Ο πολιτικός κίνδυνος ατονεί: όποιος κυβερνά, μνημόνιο θα εφαρμόζει. Παραμένουν οι ανησυχίες για την άρνηση των ιδιωτών να φέρουν καταθέσεις στις τράπεζες. |
Αντίθετα, όμως, ανησυχούν για την απροθυμία των ιδιωτών να επιστρέψουν στις τράπεζες, που
ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκές στη διαδικασία εξόδου από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Ο κίνδυνος ανατροπής των πολιτικών του μνημονίου ήταν από το 2011 ο κύριος παράγοντας ρίσκου της ελληνικής αγοράς στα μάτια των ξένων επενδυτών.
Πλέον, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων του νέου προγράμματος, ο κίνδυνος αυτός έχει σχεδόν εκμηδενισθεί.
Ο οίκος Fitch, στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία, σχεδόν εξυμνεί την κυβέρνηση Τσίπρα για την αποφασιστικότητά της στην εφαρμογή των μέτρων και μεταρρυθμίσεων του νέου μνημονίου: «Η κυβέρνηση Τσίπρα», σημειώνει ο οίκος, «έχει νομοθετήσει ένα σύνολο πολιτικά δύσκολων μέτρων και η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία έχει αντέξει».
Η Fitch, όπως και οι περισσότεροι παράγοντες που παρατηρούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα από το εξωτερικό, δεν ανησυχούν για πρόωρες εκλογές, παρότι τις ζητεί επίμονα η αξιωματική αντιπολίτευση: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές», σημειώνει η Fitch και προσθέτει ότι «οι πρόωρες εκλογές θα αποτελούσαν μια πηγή αβεβαιότητας, που πιθανόν να υπονόμευε την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη».
Ακόμη και αν γίνουν εκλογές, όμως, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η ΝΔ, που έχει σήμερα προβάδισμα 15-20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, καθώς έχει λιγότερες ιδεολογικές αντιθέσεις σε ορισμένα από τα μέτρα του προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχει υποστηρίξει ότι θα χρειασθεί επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων.
Φοβού τους... καταθέτες
Ενώ οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πάψει να εμπνέουν ανησυχία στους ξένους παρατηρητές, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το τραπεζικό σύστημα, που εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα, καθώς, όπως αναφέρει η Fitch, «η εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη, παρότι βελτιώνεται».
Ο οίκος επισημαίνει τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) του Ευρωσυστήματος, με τη χρηματοδότηση να μειώνεται στα 38,9 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 90 δισ. ευρώ, όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital control.
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τίθεται σε ισχύ, από 1ης Σεπτεμβρίου 2017, η νέα χαλάρωση στα capital control.
Όμως, η καταθετική βάση των τραπεζών παραμένει ευμετάβλητη, παρά τις θετικές εξελίξεις.
Όπως τονίζει η Fitch, αφού υποχώρησαν κατά 27% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Ιουλίου 2015, οι ιδιωτικές καταθέσεις ουσιαστικά δεν έχουν ανακάμψει.
Μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τον Ιούλιο του 2016, η εισροή καταθέσεων ήταν υποτονική.
Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη, αλλά τα μέτρα περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων περιόρισαν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών.
απο το sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου