Στοιχεία που δείχνουν ότι το τσάι επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα παρέχουν οι ερευνητές σε μια νέα επιστημονική μελέτη
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging-US, επιστήμονες από Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Μεγάλης Βρετανίας, αποδεικνύουν με σαφή στοιχεία ότι η
τακτική κατανάλωση τσαγιού τροποποιεί θετικά την εγκεφαλική λειτουργία και αποδοτικότητα.«Το τσάι αποτελεί ένα διάσημο ρόφημα ήδη από την αρχαιότητα, με τις πρώτες καταγραφές για την κατανάλωσή του να προέρχονται από τη δυναστεία του Shen Nong (περίπου 2700 π.Χ.) στην Κίνα», αναφέρουν οι Δρ. Junhua Li και Lei Feng, συγγραφείς της σχετικής μελέτης. Η επιστημονική ομάδα, λοιπόν, θέλησε να βρει αν και πώς το ρόφημα αυτό μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές χώρισαν τους υγιείς, μεγάλους σε ηλικία συμμετέχοντες στη μελέτη σε δύο ομάδες, ανάλογα με το ιστορικό της συχνότητας κατανάλωσης τσαγιού του καθενός και διερεύνησαν τόσο τα λειτουργικά όσο και τα δομικά δίκτυα του εγκεφάλου τους για να αποκαλύψουν το ρόλο που μπορεί να παίζει το τσάι στην οργάνωση του εγκεφάλου.
Ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τσαγιού, παρατηρήθηκε καταστολή της ημισφαιρικής ασυμμετρίας στο δίκτυο δομικής συνδεσιμότητας, αλλά καμία σημαντική επίδραση στην ημισφαιρική ασυμμετρία του δικτύου λειτουργικής συνδεσιμότητας.
Παρόλο που τα μεμονωμένα συστατικά του τσαγιού έχουν συνδεθεί με συνεισφορά στη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων και στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης, αυτή η μελέτη που βασίστηκε σε συμπεριφορικά και νευροφυσιολογικά κριτήρια έδειξε ότι υπάρχει είτε υποβαθμισμένη είτε μηδενική επίδραση όταν κάποιο συστατικό χορηγείται μόνο του, ενώ η επίδραση που παρατηρείται είναι μεγάλη στην περίπτωση που τα συστατικά του τσαγιού καταναλώνονται συνδυαστικά.
Η ανώτερη επίδραση των συνδυαστικών συστατικών αποδείχθηκε, επίσης, και σε ένα συγκριτικό πείραμα που υπέδειξε ότι το τσάι θα πρέπει να χρησιμοποιείται έναντι των εκχυλισμάτων τσαγιού. Τέλος, η επανεξέταση των επιδράσεων του τσαγιού στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ βρήκε ότι νευροπροστατευτικός ρόλος που διαθέτει το τσάι βοτάνων ήταν εμφανής σε οκτώ από τις εννέα μελέτες.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλειονότητα των μελετών μέχρι τώρα έχει αξιολογήσει τις επιδράσεις του τσαγιού από την πλευρά των νευρογνωστικών και νευροψυχολογικών κριτηρίων, με το άμεσο κριτήριο της δομής ή της λειτουργίας του εγκεφάλου να μην μελετάται εκτενώς και σωστά στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Οι ερευνητές, μάλιστα, τονίζουν ότι οι μελέτες που επικεντρώνονται στις περιφερειακές αλλοιώσεις του εγκεφάλου δεν καθόρισαν τις επιδράσεις του τσαγιού στις διαπεριφερειακές αλληλεπιδράσεις στο επίπεδο του συνόλου του εγκεφάλου.
«Συμπερασματικά, η μελέτη μας διερεύνησε διεξοδικά τις επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου τόσο σε γενική όσο και σε περιφερειακή κλίμακα, χρησιμοποιώντας απεικονιστικά δεδομένα πολλαπλής απεικόνισης πολλών μοντέλων, και παρείχε τις πρώτες αξιόλογες ενδείξεις ότι η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει θετικά στη δομή του εγκεφάλου, καθιστώντας την οργάνωση των δικτύων ακόμα πιο αποτελεσματική», σημείωσε σε καταληκτικό της σχόλης η ερευνητική ομάδα των Li/Feng.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου