Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εκτιμούν τώρα Moody�s και Financial Times

Σωτηρης Νικας

Θετικά μηνύματα στέλνει η αγορά για την Ελλάδα, ενόψει και της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα για την πρώτη επίσημη έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου. Ο ξένος οίκος αξιολόγησης Moody's θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ενώ οι Financial Times φιλοξενούν δημοσίευμα στο οποίο η κ. Ανκε Ρίχτερ (Anke Richter), υψηλόβαθμο στέλεχος της Conduit Capital Markets, εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον στήριξη αν αποδείξει ότι την αξίζει. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα έρθουν στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν από τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, έως και την Παρασκευή 6 Αυγούστου, ελέγχους στην ελληνική οικονομία και την πρόοδό της. Από την έκθεση που θα καταρτίσουν θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανεικών ύψους 9 δισ. ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει για την ελληνική οικονομία η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης εν γένει (ΟΤΑ, ασφαλιστικά Ταμεία). Ωστόσο, δεν αναμένεται η τρόικα να εντοπίσει κάποια σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του Μνημονίου, που θα αποτρέψουν την παροχή της δεύτερης δόσης.

Επίσης, το μέχρι σήμερα αρνητικό κλίμα στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίζει να αντιστρέφεται. Ο αντιπρόεδρος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's - που υποβάθμισε προσφάτως τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) - κ. Τόμας Μπάιρν (Thomas Byrne) δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «δεν νομίζουμε ότι επίκειται χρεοκοπία της Ελλάδας, ειδικά με τη «μαζική» βοήθεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., η οποία της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά της για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στις αγορές». Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι «υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές».

Από την πλευρά της η κ. Ρίχτερ μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε πως «η Ελλάδα σίγουρα θα σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική της προσαρμογή», αν και συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι θα επιτύχει τους στόχους της». Επίσης, ανέφερε πως «θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω στήριξη εάν καταφέρει να αποδείξει ότι αξίζει κάτι τέτοιο».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης θα συζητηθεί μόνο αν διαφανεί ότι η δημοσιονομική πρόοδος δεν επιτυγχάνεται και στην περίπτωση αυτή προέβλεψε ότι η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων (haircut) θα φτάσει στο 40-50% και το πιο πιθανό θα είναι η Ελλάδα να φύγει από τη Ζώνη του Ευρώ

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου