Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Βρετανία: Κλείνουν λογαριασμούς εταιρειών που συναλλάσσονται με την Ουκρανία

Οι βρετανικές εταιρείες φοβούνται όλο και περισσότερο να κάνουν εμπόριο με την Ουκρανία λόγω του κινδύνου να τεθούν στο περιθώριο


Στο κλείσιμο λογαριασμών εταιρειών που συναλλάσσονται με ουκρανικές επιχειρήσεις, λόγω ανησυχιών για τις ρωσικές κυρώσεις και το ξέπλυμα χρήματος, προχωρούν αρκετές τράπεζες στην Βρετανία, παρεμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ευρύτερες προσπάθειες για τη στήριξη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της Ουκρανίας.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Andrew Griffith, που είδε το

Politico, ο συμπρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BUC) Bate Toms, δήλωσε ότι οι βρετανικές εταιρείες «φοβούνται όλο και περισσότερο να κάνουν εμπόριο με την Ουκρανία» λόγω του κινδύνου να τεθούν στο περιθώριο.

Κταγγελίες για κλείσιμο λογαριασμών

Η επιστολή, με ημερομηνία 26 Ιουλίου, αναφέρει ότι το BUC έχει λάβει πολλαπλές καταγγελίες από εταιρείες που είχαν κλείσει τραπεζικούς λογαριασμούς – ή τις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν λογαριασμούς που απορρίφθηκαν – λόγω των συναλλαγών στην Ουκρανία.

«Η διεξαγωγή ακόμη και μιας συναλλαγής με την Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο ενός λογαριασμού», έγραψε ο Toms. «Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου γενικά αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς, εάν υπάρχει οποιοδήποτε σχέση με το ουκρανικό εμπόριο».

Οι τράπεζες επιμένουν ότι οι εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με τις νομικές και κανονιστικές υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη συμμόρφωση με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – η οποία σήμερα καταλαμβάνει τμήματα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουν, ωστόσο ότι το εμπόριο με την Ουκρανία δεν απαγορεύεται εντελώς.

«Εάν το εμπόριο από το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ουκρανία δεν είναι δυνατό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας θα υποφέρουν, βλάπτοντας την ικανότητα της Ουκρανίας να χρηματοδοτήσει την άμυνά της και να την μετατρέψει σε μια χώρα εξαρτημένη αποκλειστικά από την εξωτερική βοήθεια», προειδοποίησε ο Toms.

Η επιστολή του BUC σημειώνει ότι «πριν από δεκαετίες», η Ουκρανία είχε χαρακτηριστεί από τις βρετανικές τράπεζες ως «επικίνδυνη χώρα γιασυναλλαγές» – αλλά επιμένει ότι «η Ουκρανία έχει έκτοτε βελτιώσει σημαντικά το κράτος δικαίου της».

Τεράστιο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μια δεύτερη επιχειρηματική ομάδα με την οποία επικοινώνησε η Politico, το Βρετανικό-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο – που συνιδρύθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου τον Ιανουάριο – συμφώνησε ότι μια υπερβολικά αυστηρή πολιτική από τις βρετανικές τράπεζες παρεμπόδιζε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.

Οι παρεμβάσεις των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου «έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους εμάς που κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της τραυματικής περιόδου για τη χώρα», δήλωσε ο James Watkins, γραμματέας του Βρετανικού-Ουκρανικού επιχειρηματικού Συμβουλίου και επικεφαλής πολιτικής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου.

Το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών είναι ένα «συνεχιζόμενο πρόβλημα για τις ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου» υποστήριξε ο Watkins, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με την Ουκρανία αλλά και με ένα ολόκληρο φάσμα άλλων αγορών».

ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου