Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση.
Μέσα σε δευτερόλεπτα μόλις, ο καθένας που συναντάς σχηματίζει μία πρώτη εντύπωση για εσένα, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό εάν θα σε συμπαθήσει, θα σε εμπιστευτεί και θα σε εκτιμά.
Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν, ότι ακόμα και η οικονομική επιτυχία μας, κατά 85% δεν εξαρτάται από τις γνώσεις ή τις δεξιότητές μας, αλλά από την ικανότητά μας να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους και να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους.
Οπότε, είτε αναζητείς δουλειά, είτε ήδη ηγείσαι μίας επιχείρησης, είτε προσπαθείς να συγκεντρώσεις κεφάλαια για ένα εγχείρημα -οτιδήποτε κι αν προσπαθείς να επιτύχεις- το να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντικό, σωστά;
Ορίστε λοιπόν μερικά μικρά πραγματάκια που μπορούν να
κάνουν αυτά τα τόσο σημαντικά 30 πρώτα δευτερόλεπτα πολύ πιο αποδοτικά (και ευχάριστα!):
Εξουδετέρωσε τον «μηχανισμό μάχης η φυγής»Τα πρώτα δευτερόλεπτα μίας πρώτης συνάντησης κυριαρχούν οι ενστικτώδεις αντιδράσεις. Κάθε άτομο κάνει ασυνείδητες άμεσες εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι. Οπότε, κράτα το αυτό υπ’ όψιν σου και φρόντισε τα άμεσα «σήματα» που στέλνεις εσύ, να μη μπορούν να εκληφθούν ως απειλητικά.
Σεβάσου τα όριαΈχε επίγνωση του προσωπικού σου χώρου και σεβάσου τα όρια των άλλων. Εάν δεν είσαι σίγουρος γι’ αυτά, μπορείς να ακολουθήσεις τα «σήματα» του άλλου ατόμου: εάν γέρνει προς τα εμπρός, γείρε κι εσύ. Εάν τραβιέται ελαφρώς πίσω, κάνε το ίδιο. Σε περίπτωση που κινείσαι επαγγελματικά σε διάφορες χώρες, καλό είναι επίσης να θυμάσαι ότι οι έννοιες του προσωπικού χώρου διαφέρουν από κουλτούρα σε κουλτούρα.
Επιβεβαίωσε τις προσδοκίεςΣτις επαγγελματικές συναντήσεις οι πρώτες «ζωντανές» εντυπώσεις συχνά είναι ήδη «χρωματισμένες» με προσδοκίες. Συχνά αναμένουμε οι άνθρωποι να μας επιβεβαιώσουν την εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί στο μυαλό μας από τη φήμη τους, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, τα email, τα κείμενά τους, την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης κλπ. Τείνουμε να αναμένουμε συνέπεια με αυτή τη γενική εικόνα –και αν αυτή δεν υπάρξει, μπορεί να αισθανθούμε απογοήτευση σε κάποιο βαθμό και σύγχυση. Ως εκ τούτου, η πρώτη συνάντηση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκπλήξεις τους άλλους με μία αφανή ως τώρα πλευρά της προσωπικότητάς σου.
Φρόντισε τη γλώσσα του σώματοςΌπως έχουμε πει πολλάκις, η γλώσσα του σώματος αποτελεί το συντριπτικό ποσοστό της επικοινωνίας μας –κυριολεκτικά μιλάει πολύ πιο δυνατά από τις λέξεις. Οπότε, κράτα μία στάση που δείχνει παρουσία, προσοχή και «ανοιχτή καρδιά» και φρόντισε η έκφραση του προσώπου σου να δείχνει ότι είσαι ανοιχτός/ή για προσέγγιση με το άλλο άτομο.
Κράτα τον έλεγχο της διάθεσής σουΗ γενική ενέργεια που εκπέμπεις είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι γύρω σου. Εάν είσαι κουρασμένος/η, πρόβαλε ηρεμία. Εάν η προσοχή σου είναι διασπασμένη, πρόβαλλε θετικότητα (όχι μόνο για να κάνεις καλύτερη εντύπωση, αλλά διότι με τον τρόπο αυτό μπορείς όντως να επηρεάσεις τη διάθεσή σου θετικά).
Διαχειρίσου τη συμπεριφορά σουΟι άνθρωποι ελκόμαστε από τη ζεστασιά, τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση και απωθούμαστε από το θυμό, την ανυπομονησία και την αλαζονεία. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει γύρω σου, διαχειρίσου τη δική σου συμπεριφορά, έτσι ώστε να πάρεις και την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση από τους άλλους.
ΣυγχρονίσουΒεβαιώσου ότι οι λέξεις, ο τόνος της φωνής σου και η γλώσσα του σώματός σου λένε το ίδιο πράγμα. Τα μεικτά μηνύματα μπερδεύουν και απομακρύνουν τους άλλους, ενώ η συνέπεια σου δίνει διαύγεια και αξιοπιστία.
Χρησιμοποίησε αισθητηριακή γλώσσαΌλοι βασιζόμαστε σε οπτικά, ακουστικά και κιναισθητικά ερεθίσματα, αλλά συνήθως μία από τις τρεις «διόδους» είναι η πιο ισχυρή μας. Ενεργοποίησε τις επικοινωνιακές διόδους των συνομιλητών σου, συνδυάζοντας με τις λέξεις σου όπου είναι δυνατόν περιγραφές που δίνουν εικόνα, ήχους, υφές, κίνηση και συναισθήματα.
Έχε περιέργεια, ανοιχτό μυαλό και ενδιαφέρονΕάν μπορέσεις να κάνεις τον άλλο άνθρωπο να σου μιλήσει και να συνεχίσει να μιλάει, το πιθανότερο είναι να σε συμπαθήσει. Δείξε ενδιαφέρον, κάνε σχετικές ερωτήσεις και δώσε ρυθμό στη συζήτηση.
«Με τι ασχολείσαι;»Όταν πρόκειται για εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης, αυτή είναι η ερώτηση που θα ακούσεις με όποιον άνθρωπο και αν μιλήσεις. Έχε προετοιμασμένη στο μυαλό σου μία απάντηση, με την οποία θα μπορείς να πεις στους άλλους εύγλωττα και σύντομα τι κάνεις, τι σημαίνει για εσένα και τι είναι αυτό που προσφέρει. Μην το σκέφτεσαι σαν ένα «ποίημα πώλησης», αλλά ως μία έντεχνα δοσμένη μίνι-παρουσίαση.
Σωστή «συσκευασία»Εξυπακούεται ότι ο τρόπος που είμαστε ντυμένοι δίνει το πρώτο μήνυμα της μη-λεκτικής επικοινωνίας μας, πριν ακόμα πλησιάσουμε τους άλλους. Προσάρμοσε το προσωπικό σου στυλ στο «dress code» της εκάστοτε περίστασης, με βάση το ποιος/ποια είσαι και το μήνυμα που θέλεις να στείλεις για τον εαυτό σου.
Έφτασες; Ένα τελευταίο tip:Δώσε πραγματική σημασία και αναγνώριση σε κάθε άνθρωπο με τον οποίο κάνεις μία πρώτη γνωριμία. Δεν έχει σημασία αν τελικά θα συνεργαστείς με κάποιο τρόπο μαζί του, σημασία έχει ο άνθρωπος. Θα σου άρεσε να συμπεριφέρονται και οι άλλοι με αυτόν τον τρόπο σ’ εσένα, έτσι δεν είναι; Και φυσικά, ποτέ δεν ξέρεις εξ’ αρχής τι ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν για να κάνεις κάτι αξιόλογο σε συνεργασία με έναν άλλο άνθρωπο.
Γλώσσα Σώματος: 7 τρικ για να γίνεσαι άμεσα συμπαθής
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η λεγόμενη «γλώσσα του σώματος» είναι σημαντική. Τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με άμεσες, μη λεκτικές και μη λογικές πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι ίσως να είναι και το σημαντικότερο επικοινωνιακό μας μέσο.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτή την παγκόσμια γλώσσα, μπορείς να τραβήξεις –και να διατηρήσεις- τη θετική προσοχή οποιουδήποτε ανθρώπου, ακόμα και πριν πεις μία λέξη.
Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές –και εύκολες- «τεχνικές» για το σκοπό αυτό:
Το χαμόγελο «παλίρροια»
Μη χαμογελάς αμέσως μόλις συστήνεσαι σε κάποιον. Εάν το κάνεις, φαίνεται σαν να «έχεις έτοιμο» το ίδιο χαμόγελο για κάθε νέα γνωριμία.
Αντ’ αυτού, σταμάτα και κοίταξε το πρόσωπο του άλλου ανθρώπου για μία στιγμή και μετά άφησε ένα μεγάλο, ζεστό, αποκριτικό χαμόγελο να γεμίσει το πρόσωπό σου, «ξεχειλίζοντας» από τα μάτια σου.
Παρ’ ότι η καθυστέρηση αυτή είναι μικρότερη του ενός δευτερολέπτου, θα πείσει ότι το χαμόγελό σου είναι ειλικρινές και ειδικά για το άτομο που έχεις απέναντί σου. Ένα «αργό» χαμόγελο προσθέτει περισσότερο βάθος στην πρώτη εντύπωση κάποιου για εσένα.
Μάτια από… καραμέλα
Φαντάσου ότι τα μάτια σου είναι συνδεδεμένα με τον συνομιλητή σου με μία γραμμή από κολλώδη, ζεστή καραμέλα. Ακόμα κι όταν έχει τελειώσει αυτό που λέει, μη σπάσεις την οπτική επαφή αμέσως. Όταν πρέπει να κοιτάξεις αλλού, κάντο αργά, απρόθυμα, σαν να τεντώνεις την κολλώδη καραμέλα, μέχρι η λεπτή χορδή της να σπάσει. Αυτή η τεχνική θα σε βοηθήσει να δείχνεις πιο ευφυής και οξυδερκής.
Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις, να μετράς τα «βλεφαρίσματα» του συνομιλητή σου. Σε σχετική μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σεβασμού και συμπάθειας, για τους συνομιλητές τους που χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική.
«Εποξειδικό» βλέμμα
Σε μία ομάδα ανθρώπων, κοίταζε το άτομο που σε ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από το ποιος μιλάει. Εάν συγκεντρωθείς σε αυτόν τον άνθρωπο, ακόμα κι όταν απλώς ακούει, δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι πολύ γι’ αυτό το άτομο και τις αντιδράσεις του.
Το «μεγάλο μωρό»
Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πολύ άμεσα πώς αντιδράς προς αυτούς. Όταν γνωρίζεις κάποιον, στρέψε το σώμα σου εντελώς προς αυτόν και δώσε του την ίδια, αμέριστη προσοχή που θα έδινες σε ένα μωρό. Το να στρέφεσαι 100% προς ένα άτομο φωνάζει «πιστεύω ότι είσαι πολύ ιδιαίτερος».
Περιόρισε τη νευρικότητα
Εάν θέλεις να φαίνεσαι αξιόπιστος-η, προσπάθησε να μην κινείσαι πολύ όταν η συζήτηση σου έχει σημασία για εσένα. Μην κινείσαι νευρικά, τινάζεσαι, αλλάζεις στάσεις, κουλουριάζεσαι ή ξύνεσαι. Οι συχνές κινήσεις των χεριών σου κοντά στο πρόσωπό σου όταν μιλάς, μπορεί να δώσουν στο συνομιλητή σου την αίσθηση ότι ψεύδεσαι ή ανυπομονείς.
Αντ’ αυτού, διατήρησε ένα σταθερό βλέμμα στον ακροατή σου και δείξε του ότι είσαι απολύτως συγκεντρωμένος-η στο θέμα που συζητάτε.
«Κρέμομαι από τα δόντια μου»
Αυτό το τρικ οραματισμού θα σε βοηθήσει να δείχνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τη στάση σου, που αποτελεί το μεγαλύτερο βαρόμετρο της επιτυχίας σου.
Για να το κάνεις αυτό, οραματίσου ότι μία κλωστή είναι κρεμασμένη στις δύο πλευρές στο πλαίσιο κάθε πόρτας που περνάς (από τη μία πλευρά στην άλλη). Προσποιήσου ότι δαγκώνεις την κλωστή και άφησε την να τραβήξει τα μάγουλά σου σε ένα αχνό χαμόγελο και να ανορθώσει τη στάση σου.
Όταν «κρέμεσαι από τα δόντια σου», κάθε μυς τεντώνεται στην τέλεια σωματική στάση. Τι κεφάλι σου κρατιέται ψηλά, οι ώμοι πίσω, ο θώρακας έξω και τα πόδια «ελαφραίνουν».
Αυτό το τρικ λειτουργεί εύκολα λόγω και της συχνότητας που περνάμε μέσα από πόρτες. Άλλωστε, εάν οραματίζεσαι κάτι αρκετά συχνά, γίνεται συνήθεια. Και η συνήθεια της καλής στάσης σώματος είναι η πρώτη ένδειξη ενός μεγάλου νικητή.
«Γεια σου παλιέ φίλε»
Όταν συναντάς για πρώτη φορά κάποιον, φαντάσου ότι είναι παλιός σου φίλος. Θα αισθανθείς άνετα και οικεία και αυτό θα προκαλέσει πολλές υποσυνείδητες αντιδράσεις στο σώμα σου, από μαλάκωμα των φρυδιών σου έως την τοποθέτηση των δαχτύλων των ποδιών σου.
Ένα πρόσθετο όφελος αυτής της τεχνικής είναι ότι, όταν δρας σαν ήδη να υπάρχει συμπάθεια με κάποιον, γίνεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» -πιθανότατα θα τον συμπαθήσεις όντως. Και, ως γνωστόν, η συμπάθεια γεννά συμπάθεια, ο σεβασμός γεννά σεβασμό κ.ο.κ, άρα πιθανότατα θα σε συμπαθήσει και το άλλο άτομο.
απο το sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου