Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Η Βρετανία έπεσε σε ύφεση, με τις χειρότερες επιδόσεις του ΑΕΠ το 2023 εδώ και χρόνια

Η ONS εκτιμά ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά ένα πενιχρό 0,1% το 2023

Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε σε ύφεση λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Πέμπτη, εκτροχιάζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Rishi Sunak να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του

2023, μετά από συρρίκνωση 0,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Μια ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

«Όλοι οι κύριοι κλάδοι σημείωσαν πτώση στο τρίμηνο, με τη μεταποίηση, τις κατασκευές και το χονδρικό εμπόριο να είναι οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στην ανάπτυξη, εν μέρει αντισταθμισμένες από τις αυξήσεις στα ξενοδοχεία και τις ενοικιάσεις οχημάτων και μηχανημάτων», δήλωσε η διευθύντρια οικονομικών στατιστικών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ONS, Liz McKeown.

Η ONS εκτιμά ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά ένα πενιχρό 0,1% το 2023. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση από το 2009, όταν η οικονομία εξακολουθούσε να ταράζεται από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αν εξαιρεθεί το 2020, το οποίο επηρεάστηκε από την πανδημία. Η αδύναμη άνοδος της περσινής παραγωγής ακολουθεί την ανάπτυξη 4,3% του 2022.

«Στο σύνολο του 2023 η οικονομία ήταν σε γενικές γραμμές επίπεδη», ανέφερε η McKeown.

Η είδηση της ύφεσης αποτελεί απογοήτευση για τον Sunak, του οποίου το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα διεκδικεί τη νίκη σε δύο τοπικές εκλογές στην Αγγλία. Θα μπορούσε επίσης να διευρύνει το ήδη κυρίαρχο προβάδισμα που απολαμβάνει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένονται φέτος.

«Αν και η ρηχότητα αυτής της ύφεσης παρέχει άνεση, αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης ότι η οικονομία μας παρέμεινε εγκλωβισμένη σε έναν κύκλο επίμονης στασιμότητας όλο το 2023», δήλωσε ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο Institute of Chartered Accountants στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τα στοιχεία παρέχουν επίσης ένα ανεπιθύμητο φόντο για την ανακοίνωση του ετήσιου προϋπολογισμού της κυβέρνησης τον επόμενο μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jeremy Hunt αναμένεται ευρέως να αποκαλύψει μέτριες περικοπές σε ορισμένους φόρους, παρά την αναιμική οικονομία και τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους.

Ο Hunt δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένεται χαμηλή ανάπτυξη λόγω των υψηλών επιτοκίων, τα οποία η Τράπεζα της Αγγλίας έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν δει τα τελευταία 26 χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

«Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία γυρίζει στη γωνία… Αν και οι καιροί είναι ακόμα δύσκολοι για πολλές οικογένειες, πρέπει να μείνουμε στο σχέδιο –μείωση των φόρων στην εργασία και τις επιχειρήσεις για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη οικονομία», πρόσθεσε ο Hunt σε δήλωση του.

Παρά την ήπια ύφεση, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι φοβόντουσαν πολλοί οικονομολόγοι πριν από ένα χρόνο, όταν αρκετοί προέβλεπαν μια σημαντικά πιο έντονη ύφεση.

«Είναι υπερβολικά δραματικό να χαρακτηρίζουμε την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως ύφεση, δεδομένου ότι η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται, οι πραγματικοί μισθοί ανέκαμψαν και τα μέτρα εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών επέστρεψαν σε καλά επίπεδα σύμφωνα με την άνοδο της δραστηριότητας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Pantheon Macroeconomics.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται αργότερα φέτος θα μπορούσαν επίσης να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα, η οποία ήδη ανακάμπτει στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο στο 4%. Αυτό εξακολουθεί να είναι διπλάσιο από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά πολύ χαμηλότερο από το υψηλό ρεκόρ του 11,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων μειώθηκε στο 7% από το πρόσφατο υψηλό του 19,2% τον Μάρτιο του 2023, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ONS. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν την πρώτη πτώση τους σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι μισθοί έχουν πλέον αυξηθεί ταχύτερα από τις τιμές για επτά συνεχόμενους μήνες. Οι μέσοι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,2% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ONS.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το τέλος της ύφεσης του Ηνωμένου Βασιλείου και η ανάπτυξη θα κλιμακωθεί σε θετικό έδαφος, αλλά μόνο αργά», έγραψαν οικονομολόγοι της Nomura σε σημείωμα την Πέμπτη.

Η άποψη ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ενθαρρυντική υποστηρίζεται από ξεχωριστά στοιχεία από την ONS την Πέμπτη που δείχνουν ότι η αύξηση της παραγωγικότητας, μετρούμενη ως παραγωγή ανά ώρα, σημείωσε ισοπεδωτική μείωση πέρυσι.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου