Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο ΆντριουΜπόσομγουερθ έγραψε στην γερμανική εφημερίδα DieWelt ότι, «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χωρίς δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους».Μάλιστα, ο ίδιος, που είναι και ο μεγαλύτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco Europe, μιας εταιρίας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον πλανήτη στις αγορές ομολόγων, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή, αφού οι αγορές δεν την εμπιστεύονται (όπως επίσης και τις άλλες χώρες των «PIGS») και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσει «σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσει το χρέος της, θα συνεχίσει το σενάριο της πτώχευσης, παρ’ όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ».
Προσέτι, και ο περίφημος «Δρ. Καταστροφή», ή οαμερικανός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί, λίγο ενωρίτερα είχε πει ότι, «Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να επιστρέψει στη δραχμή». Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δύο μέρες αργότερα είδε στην Αθήνα και τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τόνισε ότι δεν μπορεί η πατρίδα μας να γίνει Αργεντινή, «μιας και είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλα χαρακτηριστικά».
Ας μη γελιόμαστε! Ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή (και όχι, π.χ., σε μεταχείριση μιας ελεγχόμενηςπτώχευσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους), θα ήταν ίση με τον χειρότερο εφιάλτη για την γενέτειρά μας! Για παράδειγμα, η ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπερνούσε, μέσα σε ένα χρόνο το 27%, ενώ ο πληθωρισμός θα ήταν απολύτως ξέφρενος και θα σκαρφάλωνε πάνω από το 100%. Δηλαδή, χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα θα οδηγούνταν αυτομάτως και δραματικά προς τα όπισθεν,κατά τουλάχιστον 5 δεκαετίες. Σκεφτείτε, επιπροσθέτως, την ακατάσχετη «αιμορραγία» στις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων, από φήμες και μόνο, καθώς και την αυτόματη, τότε και εξ αιτίας, κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος.Πραγματικό χάος.
Βάλτε πάνω σε αυτά και την μετέπειτα αυτόματη εισέτι υποτίμηση της «νέας-δραχμής», κατά τουλάχιστον 50% (σε σχέση με το ευρώ) και, καλώς ήρθατε πλέον στααπίστευτα καινούργια ελληνικά «τάρταρα». Άμεσα, με τη «νέα δραχμή», οι εξαγωγές μας «πάνε καλά» (μόνο για λίγα χρόνια, αφού, εν τω μεταξύ, η οικονομία μας δεν έγινε πραγματικά ανταγωνιστική, αλλά μόνοεικονικά ή λογιστικά και με «τρικ-αυτογκόλ»), ενώ οι εισαγωγές μας γίνονται ακριβότερες, κατά ένα άλλο 50%, μειώνοντας έτσι, σε μια μόνο στιγμή, κατά περίπου 17%, την αγοραστική δύναμη των ελλήνων πολιτών (αφού, το 35% των χρημάτων μας πάνε σε αγορές εισαγομένων αγαθών και υπηρεσιών). Προσθέστε δε σε όλα αυτά και την αυτόματη προσέτι αύξηση του δημοσίου χρέους μας, κατά 50% (δηλαδή, την εκτίναξή του πάνω από το εφιαλτικό 210%), την ακαριαία ακολούθως στάση πληρωμών και …καληνύχτα Ελλάδα!
πηγη:kostasxan.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου