Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Τυνησία: Η “επανάσταση των γιασεμί” γκρεμίζει το καθεστώς του Μπεν Αλί
*Διαφθορά, πλουτοκρατία και ανεργία ξεσήκωσε τον κόσμο
Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com
Η “επανάσταση των γιασεμί”, όπως την αποκαλούν ήδη μερικοί, καρποφόρησε με την αναχώρηση του προέδρου-δικτάτορα της Τυνησίας, Μπεν Αλί (λέγεται ότι κατευθύνεται στο Παρίσι). Η χώρα, πρώην προτεκτοράτο της Γαλλίας, με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές της τις τελευταίες ημέρες, ελπίζει τώρα σε μια περισσότερο δημοκρατική διακυβέρνηση με οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές για τα 10 εκατ. του πληθυσμού της. Μετά από 23 χρόνια διαφθοράς, νεποτισμού, ανεργίας και ακρίβειας, ο λαός -και κυρίως η νεολαία- βγήκε στους δρόμους αναγκάζοντας τον Μπεν Αλί να εγκαταλείψει το φρούριο του προεδρικού μεγάρου δίπλα από τα αρχαία ερείπια της Καρχηδόνας, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας.
“Η Cosa Nostra, η μαφία που μας κυβερνά”, μου έλεγε πριν από μερικούς μήνες ένας νέος καθηγητής αγγλικών, ο Αχμέτ Μ., “γρήγορα θα πάρει δρόμο. Δεν αντέχουμε άλλο. Η ανεργία των νέων ξεπερνά το 40%, το 65% αυτών που τελειώνουν πανεπιστήμια δεν βρίσκουν δουλειές, η ακρίβεια δεν μπορεί να ελεγχθεί, η λογοκρισία σε όλα τα ΜΜΕ είναι ασφυκτική, η κλεπτοκρατία της γυναίκας του προέδρου και του γαμπρού τους ελέγχει τα πάντα και τους πάντες στην οικονομία. Ο,τιδήποτε αγοράζεις, το πληρώνεις σ΄ αυτούς”. Βρέθηκα εκεί για διακοπές επτά ημερών, παρέα με 'Ελληνες εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη. Μείναμε στο τουριστικό θέρετρο Χαμαμές Γιασμίν (το δικό μας γιασεμί), μόνο που τα φυτά στα πολυτελή ξενοδοχεία και τις επαύλεις των προνομιούχων έστελναν ελάχιστο άρωμα.
Το φιτίλι έβαλε αυτή τη φορά η αυτοπυρπόληση ενός 26χρονου άνεργου στις 17 του περασμένου μήνα, επειδή η αστυνομία τού πήρε βίαια τον πάγκο με τα φρούτα που πουλούσε στο δρόμο, για να ξεψυχήσει λίγες μέρες αργότερα. Η “επανάσταση των γιασεμί” είχε ανάψει.
Ο Αχμέτ Μ. δεν λογάριαζε τίποτα. “Η γυναίκα του Μπεν Αλί, με το επίθετο Trabelsi και ο γαμπρός της ελέγχουν μεγάλο μέρος της οικονομίας μας. Το ίδιο και μερικές άλλες οικογένειες στενά δεμένες με το προεδρικό περιβάλλον. Αγοράζουν φτηνά επιχειρήσεις, διώχνουν το προσωπικό και τις πουλάνε με μεγάλα κέρδη. Ο καθηγητής σε πανεπιστήμιο παίρνει 700 ευρώ, ενώ άλλοι συνάδελφοί του μόνο 150”.
Αν αναρωτηθείτε τι έκανε τα τελευταία 23 χρόνια η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες της εξέγερσης, η απάντηση είναι πανεύκολη. Απολύτως τίποτα. Ίσως γιατί οι μεγάλες επενδύσεις των χωρών όπως Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Βρετανίας βόλευαν το δικτατορικό καθεστώς του Μπεν Αλί, βάζοντας κατά κάποιο τρόπο φρένο στα εξτρεμιστικά στοιχεία του ισλαμισμού. Βλέπετε, ο βορράς της Αφρικής απέναντι στο νότο της Μεσογείου πρέπει να έχει καθεστώτα μπανανίας προς φύλαξη των συμφερόντων της Ευρώπης! Ο φράκτης, όμως, της διαφθοράς και της πλουτοκρατίας των λίγων έπεσε. Φαίνεται ότι οι τελευταίοι δεν υπολόγισαν την οικονομική κρίση του 2008, αφορμή τώρα για να φυτρώσει ένα άλλο είδος γιασεμιού. Ο λαός της Τυνησίας το αξίζει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου