Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

«Δυσκολεύει ο δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ »

ΚΛΕΙΝΕΙ ακόμη περισσότερο η στρόφιγγα του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες, εξέλιξη που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού Νότου. Η ΕΚΤ αποφάσισε να επιβάλει πιο δυσμενείς όρους δανεισμού στις τράπεζες δηλώνοντας ότι από το επόμενο έτος τα πιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες ποινές, όταν χρησιμοποιούν «αδύναμα» ενεργητικά ως εγγυήσεις για να δανειστούν προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Η απόφαση αυτή καθιστά πιο δύσκολη την άντληση κεφαλαίων και για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα δανείζει σε ακόμη χαμηλότερο ποσοστό από το σημερινό έναντι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που παίρνει ως εγγύηση. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί γύρω στα 90 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Νέα κλίμακα για τα «κουρέματα»
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η νέα κλίμακα της ΕΚΤ για τα «κουρέματα»- τα ποσοστά που θα αφαιρούνται από την αξία των εγγυήσεων- θα τεθεί σε ισχύ στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς και θα καλύπτει τις περισσότερες από τις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ. Τα «κουρέματα», πάντως, για τα εθνικά ομόλογα με αξιολόγηση από ΑΑΑ έως Α- δεν έχουν μεταβληθεί, ενώ τα asset backed securities (τα ενεργητικά που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν και εκτιμάται από αναλυτές ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην κρίση) θα διατηρήσουν επίσης τις δικές τους αυστηρές ποινές.

Τα αποκαλούμενα «haircuts» θα κυμανθούν από το 0,5% για τα υψηλής αξιολόγησης κρατικά ομόλογα έως το 69,5% για τα χαμηλής ποιότητας «inverse floaters», τα «εργαλεία» που κατά κανόνα εκδίδουν εταιρίες για να προστατευθούν από αυξήσεις επιτοκίων. Επιπλέον, τα μη καλυμμένα κρατικά ομόλογα, ο πιο δημοφιλής τύπος εγγυήσεων που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΚΤ πέρσι, θα φέρουν σκληρότερες ποινές από τις τρέχουσες, όταν η ωρίμασή τους απέχει ένα έτος και πλέον.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου