Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ανοίγουν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Του Χρ. Δασκαλόπουλου

Υπερτιμημένα, υπερφορολογημένα αλλά και ελκυστικά συνεχίζουν να είναι τα ακίνητα για ορισμένους πολίτες -έστω και λίγους- που δεν βρίσκουν πού αλλού να τοποθετήσουν τις μικρές ή μεγαλύτερες αποταμιεύσεις τους. Ακόμη και στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, καταγράφονται έστω και λίγες αγοραπωλησίες διαμερισμάτων. Πρόκειται για τοποθετήσεις μετρητών από ιδιώτες που θεωρούν το ακίνητο ασφαλέστερο και σταθερότερο από μία τραπεζική κατάθεση.

Η Δέσποινα Μπουλούκου, αρμόδια για τον τομέα Οικιστικού Ακινήτου στη Δανός & BNP Paribas Real Estate, επιβεβαιώνει ότι το περασμένο διάστημα σημειώθηκε κινητικότητα στα μικρά παλαιά και φτηνά διαμερίσματα. «Οι πολίτες, φοβούμενοι χρεοκοπία της χώρας, μετέφεραν σημαντικά κεφάλαια από τις τράπεζες σε μεταχειρισμένα ακίνητα.
Με την είσοδο στους καλοκαιρινούς μήνες, η ένταση των αγορών αυτών μειώθηκε, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι δεν θα συνεχιστεί μετά το πέρας των διακοπών. Η τάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι δυνατόν να ενταθεί στο προσεχές διάστημα. Πρώτη αιτία, είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που τοποθετείται στο 2011 -μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα- που θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση των εξόδων μεταβίβασης για τον αγοραστή.

Μεγαλύτερης σημασίας μπορεί να αποδειχτεί η κίνηση των τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων που ανακοινώθηκε από το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αν η προσπάθεια των τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση ευοδωθεί, η αγορά των ακινήτων μπορεί να αναθερμανθεί. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εγκρίνουν μεγαλύτερο αριθμό δανείων, οι αποδόσεις των καταθέσεων θα είναι ασύμφορες και όλοι αναμένουν ότι οι ιδιώτες θα στραφούν ξανά στα ακίνητα για να εξασφαλίσουν την περιουσία τους και να έχουν κάποια απόδοση.

Οι κατασκευαστές πάντως δεν βλέπουν αισιόδοξες προοπτικές ως προς τα νεόδμητα ακίνητα. Τα λιγοστά ακίνητα της τάξης των 100.000 ευρώ που πωλούνται σήμερα για επένδυση, είναι διαμερίσματα δεύτερο χέρι, είπε στην «Ι» ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης, που επισήμανε ότι φέτος έχουν διακόψει τη λειτουργία τους 800 γραφεία τεχνικών κατασκευών.

Ο πρόεδρος των κατασκευαστών τόνισε ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο που απαιτεί «πόθεν έσχες» ακόμα και για την πρώτη κατοικία, η τοποθέτηση χρημάτων στην οικοδομή είναι απαγορευτική.

Σε επισήμανσή μας ότι καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια από την πολιτεία ώστε να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τα κεφάλαια να δικαιολογούνται, μας απάντησε: «Γιατί χρειάζεται πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και όχι για την αγορά ενός ρολογιού 50.000 ευρώ ή για ένα αντίστοιχο λογαριασμό σε νυχτερινό κέντρο;».

Οι προτάσεις

«Στις ΗΠΑ, μία χώρα όπου αν δεν κόψεις απόδειξη πας φυλακή, καταργήθηκε πριν από λίγο καιρό το πόθεν έσχες για την αγορά σπιτιού, προκειμένου να στηριχτεί η οικοδομή», λέει ο Δημήτρης Καψιμάλης. Υποστηρίζει ότι η Ένωση Κατασκευαστών θα προτείνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στην πολιτεία μετά το καλοκαίρι.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι κρατικές εγγυήσεις για όσους λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια, η επιστροφή στο παλαιότερο καθεστώς χωρίς πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία αλλά και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος για το real estate.

Η ανάγκη ρίχνει τις τιμές σε σπίτια και καταστήματα

Ευκαρίες στην κτηματαγορά βλέπει, η εταιρεία εκτιμητών ακινήτων ΔΑΝΟΣ. Σύμφωνα με μελέτη της, λόγω των τελευταίων εξελίξεων αρκετοί δανειολήπτες δεν μπορούν να καλύψουν τις δόσεις τους. Η αναγκαστική πώληση των κατοικιών είναι το επόμενο βήμα και δημιουργεί ευκαιρίες παρά την ανασφάλεια των επενδυτών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΔΑΝΟΣ, το κοινό έχει στραφεί σε μεταχειρισμένες κατοικίες προκειμένου να αποφύγει τα φορολογικά μέτρα, όπως ο αυξημένος ΦΠΑ, η αλλαγή του αφορολόγητου στην πρώτη κατοικία αλλά και η υψηλή αντικειμενική αξία. Αρνητική είναι η εικόνα και στις εμπορικές μισθώσεις όπου καταγράφεται εντυπωσιακή μείωση των απαιτήσεων των ιδιοκτητών σε σχέση με περασμένες χρονιές.

Η αιτία εντοπίζεται στην μετεγκατάσταση αρκετών επιχειρήσεων σε μικρότερα γραφεία ή καταστήματα. Έτσι οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις προκειμένου να κρατήσουν τους ενοίκους. Οι μειώσεις στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων φτάνει ακόμα και το 25%.
ΠΗΓΗ:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου