Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Απειλή λουκέτου για τον Κορασίδη

Mε τη χρεοκοπία βρίσκεται αντιμέτωπη η ιστορική αλυσίδα εμπορίας ηλεκτρικών ειδών ΡάδιοΚορασίδης για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια. Και αν το 2006 τη γλίτωσε στο... παρά πέντε με την ένταξή της στο άρθρο 44, σήμερα θα χρειασθεί ένα θαύμα για να μην επέλθει το μοιραίο για τους 420 εργαζομένους στην επιχείρηση αλλά και τους πιστωτές της.

Σε έναν κλάδο όπου ο τζίρος λόγω της κρίσης έχει υποχωρήσει κατά 30%, εταιρείες όπως η Κορασίδης που δεν είχαν «λίπος» να κάψουν βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Πόσω μάλλον όταν ο όμιλος της Μarfin Ιnvestment Group που κατείχε ως το τέλος του 2009 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, αποχώρησε από την εταιρεία. Σήμερα η κατάσταση στην Κορασίδης έχει ως εξής: οι γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν σταματήσει. Επίσης σταμάτησε και η πίστωση από τους προμηθευτές. Χρέη 10 εκατ. ευρώ
Εχουν σχηματισθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 10 εκατ. ευρώ ενώ από το άρθρο 44 η εταιρεία «κουβαλάει» μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 55 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες ύψους 15 εκατ. ευρώ. «Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να μειώσουμε τον χώρο έκθεσης στα 39 καταστήματά μας για να μη φαίνονται άδεια» αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της εταιρείας.

Το βασικό πρόβλημα, όπως για τον επιχειρηματία κ. Ι. Ευαγγελάτο που έδωσε προοπτική στην εταιρεία το 2006 μετά την ένταξή της στο άρθρο 44, είναι η κόντρα που έχει με το σωματείο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη διοίκηση για κακοδιαχείριση, αφήνουν αιχμές για την τύχη των 114 εκατ. ευρώ της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου τον Οκτώβριο του 2009 και υποστηρίζουν ότι η διοίκηση δεν έχει σχέδιο σωτηρίας αλλά με τις πρωτοβουλίες της οδηγεί την εταιρεία κατευθείαν στην πτώχευση.

Η διοίκηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι απέναντί της δεν έχει το σύνολο των εργαζομένων αλλά τη διοίκηση του σωματείου που εκπροσωπεί 80 εργαζομένους επί συνόλου 420.

«Ολες οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει για να γλιτώσουμε την εταιρεία έχουν απορριφθεί από το σωματείο. Οι εργαζόμενοι φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ότι για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίες πρέπει να οδηγηθούμε σε κατάρτιση ισοσκελισμένων ισολογισμών. Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα βγούμε ζημιωμένοι όλοι. Οταν έφυγε η ΜΙG, το προσωπικό ξεπερνούσε τα 500 άτομα. Η κρίση μάς υποχρέωσε να προχωρήσουμε σε μείωση του προσωπικού αφού το κόστος της μισθοδοσίας με αυτούς τους τζίρους που κάνει η αγορά είναι πλέον δυσβάσταχτο, όχι μόνο για την Κορασίδης αλλά για όλες τις εταιρείες του κλάδου. Αποζημιώθηκαν περίπου 80 άνθρωποι και έπειτα από παρέμβαση του σωματείου οι απολύσεις σταμάτησαν» αναφέρουν από τη διοίκηση. Τρεις προτάσεις
Από τις αρχές του 2010 ο κ. Ευαγγελάτος υπέβαλε τρεις προτάσεις στους εργαζομένους με στόχο τη διάσωση της εταιρείας. Πρότεινε εκ περιτροπής εργασία για όλους, δηλαδή 3 ή 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Επανήλθε και πρότεινε οι διευθυντές των καταστημάτων να γίνουν εταίροι, να μετατραπεί κάθε κατάστημα σε ΕΠΕ και καθαρό από βάρη να χρηματοδοτηθεί και να λειτουργήσει με τη μέθοδο του franschise αποδίδοντας προμήθεια στην Κορασίδης, ώστε η τελευταία να αποπληρώσει τα χρέη από το άρθρο 44.

Η εταιρεία θα παρείχε υπηρεσίες αποθήκευσης, μάρκετινγκ σε όσα καταστήματα το επιθυμούσαν. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή. Η τελευταία πρόταση της διοίκησης προέβλεπε οι εργαζόμενοι να αναλάβουν κάθε κατάστημα ξεχωριστά με κεφάλαιο από τις αποζημιώσεις τους. Δέχτηκαν περίπου 20 άτομα αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Από τη διοίκηση εκτιμούν ότι η πρόταση για «σπάσιμο» της εταιρείας σε 39 ΕΠΕ - όσα είναι και τα καταστήματα-, ήταν στοχευμένη και θα είχε και τη συμπαράσταση των τραπεζών. Αυτό το μοντέλο λειτουργίας θα οδηγούσε σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας (από 420 σε περίπου 250) αλλά η επιχείρηση θα είχε πολλές πιθανότητες να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η πρώτη έγχρωμη ΤV και το σίριαλ της επιβίωσης
H Ράδιο-Κορασίδης ιδρύθηκε από τον Αντώνη Κορασίδη το 1947, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Μεταξύ άλλων καινοτομιών, η Ράδιο-Κορασίδης εισήγαγε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσε το mini πλυντήριο πιάτων.

Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, πνιγμένη στα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44. Διαγράφεται σχεδόν το 1/3 των χρεών και περνά στον έλεγχο (70%) του κ. Ι. Ευαγγελάτου, επιχειρηματία του χώρου και εκ των βασικών προμηθευτών της Κορασίδης.

Στις αρχές του 2008 ο κ. Ευαγγελάτος πείθει τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία. Η ΜΙG δεν εφείσθη χρημάτων. Προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο. Και πάλι όμως η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές. Το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2009 η ΜΙG αποφάσισε να κάνει stop loss και πώλησε το ποσοστό της στον κ. Ευαγγελάτο. Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2009, είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.

Ο κ. Ευαγγελάτος δεν παραιτήθηκε από τη δεύτερη προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας. Βεβαίως, δεν είχε και πολλές επιλογές καθώς είναι «εγκλωβισμένος» αφού οι άλλες εταιρείες που ελέγχει έχουν μεγάλες απαιτήσεις από την Κορασίδης και σε περίπτωση λουκέτου της τελευταίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επισφαλειώ

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου