Ανύπαρκτο χαρακτήρισε το σχέδιο του ρωσικού αγωγού ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχσταϊν.
Κανένα αντάλλαγμα δεν προσέφερε η αμερικάνικη πλευρά, αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΠΕΝ.
Τον κ. Χοχσταϊν συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.
Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον
υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και ερωτηθείς για το αν ο Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με τον Νότιο Διαδρομο απάντησε: «Εχω μαθει να δουλεύω σε σχεδια που υπάρχουν».
Λιγα λεπτά μετα τις δηλώσεις του κ.Χοχσταϊν, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Υπογράμμισα στον κ. Χοχσταϊν πως η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει πλουραλιστικος κόμβος στην περιοχή μας, να ασκήσει μια πολυεπιπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτικη».
Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη στήριξη του στον αγωγό που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αεριο, περνώντας απο τη χωρα μας.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Χοχσταϊν δεν πρόσφερε ούτε ενα αντάλλαγμα σε ο,τι αφορα τη μη στήριξη και συμμετοχή της χωρας μας στο έργο του ρωσικού αγωγού.
Λαφαζάνης: Εθνικά ωφέλιμος ο αγωγός
Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους: «Με τον κύριο Χοχσταϊν μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Χοχσταϊν τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης.
Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη».
Ερωτηθείς ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Χοχσταϊν για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος.
Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη.
Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».
Ερωτηθείς ακόμη αν υπήρξε κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Χοχσταϊν. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Χοχσταϊν μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας».
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και όλες αυτές τις συζητήσεις και συναντήσεις που γίνονται στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είπε ότι «Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους λεγομένους «θεσμούς», αν και δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος.
Επιδιώκουμε λοιπόν μια συμφωνία με τους «θεσμούς», η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και μια τέτοια συμφωνία επιδιώκουμε.
Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι θετικό, αν και οι δυσκολίες όπως βλέπετε είναι αρκετά μεγάλες. Κάνουμε, πάντως, μια μεγάλη προσπάθεια και δίνουμε μια σκληρή μάχη».
απο την imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου