Στο εκρηκτικό ποσό των περίπου 4 τρισ. δολαρίων, δηλαδή όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Γερμανίας, ανέρχεται ο ημερήσιος τζίρος στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και δημοσιεύτηκε χθες, ο τζίρος στην αγορά συναλλάγματος αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2007, όταν ήταν 3,3 τρισ. δολάρια.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη σημαντική αύξηση κατά 47% -από 1 τρισ. δολάρια το 2007 σε 1,5 τρισ. δολάρια το 2010- των συναλλαγών στην τρέχουσα αγορά συναλλάγματος (spot).
Αντανακλά, σύμφωνα με τη BIS, την αυξανόμενη ισχύ και δραστηριότητα στις αγορές συναλλάγματος άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών πέραν των τραπεζών, όπως τα hedge funds, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Το γεγονός ακόμη ότι το 65% των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος είναι διασυνοριακές, ενώ το υπόλοιπο εγχώριες, αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση της κίνησης κεφαλαίων.
Η αγορά του Λονδίνου συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία στην παγκόσμια αγορά, καθώς οι τράπεζές του είναι υπεύθυνες πλέον για το 36,7% των ημερήσιων συναλλαγών έναντι 34,6% το 2007.
Ποσοστό που αν μη τι άλλο υποδηλώνει συγκεντρωτισμό. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με μερίδιο 18%, η Ιαπωνία με 6% και η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ η κάθε μία με 5%. Οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος είναι η γερμανική Deutsche Bank και η αμερικανική Citigroup, ενώ ακολουθούν η ελβετική UBS, η επίσης αμερικανική JP Morgan και η βρετανική HSBC.
Οσον αφορά τα νομίσματα, το δολάριο συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία αν και το μερίδιό του μειώνεται συνεχώς -στο 85% τον Απρίλιο του 2010 έναντι του επιπέδου-ρεκόρ 90% το 2001, λίγο μετά την εισαγωγή του ευρώ.
Μικρή άνοδο κατά 2% εμφανίζουν το μερίδιο του ευρώ και του γεν, ενώ το μερίδιό τους αύξησαν επίσης το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά.
ΠΗΓΗ:enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου