά είναι ενδογενές χαρακτηριστικό του αθλητισμού, αφού η πρώτη τέτοια περίπτωση καταγράφεται το 338π.Χ. όταν ο παλαιστής Εύπολος από τη Θεσσαλία πήρε χρήματα για να… στήσει έναν αγώνα!
Κάτι παρεμφερές ισχύει και για το ντόπινγκ με τα πρώτα κρούσματα αθλητών που έκαναν χρήση ουσιών για να έχουν αυξημένη απόδοση, να καταγράφει τον 3ο αιώνα προ Χριστού!

Πηγή/Φώτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου