Η έλλειψη ρευστότητας, η δυστοκία χορήγησης κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις στο «χείλος του γκρεμού». Μοναδική «σανίδα σωτηρίας» για τις παραπαίουσες επιχειρήσεις προβάλλει η ένταξή τους στο άρθρο 99 του κώδικα πτωχεύσεως του νόμου 3588/2007, ώστε να υπαχθούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής για τη ρύθμιση των οφειλών τους με τους πιστωτές τους και να εξασφαλίσουν το πάγωμα των χρεών τους για δυο χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr εταιρίες με διογκωμένα προβλήματα και υποχρεώσεις προστίθενται συνεχώς στη σχετική λίστα ζητώντας την υπαγωγή τους στο άρθρο 99. Συγκεκριμένα, τον δρόμο της υπαγωγής στο εν λόγω άρθρο του πτωχευτικού κώδικα ακολουθεί η βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων Χ. Ξανθόπουλος με τον διακριτικό τίτλο Α-Ω ΑΕ, που έχει την έδρα της στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Οι υποχρεώσεις της εταιρίας, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, το 2007 ανέρχονταν σε 13,5 εκατ. ευρώ. Στο άρθρο 99 εντάχθηκε και η βιομηχανία δομικών μηχανημάτων Τεχνοκάτ ΑΤΕΒΕ στο Καλοχώρι, οι υποχρεώσεις της οποίας ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 η κατασκευαστική εταιρία Αφοί Μεσοχωρίτη, η οποία περιμένει το Πρωτοδικείο να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, που υπέβαλε σε συνεργασία με τον διαμεσολαβητή κ. Ξανθόπουλο. Τα χρέη της Μεσοχωρίτης μετά τον διακανονισμό που έγινε και την διαγραφή κάποιου ποσού ανέρχονται σε 6,5 εκατ. ευρώ.
Από το χώρο της κρεατοβιομηχανίας, η επιχείρηση Ζελιαλίδης ΑΕΒΕΚ έχει υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και βρίσκεται στο στάδιο αναδιοργάνωσής της και καταβολής των οφειλών της που έχουν ρυθμιστεί. Τα επόμενα δύο χρόνια η Ζελιαλίδης, μετά τη συμφωνία συνδιαλλαγής που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές της, θα καταβάλει μόνο στους προμηθευτές για παρελθούσες υποχρεώσεις ποσά που θα υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρία είχε επιβαρυνθεί από επένδυση ύψους 34 εκατ. ευρώ που είχε πρόσφατα ολοκληρώσει και από την κρίση στην αγορά, ενώ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξαιτίας της αιφνίδιας παύσης της χρηματοδότησής της από τις τράπεζες. Τελικά επήλθε με τον μεσολαβητή της και συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.
Πανελλήνια...ουρά για το 99
Πανελλήνια ουρά έχουν δημιουργήσει οι εταιρίες από διαφορετικούς κλάδους, που άλλες εντάχθηκαν και για άλλες απορρίφθηκε το αίτημά τους για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εταιρίες: Αltec Τelecoms, Μicroland, Βetanet, ΔΙΕΚΑΤ, Θεμελιοδομή, ΣΑΟΣ, Lannet, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και Τeledome, που έχουν εναποθέσει το μεγαλύτερο μέρος των ελπίδων τους στην εμφάνιση κάποιου στρατηγικού επενδυτή, καθώς οι τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης προς αυτές.
Πάντως ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος δήλωσε ότι το 2010 είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, οι οποίες αντιμετωπίζουν με τρόμο το μέλλον τους. Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, μέχρι το τέλος του 2009 στο Επιμελητήριο είχαν δηλώσει τέσσερις εταιρίες ότι εντάχθηκαν στο άρθρο 99, ενώ επίκειται και η ένταξη άλλων τεσσάρων εταιριών-μελών του ΕΒΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου χθες το βράδυ, επιβεβαιώθηκε εντός 24ώρου περίπου η πρόβλεψη του κ. Μπακατσέλου ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει σκληρότερα μέτρα, εφαρμόζοντας το Σχέδιο Β΄σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, οι φημολογίες για νέο κύμα πτωχεύσεων αυξάνουν. Λουκέτο έβαλαν στο τέλος του 2009 οι εταιρείες Τεξαπρέτ και Όττο Εβρος, ενώ άλλες επιχειρήσεις, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Μαξίμ, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα πολλά προβλήματα και είναι αβέβαιο το μέλλον τους.
Τι προβλέπει το άρθρο 99
Το άρθρο 99 προσφέρει μια λύση σωτηρίας, μάλιστα με αφορμή τον νέο κώδικα πτώχευσης εταιριών η ΓΣΕΕ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού εξυγίανσης προβληματικών εταιριών, σας τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Εταιριών που είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του ’80.
Ο νέος νόμος 3588/2007 για τις πτωχεύσεις περιλαμβάνει το άρθρο 99, με το οποίο μία εταιρεία μπορεί να καταθέσει αίτηση συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της.
Εάν βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης λόγω υψηλών χρεών προς τράπεζες και τρίτους και η διοίκηση πιστεύει ότι ένας διακανονισμός με τους πιστωτές μπορεί να οδηγήσει στην επιβίωση της εταιρίας, τότε καταθέτουν στο κατά τόπους Πρωτοδικείο αίτηση συνδιαλλαγής με στόχο να πετύχουν ρύθμιση των χρεών τους, ενώ παράλληλα ένα μέρος τους διαγράφεται μετά τις διαβουλεύσεις του μεσολαβητή με τους πιστωτές.
Στην αίτηση πρέπει να περιγράφονται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το μέγεθος και η κοινωνική σημασία της επιχείρησης από άποψη απασχόλησης και τα προτεινόμενα μέτρα χρηματοδότησής της. Το δικαστήριο αποφασίζει εάν θα ανοίξει τη διαδικασία, με τον ορισμό μεσολαβητή και με χρονικό περιορισμό στη συνδιαλλαγή το ανώτερο έως τρεις μήνες. Ο μεσολαβητής πρέπει να εντάξει στον διακανονισμό το 51% των οφειλών.
Εάν στη συνέχεια υπάρξει συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών για ρύθμιση των χρεών και επικυρωθεί από το δικαστήριο, αυτή δεν μπορεί να έχει διάρκεια ισχύος μικρότερη των δύο ετών. Έτσι, δίνεται πράγματι μία δεύτερη ευκαιρία στην επιχείρηση, προκειμένου να εξυγιανθεί και να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο, ενώ κατά τη διάρκεια της συμφωνίας αναστέλλονται τυχόν απαιτήσεις κατά του οφειλέτη.
πηγη:voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου