Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Μπαταχτσήδες ενοικιαστές με άσπρα κολάρα

Ευκαιρίες αγοράς για χιλιάδες μικρά διαμερίσματα σε τιμές κοψοχρονιάς -ώς και 50% κάτω από την αρχικώς ζητούμενη- δημιουργεί η κρίση.

undefined Διαμερίσματα των δύο ή τριών δωματίων σε κεντρικές και όχι ιδιαίτερα υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας (Αμπελόκηποι, Ζωγράφου, Παγκράτι κ.ά.) για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους ζητούσαν μέχρι πρότινος 60.000 ώς 80.000 ευρώ πουλιούνται τώρα σαν... φιστίκια σχεδόν στις μισές τιμές δηλαδή στα 30.000 ώς 50.000 ευρώ!

Πρόκειται για σπίτια τα οποία εγκαταλείπουν κυρίως Αλβανοί και Βούλγαροι οικονομικοί μετανάστες που δεν βρίσκουν πια δουλειές και επιστρέφουν αναγκαστικά πίσω στη πατρίδα τους.

Είναι αυτοί που είχαν έρθει ομαδικά στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του '90, βρήκαν τότε εύκολα δουλειές, οι μεν άνδρες σε οικοδομές και στα μεγάλα έργα της προ-ολυμπιακής Αθήνας, οι δε γυναίκες ως οικιακές βοηθοί και με σταθερή πλέον απασχόληση, με πολυμελείς οικογένειες και με οικονομίες στην άκρη προχώρησαν σταδιακά σε αγορές ακινήτων.

Τώρα, όμως, που όλη η χώρα έχει μπει στην πρέσα του ΔΝΤ και τα δημόσια έργα κόπηκαν με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα ούτε οι παλαιοί μετανάστες να βρίσκουν δουλειές ούτε οι ελληνικές οικογένειες να μπορούν να συντηρούν οικιακές βοηθούς για ανήμπορους και ηλικιωμένους, ήρθε η ώρα της μεγάλης φυγής για χιλιάδες οικογένειες ξένων που διαβιούσαν στην Αθήνα.

Κάθε κρίση, βέβαια, γεννά και τα «άνθη του κακού» ή τα επαγγέλματα ευκαιρίας, που εν προκειμένω είναι είτε οργανωμένα μεσιτικά γραφεία με ρευστό που αγοράζουν και «σαρώνουν» ό,τι βρουν μπροστά τους είτε εταιρείες με... σημαία ευκαιρίας, που φύτρωσαν σαν τα... μανιτάρια για τον σκοπό αυτό.

Εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών ξεκοκαλίζουν τα έντυπα με τις αγγελίες πώλησης διαμερισμάτων και όταν εντοπίσουν τις ευκαιρίες και αυτά που θέλουν, τηλεφωνούν στους ιδιοκτήτες και χωρίς περιστροφές κάνουν προσφορά για τα... μισά από αυτά που ζητούν. Με τον παρά στο χέρι.

Ε, λοιπόν «πάνω από το 50% των ιδιοκτητών που είτε έχουν τεράστια οικονομική ανάγκη, είτε θέλουν να φύγουν από τη χώρα υποκύπτουν και τους πουλάνε τα σπίτια», λέει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο Χρήστος Αγγάνης, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου.

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

Η πρωτοφανής, εξάλλου, κρίση στην αγορά κατοικίας και στην οικοδομή γενικότερα συνοδεύεται από μικροκομπίνες, «φάμπρικες» και ένα νέο είδος... τρακαδόρων με άσπρα κολάρα και κοστούμια, που νοικιάζουν σπίτια και διαμερίσματα δίχως ποτέ να πληρώνουν νοίκια (!).

Η μέθοδός τους είναι απλή: με σύμμαχο τη σοβαρή κατά τεκμήριο εμφάνιση και ενίοτε συστατική επιστολή από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους (σ.σ. την οποία συχνά αποσπούν εκβιαστικά, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Αγγάνης) συμφωνούν με τον απελπισμένο και στριμωγμένο ιδιοκτήτη σε ένα άκρως ικανοποιητικό γι' αυτόν ποσό ενοικίου και προχωρούν στην υπογραφή συμβολαίου.

Πίσω, όμως, έχει η αχλάδα την ουρά αφού ο καλοντυμένος ενοικιαστής αποδεικνύεται πολύ σύντομα... μπαταχτσής. Μέχρι να κατορθώσει ο ιδιοκτήτης να τον πετάξει εξώ από το σπίτι (τα δικαστήρια λειτουργούν ως γνωστόν και γι' αυτές τις υποθέσεις με ρυθμό χελώνας) ο εν λόγω κύριος έχει κατορθώσει να μείνει για πολλούς μήνες τσάμπα στο σπίτι και, όταν κάποτε βρεθεί στον δρόμο, δεν έχει παρά να δοκιμάσει -πάντα καλοντυμένος- το επόμενο θύμα.

Και βανδαλισμοί

Ενα άλλο φαινόμενο που έχει οδηγήσει σε απελπισία εκατοντάδες ιδιοκτήτες είναι αυτό της καταστροφής του διαμερίσματος από ενοικιαστές που συνήθως υφίστανται έξωση ως κακοπληρωτές. Για εκδίκηση απέναντι στον ιδιοκτήτη μουτζουρώνουν τους τοίχους, ξηλώνουν καζανάκια, καταστρέφουν μπανιέρες και, γενικά, αφήνουν πίσω τους τα σημάδια μιας τυφλής εκδίκησης απέναντι σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν κι αυτοί οξυμένες οικονομικές ανάγκες.

Δείγμα εξαλλου της απελπιστικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες Ελληνες ή ξένοι ενοικιαστές είναι ότι σε πάρα πολλά σπίτια και διαμερίσματα ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ κόβουν τηλέφωνα και ρεύμα, αφού οι λογαριασμοί παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες...

Ακόμα χειρότερη, ωστόσο, είναι η κατάσταση στο εμπόριο και τα επαγγελματικά ακίνητα.

Χιλιάδες έμποροι και επαγγελματίες που έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν και τα χρέη να πολλαπλασιάζονται στις τράπεζες εγκαταλείπουν αιφνιδιαστικά -και συνήθως Κυριακή βράδυ, συχνά χωρίς προειδοποίηση, τα μαγαζιά τους- αφήνοντας σε μαύρη απελπισία τους ιδιοκτήτες.

Οι εμπορικοί δρόμοι της Κυψέλης και του Παγκρατίου και αυτοί γύρω από το Σύνταγμα, την Ομόνοια και την Αιόλου έχουν γεμίσει με «κουφάρια» άδειων και εγκαταλειμμένων καταστημάτων ενώ για πρώτη φορά αδειάζουν ακόμη και υποκαταστήματα Τραπεζών, που ούτε αυτά είναι δυνατόν να ξανανοικιαστούν.

Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τους ενοικιαστές μαγαζιών και επαγγελματικών χώρων, οι ιδιοκτήτες κόβουν συνήθως από μόνοι τους ώς και το 30% της αξίας του ενοικίου, ενώ πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν στο σημείο να χαρίσουν ώς και 10 ενοίκια σε πολύ καλούς και παλαιούς ενοικιαστές... *

ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου