Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πώς να διαχειριστείτε το χάσμα γενεών στην επιχείρησή σας;

Με τις αλλαγές να πληθαίνουν συνεχώς, οι διάφορες εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό που ονομάζουμε χάσμα γενεών.

Όπως ισχυεί στο κοινωνικό πλαίσιο, έτσι και στο επιχειρησιακό συναντάμε δυσκολία στη

συνεννόηση μεταξύ ατόμων που μεγάλωσαν σε διαφορετικές εποχές.

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει ακόμη πιο έντονο πλέον, ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει ενταχθεί στην καθημερινότητά μας.

Μια μεγάλη εταιρεία με πολλούς εργαζομένους είναι λογικό να αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα.

Επομένως, στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε:

  • τι είναι το χάσμα γενεών,
  • ποιες είναι οι 5 κατηγορίες γενεών,
  • παραδείγματα που φανερώνουν αυτό το χάσμα,
  • γιατί είναι επωφελές για έναν οργανισμό και
  • πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε

Να ξεκινήσουμε, αρχικά, με έναν ορισμό:

Τι είναι το χάσμα γενεών;

Αφορά τις διαφορετικές πεποιθήσεις, αξίες και συμπεριφορές που διακρίνουμε μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.

Αυτές οι διαφορές προέρχονται από τις ξεχωριστές εμπειρίες που είχαν οι άνθρωποι μεγαλώνοντας.

Οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τις απόψεις τους για πράγματα όπως η εργασιακή ηθική, η επικοινωνία κι η τεχνολογία.

Ποιες είναι οι 5 κατηγορίες γενεών στον εργασιακό χώρο;

Οι παλαιότερες γενιές καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους κι οι νεότερες γενιές εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό.

Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν περιβάλλοντα εργασίας, όπου οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου δουλεύουν δίπλα σε συναδέλφους αρκετές δεκαετίες μεγαλύτερούς τους.

Παρακάτω ακολουθεί η ανάλυση του Purdue για τις πέντε γενιές στον χώρο εργασίας:

Παραδοσιακοί

Γεννημένοι την περίοδο 1925-1945, αποτελούν το 2% των εργαζομένων και κίνητρά τους αποτελούν ο σεβασμός, η παροχή μακροπρόθεσμης αξίας κι η αναγνώριση.

Η προτιμώμενη επικοινωνία είναι αυτοπροσώπως ή μέσω χειρόγραφων σημειώσεων αντί για emails.

Πιστεύουν στην υπακοή έναντι του ατομικισμού, την αναλογία θέσης κι ηλικίας και τις ιεραρχικές προόδους.

Επιπρόσθετα, παρουσιάζουν αξιοπιστία, ευθύτητα, προσεκτικότητα και πίστη.

Baby boomers

Είναι γεννημένοι την περίοδο 1946-1964 κι αποτελούν το 25% των εργαζομένων.

Κίνητρό τους αποτελεί η εταιρική πίστη, το καθήκον κι η ομαδική εργασία.

Η προτιμώμενη επικοινωνία είναι ό,τι είναι αποτελεσματικό, όπως μέσω τηλεφώνου ή συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Πιστεύουν ότι η προσπάθεια κι οι θυσίες για την επιτυχία αποφέρουν επιτεύγματα και φέρνουν αισιοδοξία, ανταγωνιστικότητα, εργασιομανία κι ομαδικότητα.

Generation X

Γεννήθηκαν την περίοδο 1965-1980 κι αποτελούν το 33% των εργαζομένων.

Τους παρακινεί η διαφορετικότητα, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τα προσωπικά συμφέροντα έναντι των εταιρικών συμφερόντων.

Προτιμούν την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου είτε αυτοπροσώπως, όπως κι οι baby boomers.

Επιπλέον, τολμούν να εγκαταλείψουν μια εταιρεία εάν δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες τους.

Επιπλέον, απορρίπτουν αλλαγές της εταιρείας που παρεμβαίνουν στην προσωπική τους ζωή και θεωρούνται ευέλικτοι, άτυποι, δύσπιστοι κι ανεξάρτητοι.

Generation Y

Αναφερόμαστε σε άτομα που γεννήθηκαν την περίοδο 1981-1994 κι αποτελούν το 35% του εργατικού δυναμικού.

Έχουν κίνητρο την ευθύνη, έναν ποιοτικό διευθυντή και μοναδικές εργασιακές εμπειρίες.

Αντίθετα με τις προηγούμενες κατηγορίες προτιμούν την επικοινωνία είτε με άμεσα μηνύματα είτε με emails.

Πιστεύουν στην αναζήτηση προκλήσεων, στην ανάπτυξη και στη διασκεδαστική επαγγελματική ζωή.

Επιπρόσθετα, στην ισορροπημένη προσωπική κι επαγγελματική ζωή και στην αποχώρηση από εταιρείες που αντιπαθούν την αλλαγή.

Θεωρούνται ότι είναι ανταγωνιστικοί, ανοιχτόμυαλοι και προσανατολισμένοι στα επιτεύγματα και την προσφορά στην περιοχή όπου εργάζονται και τους ανθρώπους της.

Generation Z

Περιλαμβάνει τα άτομα που γεννήθηκαν την περίοδο 1995-2009 κι αποτελούν το 5% του εργατικού δυναμικού.

Κίνητρό τους η εξατομίκευση, η διαφορετικότητα, η αυτοπροβολή κι η δημιουργικότητα και προτιμούν την επικοινωνία με άμεσα μηνύματα ή με social media.

Πιστεύουν στην ανεξαρτησία και προτιμούν τη συνεργασία με διευθυντές που ανήκουν στη Generation Y, καινοτόμους συνεργάτες και νέες τεχνολογίες.

Θεωρούνται παγκόσμιοι, επιχειρηματικοί, προοδευτικοί και λιγότερο επικεντρωμένοι προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Παραδείγματα που εκφράζουν το χάσμα γενεών

Οι διαφορές των γενεών, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να προκαλέσουν τριβή, δυσαρέσκεια κι έλλειψη παραγωγικότητας.

Ακολούθως, θα δείτε παραδείγματα για το πώς προκύπτει χάσμα γενεών στον χώρο εργασίας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό:

  • Στερεότυπα: Οι παλαιότερες γενιές μπορεί να θεωρούν τους νεότερους εργαζομένους τεμπέληδες κι αλαζονικούς στο τι δικαιούνται. Αντίστοιχα, οι νεότερες γενιές μπορεί να νιώθουν ότι οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι είναι ξεπερασμένοι. Για να γεφυρώσουν το χάσμα, οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασκήσεις συγκρότησης ομάδας κι εκπαίδευση. Έτσι, θα βοηθήσουν και τις δύο πλευρές να γνωριστούν και να εργαστούν καλύτερα μαζί.
  • Στυλ επικοινωνίας: Οι παλαιότερες γενιές προτιμούν την προσωπική και τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι νεότερες γενιές τα emails και τα μηνύματα. Μια λύση είναι η υιοθέτηση κι η εκπαίδευση όλων σε ένα εργαλείο που επιτρέπει τόσο τις βιντεοκλήσεις όσο και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέξει την προτίμησή του.
  • Στυλ εργασίας: Τα παλαιότερα διευθυντικά στελέχη μπορεί να αισθάνονται αρνητικά για τους νέους εργαζόμενους που προτιμούν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως ή μέσω υβριδικού στυλ. Για να γεφυρώσετε το χάσμα, μπορείτε να εκπαιδεύσετε την ομάδα διαχείρισης να αξιολογεί τις ομάδες με βάση την απόδοση έναντι του χρόνου στο γραφείο. Επίσης, διευκολύνετε την απομακρυσμένη συνεργασία χρησιμοποιώντας εργαλεία, όπως το Asana και τα Έγγραφα Google.

Γιατί είναι επωφελές το χάσμα γενεών;

Κατ’αρχάς, το να διαθέτετε διαφοροποιημένο εργατικό δυναμικό παρουσιάζει οφέλη.

Στην έρευνα της LiveCareer, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η ποικιλομορφία των γενεών στο χώρο εργασίας είναι θετική.

Παράλληλα, ενα άλλο 87% απάντησε ότι ήταν μια ευκαιρία για κάθε γενιά να μάθει η μία από την άλλη.

Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης ενός χώρου εργασίας με ποικιλομορφία γενεών περιλαμβάνουν:

  • Διαφοροποιημένες απόψεις: Κάθε γενιά φέρνει μοναδικές εμπειρίες κι αξίες στον χώρο εργασίας. Αυτό οδηγεί σε πιο δημιουργικές ιδέες επίλυσης προβλημάτων και καινοτομίας.
  • Ευκαιρίες κατάρτισης: Οι εργαζόμενοι μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες μαθαίνοντας από παλαιότερες και νεότερες γενιές. Οι νέοι μπορούν να μάθουν από μεγαλύτερους συναδέλφους που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι υπάλληλοι μπορούν να μάθουν από νεότερους συναδέλφους που μπορεί να έχουν μια νέα ιδέα για την τεχνολογία και τις κοινωνικές τάσεις.
  • Καθοδήγηση: Οι μεγαλύτεροι υπάλληλοι μπορούν να καθοδηγούν νεότερους συναδέλφους, παρέχοντας καθοδήγηση κι υποστήριξη, καθώς περιηγούνται στην καριέρα τους.
  • Βελτιωμένη επικοινωνία: Οι διαφορές μεταξύ των γενεών μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις. Όμως, επιτρέπουν επίσης στους εργαζόμενους να ασκούν ενεργητική ακρόαση και σαφή επικοινωνία.
  • Καλύτερη λήψη αποφάσεων: Οι αποφάσεις είναι συχνά πιο αποτελεσματικές όταν εξετάζετε διαφορετικές απόψεις.

Όπως η διαφορετικότητα των φύλων και της φυλής, έτσι κι η ποικιλομορφία των γενεών αποφέρει ξεχωριστά θετικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, οι παλαιότερες γενιές που τα έχουν δει όλα έχουν τη σοφία και την εμπειρία να δουν πέρα ​​από την τελευταία κρίση, την αλλαγή της αγοράς ή την τάση που αποσπά την προσοχή.

Από την άλλη πλευρά, οι νεότερες γενιές έχουν μια φυσική περιέργεια που τις κρατά ανοιχτές στο να μάθουν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα νωρίτερα από τους άλλους.

Πώς να διαχειριστείτε το χάσμα γενεών;

Παρακάτω, θα αναφέρουμε μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να αξιοποιήσετε το χάσμα γενεών προς όφελος της εταιρείας σας:

Ενθαρρύνετε την καθοδήγηση μεταξύ γενεών

Αυτό βοηθά τους υπαλλήλους να μάθουν ο ένας από τις εμπειρίες και τις προοπτικές του άλλου.

Για παράδειγμα, συνδυάστε έναν έμπειρο υπάλληλο με έναν νεότερο σε ένα project, επιτρέποντάς τους να μοιραστούν ιδέες και να μάθουν ο ένας από τον άλλο.

Αγκαλιάστε διαφορετικά στυλ επικοινωνίας

Η προσαρμογή στις προτιμήσεις επικοινωνίας διαφορετικών γενεών μπορεί να αποτρέψει παρεξηγήσεις.

Οπότε, πραγματοποιήστε αυτοπροσώπως και ψηφιακές συναντήσεις και διασφαλίστε ότι κοινοποιείτε τις σημαντικές ενημερώσεις μέσω πολλών καναλιών.

Προσφέρετε προσαρμοσμένες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης

Κατανοήστε ότι οι εργαζόμενοι διαφορετικών ηλικιών μπορεί να έχουν διαφορετικούς στόχους σταδιοδρομίας και παρέχετέ τους σχετικές επιλογές εξέλιξης.

Παραδείγματος χάρη, προσφέρετε διάφορα προγράμματα κατάρτισης που εστιάζουν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, την ανέλιξη ηγεσίας ή τη διατήρηση της επαγγελματικής γνώσης.

Εφαρμόστε πολιτικές ευέλικτης εργασίας

Η ευελιξία στις ώρες ή στην τοποθεσία εργασίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων των διαφόρων γενεών, ενισχύοντας την ικανοποίηση και τα κίνητρα.

Γι’αυτό, εξετάστε επιλογές όπως η απομακρυσμένη εργασία ή ευέλικτο ωράριο για να καλύψετε μεμονωμένες ανάγκες, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα.

Ενθαρρύνετε μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού

Ενθαρρύνετε τους ανοιχτούς διαλόγους σχετικά με τις διαφορές των γενεών για να αυξήσετε την ενσυναίσθηση και την κατανόηση μεταξύ των μελών της ομάδας.

Συγκεκριμένα, οργανώστε συντονισμένες συζητήσεις όπου εργαζόμενοι από διάφορες ηλικιακές ομάδες μοιράζονται τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους στην εργασία.

Γιορτάστε τη διαφορετικότητα των γενεών

Επισημάνετε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που φέρνει κάθε γενιά στον χώρο εργασίας, προβάλλοντας δημόσια τα επιτεύγματα ή τις συνεισφορές της.

Δηλαδή, προβάλετε ιστορίες επιτυχίας σε εσωτερικά ενημερωτικά δελτία ή στα εταιρικά social media, δίνοντας έμφαση στο πώς τα διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων τους οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα.

Ζητήστε σχόλια τακτικά

Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους των διαφόρων γενεών να εκφράσουν τις ανησυχίες ή τις προτάσεις τους, κάνοντάς τους να αισθάνονται υποστήριξη και κατανόηση.

Χρησιμοποιήστε έρευνες ή κατ’ ιδίαν συναντήσεις για ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με οποιαδήποτε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα των γενεών.

Προωθήστε τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Ενθαρρύνετε τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων κατά τη χάραξη στρατηγικών, προωθώντας ένα αίσθημα ιδιοκτησίας και συνεισφοράς μεταξύ όλων των γενεών.

Προσκαλέστε εκπροσώπους από κάθε ηλικιακή ομάδα να συμμετάσχουν σε συνεδρίες brainstorming για τη δημιουργία διαφορετικών ιδεών.

Δώστε παράδειγμα

Κάντε την αρχή και δείξτε πρώτοι σεβασμό, ενσυναίσθηση και συνεργασία σε όλους καθημερινά.

Ασχοληθείτε ισότιμα ​​με υπαλλήλους όλων των ηλικιών, μοιράζοντας γνώσεις κι αναζητώντας κατανόηση για να δημιουργήσετε ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας.

Συμπερασματικά…

Το χάσμα γενεών αποτελεί μια αναπόφευκτη κατάσταση για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά όσο μεγαλώνει ο αριθμός των απασχολούμενων.

Ωστόσο, είναι στο χέρι σας να προάγετε μια κουλτούρα σεβασμού κι επικοινωνίας μεταξύ των managers και των ομάδων τους.

Εξάλλου, σε κάθε κατάσταση οφείλετε να εξετάσετε πώς να τη στρέψετε προς όφελος της εταιρείας που διοικείτε.

Με αυτή τη λογική, η αποδοτικότητα κι η κερδοφορία μακροπρόθεσμα θα είναι σε μεγάλο βαθμό εγγυημένες.

Πηγή: HubspotLivecareer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου