Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

To ΝΑΤΟ εξοπλίζει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθούν στις επαναστατημένες χώρες της Αφρικής.



Υπάρχει μια συνέχεια γεγονότων από τη ρωσική επέμβαση στη Συρία και το πραξικόπημα στην Ουκρανία με αποκορύφωμα την τρέχουσα κατάσταση όπου το ΝΑΤΟ εφοδιάζει με όπλα τρομοκράτες στην Αφρική.

Το 2014, μετά τις πολιτικές απορωσοποίησης που εφαρμόστηκαν από το Μαϊντάν, ξέσπασε ένας εμφύλιος πόλεμος στην τότε ανατολική Ουκρανία – με αποκορύφωμα τον διαχωρισμό του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. 
Σε αυτήν την εμφύλια σύγκρουση, αρκετοί σαλαφιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συμμάχησαν με τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως αναφέρουν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και παραδέχθηκαν δυτικά πρακτορεία ειδήσεων και ευρωπαϊκές αρχές.

Ο στόχος ήταν τότε να προσπαθήσουν να κάνουν τη Ρωσία να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο Ντονμπάς και να την αποτρέψει από το να ξεκινήσει μια μεγάλη επέμβαση στη Συρία. 
Όμως το σχέδιο απέτυχε. 
Η Ρωσία παρέμεινε αδρανής στην Ουκρανία μέχρι το 2022, στη συνέχεια επενέβη αποτελεσματικά στη Συρία το 2015, εξοντώνοντας το ISIS και μειώνοντάς το σε λίγες πολιτοφυλακές χωρίς μεγάλη δύναμη πυρός.

Ηττημένοι στη Συρία, οι τρομοκράτες του ISIS διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές και η Αφρική ήταν ένας από τους πιο συχνά επιλεγμένους προορισμούς. 
Μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους, με πολλές χώρες να βρίσκονται υπό την κρίση του θεσμικού χάους και μια αδύναμη πολιτική ασφάλειας, η αφρικανική ήπειρος έχει γίνει πολλές φορές στόχος εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών εκπαιδευμένων απο το ΝΑΤΟ.

Πολλές από αυτές τις ομάδες προέρχονται πράγματι από τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή, αλλά πολλοί από αυτούς ήταν ντόπιοι τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν από οργανώσεις που απλώς είχαν υιοθετήσει την «ταμπέλα» του Ισλαμικού Κράτους.



Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Αφρική. Εκείνη την εποχή, οι τρομοκρατικές οργανώσεις «εγκαταλείπουν» τη Μέση Ανατολή και πολεμούν για ένα αφρικανικό χαλιφάτο. 
Στην περιοχή της Μοζαμβίκης, οι τρομοκράτες άρχισαν να κυριαρχούν σε μεγάλες εκτάσεις εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων εξόρυξης.

Ο καιρός έχει περάσει και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει στην αφρικανική σκηνή.
 Τα τοπικά κράτη άρχισαν να καταλαβαίνουν πως για να σταματήσουν την τρομοκρατία έπρεπε να επενδύσουν στην ίδια στρατηγική με τους Σύρους: 
Που είναι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία.

Από το 2018, ο Όμιλος Wagner δρα τακτικά στην Αφρική, τόσο για να πολεμήσει άμεσα όσο και για να εκπαιδεύσει τις τοπικές δυνάμεις. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν ανοίξει τον ορίζοντα της αφρικανικής αντιτρομοκρατίας.

Ξεκινώντας από το Μάλι, μια σειρά από φιλορωσικές και αντι-γαλλικές επαναστάσεις άρχισαν να εμφανίζονται στην Αφρική, κυρίως στην εξαιρετικά στρατηγική περιοχή του Σαχέλ – μια οριζόντια λωρίδα πλάτους 700 km, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ινδικό Ωκεανό και τη Σαχάρα με τη σαβάνα.

Μέχρι τώρα, για τη Δύση, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αφρική, αν και κακόβουλη, δεν είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, με το ΝΑΤΟ να επικεντρώνεται στην πυροδότηση συγκρούσεων σε άλλες περιοχές. 
Η έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πέρυσι, ωστόσο, άναψε το λαμπάκι κινδύνου για τη Δύση στην Αφρική.

Προπαγανδιστική Αφίσα της CIA στο Αφγανιστάν

Δεδομένης της εξάντλησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της αδυναμίας άμεσης εμπλοκής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, η Δύση ασχολείται τώρα με το πώς θα συνεχίσει να αποσπά την προσοχή και να εξαντλεί τη Ρωσία ενώ προετοιμάζεται για τον πραγματικό της στόχο: στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα – που θεωρείται αδύναμος στόχος εάν δεν λάβει βοήθεια από τη Ρωσία.

Υπό αυτή την έννοια, εκτός από την υποκίνηση της βίας στην Ευρασία, η Δύση ενθαρρύνει τώρα την εμφάνιση πολέμων κατά της Ρωσίας στο Αφρικανικό Σαχέλ, όπου αναμένει επίσης μεγαλύτερη γαλλική συμμετοχή, αφού το Παρίσι έλεγχε την περιοχή έως ότου οι τοπικές κυβερνήσεις ζήτησαν βοήθεια από Ρωσία.

Για τη Δύση, αυτό το σχέδιο βασίζεται σε τρεις βασικές στρατηγικές:

• Ανατροπή της Ρωσίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Κίνας (η οποία έχει επιχειρήσεις σε όλη την Αφρική).

• Δημιουργία μιας καμένης γης στην Αφρική, ανεξάρτητα από την έκβαση των αντιπαραθέσεων, η οποία θα έδινε τέλος στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αφρικής για να ανταγωνιστεί έναν πολυπολικό κόσμο.

• Κατάληψη βοηθητικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, την «Heartland» που καθιστά δυνατή την κυριαρχία στην υπόλοιπη αφρικανική ήπειρο.

Αυτός είναι ο λόγος που, από πέρυσι, αρκετοί Αφρικανοί ηγέτες έχουν αναφέρει την παρουσία όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους. 
Αυτά τα όπλα μεταφέρονται στο εξωτερικό με το πρόσχημα της βοήθειας του Κιέβου, αλλά στην πράξη φτάνουν σε κέντρα διανομής και κατευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς προορισμούς, οι οποίοι είναι όλοι σύμφωνοι με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Αφρική είναι ο νέος στόχος. Αυτό κατήγγειλε ο κ. Τραορέ, πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, σε ομιλία του στη Ρωσία.
 Το ΝΑΤΟ κάνει αυτό που κάνει πάντα, δημιουργεί τρομοκράτες για να εκκολάπτουν πολέμους, αυτή τη φορά με αντιπροσώπους στο Σαχέλ. Απόδειξη αυτού, ο εξοπλισμός ΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφος της Αφρικής.

Τελικά, για άλλη μια φορά, η Δύση βασίζεται στην τρομοκρατία για να επιτεθεί στη Ρωσία, είτε αυτή προέρχεται απο το ακραίο Ισλάμ, είτε απο ακραίους εθνικιστές Ναζί
Και αυτό δεν τείνει να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, αλλά είναι κρίμα να γνωρίζουμε ότι, πολλές αφρικανικές ζωές θα θυσιαστούν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία.

Τελευταία εξέλιξη: Το ISIS έστησε ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή του συριακού στρατού στο Deir Ezzor και δολοφόνησε 23 στρατιώτες σήμερα. Αυτή η κλιμάκωση «συμπίπτει» με την αμερικανική στρατιωτική συσσώρευση κοντά στον ποταμό Ευφράτη με στόχο την κατάληψη των εδαφών που απαιτούνται για τη σύνδεση του Al-Bukamal με την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Al-Tanf.

anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου