Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Έδωσαν τα χέρια Όμιλος Βαρδινογιάννη και Κινέζοι!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «S&, η οικογένεια Βαρδινογιάννη έδωσε τα χέρια με μεγάλο κινεζικό όμιλο για την πώληση της Vegas Oil & Gas, της θυγατρικής εταιρείας του με έδρα την Αίγυπτο, έναντι τιμήματος 650-700 εκατομμυρίων ευρώ!

Το μεγάλο αυτό deal σημειώνεται ότι έχει
πάρα πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς οι άδειες εξόρυξης της Vegas Oil & Gas έχουν δοθεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση και άρα απαιτείται σχετική έγκριση από τις εκεί Αρχές. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Με την ολοκλήρωση του εν λόγω deal, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτά κολοσσιαία ρευστότητα, και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, με το θέμα της ΔΕΠΑ ανοιχτό, καθώς και άλλα μεγαλύτερα ή μικρότερα ενεργειακά μέτωπα που παραμένουν εξίσου ανοιχτά.

Ουσιαστικά, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη μαζί με τον Όμιλο Μυτιληναίου μπορούν, πλέον, να χτυπήσουν και μόνοι τους τη ΔΕΠΑ, πολύ περισσότερο, δε, αν συνεργαστούν με ευρωπαϊκό ή αμερικανικό γκρουπ. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, από το 2008 έχει εισφέρει σημαντικότατα κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, καθώς, παρά την κρίση, ποτέ δεν εμφάνισε ζημίες, όπως έπραξαν άλλες ελληνικές επιχειρήσεις για να μην φορολογηθούν…

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι Κινέζοι διψάνε για πετρέλαιο, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες της μεγαλύτερης πληθυσμιακά χώρας είναι τεράστιες.

Θυμίζουμε ότι οι τρεις μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί της Κίνας είναι οι:
-  China National Petroleum Corporation (CNPC), θυγατρική της οποίας είναι η Petro China, όμιλος που συγκαταλέγεται μέσα στους τρεις πρώτους παγκοσμίως.
- Ο Όμιλος Sinopec, o οποίος, μόνο το 2012 δαπάνησε 32 δισ. δολάρια για εξαγορές.
- Η τρίτη μεγάλη ενεργειακή δύναμη της Κίνας είναι ο Όμιλος Cnooc.

Ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση για την ταυτότητα της κινεζικής εταιρείας που αγοράζει τη Vegas Oil & Gas, με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη είναι φειδωλός και γενικώς χαμηλού προφίλ. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά την κίνηση - ματ στην Πειραιώς, η οποία είναι πλέον η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, με δεδομένο ότι οι βασικοί της μέτοχοι (οικογένεια Βαρδινογιάννη κ.λπ.), έβαλαν πολλά λεφτά στη δύσκολη στιγμή, τώρα ανοίγει ο δρόμος και για το χτύπημα της ΔΕΠΑ από τον Όμιλο σε συνεργασία με το γκρουπ Μυτιληναίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου