«Η Αίγυπτος είναι μια χώρα της οποίας το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών. Απ αυτούς, το 90% είναι άνεργοι! Αυτοί οι αριθμοί ίσως δεν μπορούν να σκιαγραφήσουν το μελλοντικό σκηνικό στη χώρα. Περιγράφουν όμως, επαρκώς, το εκρηκτικό υλικό που την έχει τινάξει στον αέρα! Οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και τις άλλες αραβικές χώρες στη Β. Αφρική, μπορούν να ερμηνευτούν και με σενάρια συνωμοσίας. Άλλωστε τα όνειρα των αμερικανών για την εκ θεμελίων αναμόρφωση και εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής δεν είναι κρυφά. Όμως, ακόμη και αυτά τα σενάρια έχουν ανάγκη την εκρηκτική ύλη η οποία θα τινάξει στον αέρα το υφιστάμενο σύστημα. Και η εκρηκτική ύλη, όπως είπαμε, υπάρχει: Νέοι, άνεργοι, απελπισμένοι…
Ποιος κρατά σήμερα στα χέρια του αυτήν την εκρηκτική ύλη στην Αίγυπτο; Πιθανότητα, κανείς, εκτός κι αν εξυφαίνεται κάποιο σκοτεινό σενάριο…
Καθώς η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα σε κρίσιμη γεωγραφική θέση (Σουέζ) οι εξελίξεις στη χώρα είναι διασυνδεδεμένες με στρατηγικά συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων και με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το νέο τοπίο στη χώρα και ίσως την περιοχή θα διαμορφωθεί από τις απαντήσεις στα πιο κάτω ερωτήματα:
Θα καταφέρει το καθεστώς Μουμπάρακ να αφοπλίσει την «εκρηκτική ύλη», προσφέροντας ελπίδες για μια καλύτερη ζωή στην νεολαία;
Θα παραδώσει τη σκυτάλη σε ένα σύστημα εξουσίας που θα εγγυάται τη συνέχεια των διεθνών δεσμεύσεων και (φιλοδυτικών) τοποθετήσεων;
Θα έρθει στην επιφάνεια ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός;
Από τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη στην περιοχή. Καθώς αυτός ο χάρτης περιγράφει τις ισορροπίες στην πιο ευαίσθητη ίσως γωνιά του πλανήτη (Μέση Ανατολή) είναι προφανές ότι μια ριζική αναμόρφωσή του, δύσκολα μπορεί να γίνει αναίμακτα…»
(Από το «Ποντίκι«)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου